De laatste vrijdag in november. Dit is de dag dat de burgemeester van Málaga, Francisco de la Torre Prados, de kerstverlichting aanzet. De stad loopt uit om dit spektakel te zien. Één voor één gaan de uit circa vier miljoen lichtpunten opgebouwde Luces de Navidad branden.

Malaga Kerstverlichting 2015

Malaga Kerstverlichting 2015

 

Een spektakel

Er is toepasselijke kerstmuziek van the Village People die YMCA zingen (1978)! Ja, ook onze stad gaat met zijn tijd mee. De DJ helpt Shakira met Waka Waka, this Time for Málaga. Handjes in de lucht, grootouders, baby’s, toeristen swingen, deinen en zwaaien vanaf hotelbalkonnetjes mee. Olé, het is Navidad, zet alle zorgen aan de kant.

De KerstboomHet jaarlijks terugkerend evenement markeert het begin van een niets- en niemand ontziende winkelepidemie, die een maand lang door de stad waart. Vanaf vandaag wordt er iedere avond geshopt voor Sint (door ons), voor Kerst (Britten) en natuurlijk voor Los Reyes Magos op 6 januari. Want dan krijgen de oorspronkelijke bewoners van de Costa del Sol cadeautjes van de Drie Koningen.

De burgemeester

Er is ook even tijd voor een poseer momentje. De burgervader laat zich fotograferen met de Malagueños, terwijl zijn bodyguards een waakzaam oogje in het zeil houden. Francisco van de Partido Popular (PP) is waanzinnig populair.

In 2011 is hij wederom herkozen met een absolute meerderheid in de gemeentelijke verkiezing. Het is ook geen wonder want hij heeft met behulp van heel veel EU-geld Malaga omgetoverd van een grimmige havenstad naar een toeristische trekpleister met allure. Bij de laatste verkiezing in 2015 won hij weer. Deze keer moet hij de macht delen met andere (meer linkse) partijen.

Nu maar eens kijken of ‘meneer PP’ Rajoy hetzelfde voor Spanje kan doen als De La Torre voor Malaga. Handjes in de lucht. ¡Carpe Diem! Ik voorzie een enkeltje geldtransport Brussel – Madrid met de Hogesnelheidslijn.  Tenminste als voor die tijd het Europese licht niet uitgaat.

Waar en wanneer

Het bovenstaande bericht is uit 2011. In 2018 vindt het feest plaats op vrijdag 30 november.

De verlichting blijft branden tot het feest van de Drie Koningen op 6 januari.

error:

Pin It on Pinterest

Share This