De Malagueño eet buiten de deur. Veel en vaak.

s’ Ochtends ontbijt hij met zijn collega’s in het café om de hoek, ’s avonds gaat hij met zijn vrieden taperaren in de stad en het weekend staat de familielunch aan zee steevast op het programma. Crisis of geen crisis.

Chocolate y Churros

Churros

Voor een paar tientjes per dag is hij namelijk al onder de pannen. Beter gezegd, dankzij het prettige klimaat aan de Costa del Sol, zit hij lekker buiten op een terras te eten. Ik zeg, ’s lands wijs, ’s lands eer. Dus hoe doe je dat, eten als een Malagueño?

Oké, daar gaan we.

1. Churros y chocolate

De ochtend, die in Spanje tot twee uur ’s middags duurt, vangt aan met een caloriebom, de churro. Dit is een soort luchtige oliebol in staafvorm. Even deppen in gesmolten chocola en je kunt er de rest van de ochtend tegen. De churros gaan voor 45 cent per stuk. De beste plek om ze te eten is bij Casa Aranda op calle Herrería del Rey 3, in het centrum van de stad.

Voor flauweriken, die zo nodig op hun lijn moeten letten, is het alternatief een ontbijt (desayuno) met uitzicht op zee. Dit bestaat uit een tostada, een getoast broodje, met geprakte tomaat, olijfolie en een beetje zout. Daar drink je koffie en een vers geperste jus d’orange bij. Voor € 3.50 krijg je al dat lekkers bij chiringuito Picasso op het strand van Malagueta. Na het ontbijt kun je dan een zonnebedje huren om uit te buiken. Voor zes euro heb je twee stoelen, een tafeltje en een parasol voor de dag.

2. Mojito

Mojito

mojito

Goed, het begin is gemaakt. Tijd om te vieren dat het vakantie is, met een Mojito, een onwijs lekkere cocktail van rum, limoensap, ijs en veel munt.

Ja, ja, ik weet het. De Malaga kenner zal hier beginnen te sputteren, want deze Cubaanse immigrant hoort niet in dit rijtje thuis. Toch zet ik het erin, want dit drankje combineert fantastisch met zee, zon en zand. De buitenlander is tegelijkertijd ook de enige in deze opsomming die een stevige deuk in het dagbudget slaat. Reken op minimaal zes euro per stuk.

Het drankje is lekker op elk uur van de dag. Maar het ultieme vakantiegeluk koop je bij de Baños del Carmen, net voor zonsondergang terwijl je geniet van een fantastisch uitzicht.

3. Mariscos (zeevruchten)

Sardientjes aan het spit

Sardientjes

Tijd voor de lunch. Aangezien we aan de kust zitten, gaan we lekker vis eten. Mijn absolute favoriet is pulpo a la plancha, gegrilde inktvis met knoflook en peterselie. Een ander typisch streekgerecht zijn de espetos, sardientjes aan het spit. Deze worden gegrild in een oude vissersboot gevuld met zand en houtskool. Het ziet er weliswaar mooi uit, toch is het niet helemaal mijn smaak.

Boquerones, de ansjovisjes, daarentegen, zijn eigenlijk altijd lekker. In citroensap of gefrituurd. De boqueron is het symbool van Malaga. Een leuke plek om visgerechten te eten is restaurant El Tintero, aan het strand van El Dedo in de buurt van El Palo.

4. Merienda

Na de lunch en voor het avondeten nemen de zuidelijke Spanjaarden vaak nog een merienda, een snack. Dat is prettig voor schoolgaande kinderen, en Nederlanders zoals ik, want wij redden het niet tot het avondeten. De restaurants gaan namelijk pas om negen uur ’s avonds open.

goddelijke vijgen

Mijn advies, neem fruit van het seizoen.

De lokaal geproduceerde vruchten zijn het beste wat de streek te bieden heeft. Super sappige mango’s en goddelijke vijgen maken van elke dag een feest. Te koop in de supermarkt, delicatessenzaak of op de spectaculaire Atarazanas markt, achter het Alameda busstation.

5. Vermout

Nu we toch aan het feestvieren zijn, tijd voor een aperitief, een Malaga Vermout. Dit heeft niets te maken met de beter bekende Martini. Het is een oranje drankje, lekker, maar machtig. Timing is cruciaal. Te kort voor het eten en je krijgt geen hap meer binnen.

De vermout drink je in een van de oudste bars van Malaga, la Tranca, op Calle Carretería 93, aan de rand van het oude centrum van de stad.

6. Ajo Blanco of Gazpacho

Een Malagueño eet het liefst belachelijk laat. Tijd genoeg dus om de Vermout te verteren voordat de restaurants om negen uur open gaan. Dat tijdstip is echt alleen geschikt voor buitenlanders. Tien uur is al meer acceptabel en later is ook goed.

ajo blanco, koude soep uit Andalusië

ajo blanco, koude soep uit Andalusië

’s Avonds laat dineren betekent een aanslag op de spijsvertering. Daarom is het zaak om licht te eten, dus geen paella. De Valenciaanse rijstschotel ligt veel te zwaar op de maag. Bestel Gazpacho of Ajo Blanco. Deze koude soepen zijn licht verteerbaar en lekker verfrissend bij warm weer.

7. Tinto de Verano

Een gemiddelde toerist heeft misschien de neiging om bij het avondeten een Sangria te bestellen. Fout, helemaal fout. Een echte Malagueño herken je aan de kan Tinto de Verano op tafel. De drank lijkt op Sangria, maar dan zonder vruchten. Het is een mix van rode wijn met een bubbeldrankje zoals 7-up of limonade.

Tinto de verano

Tinto de verano

¡Salud!

Proost en smakelijk eten.

________________________

 

Foto bronnen

Geen enkel van de gebruikte foto’s zijn door mij gemaakt.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This