Met de veerboot van Spanje naar Marokko

Hoewel de afstand van Europees Spanje naar Afrika maar klein is lijken we bij de grensovergang naar Marokko in een kafkaëske nachtmerrie te zijn beland. De douanebeambten sturen ons van het kastje naar de muur in een doolhof van papierwerk, tegelijkertijd proberen honderden toeterende auto’s, zwaar beladen voetgangers, kippen en ezels met ons Marokko tegen betaling binnen te komen.

 

Marokko vakantieland

 

Marrakesh modern en traditioneel

Al deze mensen willen naar een land waar islamitisch Afrika de wereld van Mc Donald’s verwelkomt in de Villles Nouvelles van de miljoenensteden, zoals Rabat, Casablanca en Marrakesh. De eeuwenoude soeks in de historische centra liggen op loopafstand van de Mango, Zara, Avis en Pizzahut.

Het is een plek waar kleurrijke tradities ogenschijnlijk hand in hand gaan met schaars geklede toeristen. De oproep tot gebed van de muezzin wordt beantwoord door een nieuwe elite. De jongelui spreken behalve Frans en Arabisch vloeiend Engels, ze zijn westers gekleed en rijden dure auto’s.

Het hoogtepunt van deze paradoxale situatie tussen oud en nieuw bevindt zich op het Djemaa el Fna in Marrakesh. Bij zonsondergang flaneren duizenden mensen op dit plein, met slangenbezweerders, vuurspuwers, restaurants en marktkramen, de passanten zijn zowel inwoners van Marrakech als vakantiegangers.

Luxe versus armoede

Het Meridien Hotel ligt vlak bij en levert een voor de meeste Marokkanen een ongekende 5-sterren luxe. Blinde, gehandicapten en andere bedelaars flankeren de poorten van dit hotel. De kamers kosten ruim honderd euro per nacht, terwijl om de hoek de shoarma voor twee euro wordt verkocht.

Het mierennest in het historisch centrum maakt plaats voor brede boulevards in het nieuwe gedeelte aangrenzend aan het groene hart van de stad, waar voor de bezoekers gratis draadloos internet is en toepasselijk genaamd Cyberpark is.

Analfabetisme

Het is typerend voor dit land in een spagaat tussen traditie en westerse verleidingen waar nog steeds 50% van de bevolking analfabeet is, terwijl de digitale snelweg bijna overal (gratis) beschikbaar is.

De cobra’s in Marrakesh zijn “tam”. Malaria, vrouwenbesnijdenis en andere Noord-Afrikaanse narigheden lijken zich keurig aan de landsgrenzen te houden. Marokko is een land met westers comfort gecombineerd met een goede infrastructuur, een prachtige natuur en historische monumenten. Kortom dit is Afrika voor beginners, een soort Afrika ‘light’.

Accommodatie in Marokko

In Marokko is een ruime keuze aan super-de-luxe hotels tot budgetopties. Klik hier voor een overzicht.

 


Ceuta en Melilla zijn twee Spaanse enclaves in Marokko. De oversteek naar Marokko vanuit Tarifa of Algeciras duurt 35 minuten met de veerboot.

 

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This