Auto Spanje – Marokko

Marokko is Afrika voor beginners, een soort Afrika ‘light’. Het is een land met westers comfort gecombineerd met een goede infrastructuur, een prachtige natuur en historische monumenten.

Toch, zo gauw je je eerste stap op het vasteland zet, voel je dat dit een compleet andere wereld is. 

Hoewel de afstand van Europees Spanje naar Afrika klein is – op het smalste punt is de Straat van Gibraltar slechts 14 kilometer breed – lijken we bij de grensovergang naar Marokko in een kafkaëske nachtmerrie te zijn beland.

De veerboot van Spanje naar Marokko

De douanebeambten sturen ons van het kastje naar de muur in een doolhof van papierwerk. Tegelijkertijd proberen honderden toeterende auto’s, zwaar beladen voetgangers, kippen en ezels,  tegen betaling, Marokko binnen te komen.

Na een paar uur ronddolen is het leed geleden. We rijden verder.  Van Tanger, de haven waar we aankomen is het zes uur rijden naar onze bestemming Marrakesh.

De autoweg is verrassend goed onderhouden.

Marokko vakantieland

Marrakesh modern en traditioneel

We zijn terecht gekomen in een land waar islamitisch Afrika de wereld van Mc Donald’s verwelkomt in de Villles Nouvelles van de miljoenensteden, zoals Rabat, Casablanca en Marrakesh. De eeuwenoude soeks in de historische centra liggen op loopafstand van de Mango, Zara, Avis en Pizzahut.

In Marokko gaan kleurrijke tradities ogenschijnlijk hand in hand gaan met schaars geklede toeristen. De oproep tot gebed van de muezzin wordt beantwoord door een nieuwe elite. De jongelui spreken behalve Frans en Arabisch vloeiend Engels, ze zijn westers gekleed en rijden dure auto’s.

Djemaa el Fna

Het hoogtepunt van deze paradoxale situatie tussen oud en nieuw bevindt zich op het Djemaa el Fna in Marrakesh. Bij zonsondergang flaneren duizenden mensen op dit plein, met slangenbezweerders, vuurspuwers, restaurants en marktkramen, de passanten zijn zowel inwoners van Marrakesh als vakantiegangers.

Overnachten Marrakesh

Vlak bij het plein ligt het Meridien. Een hotel dat voor de meeste Marokkanen een ongekende 5-sterren luxe levert. Blinde, gehandicapten en andere bedelaars flankeren de poorten van dit hotel. De kamers kosten ruim honderd euro per nacht, terwijl om de hoek de shoarma voor twee euro wordt verkocht.

Het mierennest in het historisch centrum maakt plaats voor brede boulevards in het nieuwe gedeelte, vlak bij  het groene hart van de stad. Voor de bezoekers van dit Cyberpark is gratis draadloos internet beschikbaar.

Westers comfort Marrakesh

De digitale snelweg is bijna overal (gratis) beschikbaar, typerend voor dit land in een spagaat tussen traditie en westerse verleidingen waar nog steeds 50% van de bevolking analfabeet is.

De cobra’s in Marrakesh zijn “tam”. Malaria, vrouwenbesnijdenis en andere Noord-Afrikaanse narigheden lijken zich keurig aan de landsgrenzen te houden.

Accommodatie in Marokko

In Marrakesh is een ruime keuze aan super-de-luxe hotels tot budgetopties. Klik hier voor een overzicht.

 


Ceuta en Melilla zijn twee Spaanse enclaves in Marokko. De oversteek naar Marokko vanuit Tarifa of Algeciras naar Tanger duurt 35 minuten met de veerboot.

 

Meer Marokko

Trektocht door de Marokkaanse Sahara

Trektocht door de Marokkaanse Sahara

Een vijfdaagse trektocht door de Marokkaanse Sahara is een van de mooiste vakanties in mijn leven geweest. In gezelschap van twee kamelen, mijn gezin, een jeep met bagage en wij te voet door honderden meters hoge zandduinen, eindeloze vlaktes, slapen onder de sterrenhemel.

Lees meer
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This