Soho Malaga MAUS

Malaga iconische muurtekeningen

Graffiti in Malaga is al lang niet meer beperkt tot verlaten gebouwen, bruggen en achterbuurten. Zowat de hele stad is vol gekliederd, alleen het historisch centrum is nog relatief schoon.

Soho Malaga

En juist daar, althans in een gedeelte ervan, heeft de gemeente besloten om mensen te betalen om de wijk te beschilderen. De wijk ‘Soho’, een voormalige achterbuurt is in de laatste jaren gerehabiliteerd met een flinke kapitaalinjectie van de overheid. De buurt wordt begrensd door de zee, de haven, het museum van de moderne kunst (CAC) en de bushaltes op Alameda Principal.

Soho, is een construct van de gemeente van Malaga, met als inspiratiebron het multiculturele Soho in London. De bedoeling is om van deze buurt een hippe, artistieke wijk te maken. De centrale ligging maakt de locatie perfect voor een bezoek in combinatie met een dagje winkelen. Het ligt op een paar honderd meter van de belangrijkste winkelstraat van de stad, Larios.

Veel van de gebouwen zijn paleizen uit het begin van de vorige eeuw. De gevels worden gerestaureerd en de straten voetgangersvriendelijk gemaakt.

MAUS

Malaga Arte Urbano Soho, oftewel het project ‘straatkunst in de Soho wijk van Malaga’ is een belangrijk onderdeel van het plan. Op enkele plekken, zoals ‘Amsterdamse’ gevels en op vuilnisbakken staat nog gewoon ‘ouderwetse’ graffiti. Maar een groot deel van deze buurt is nu door een aantal internationaal bekende kunstenaars beschilderd.

Graffiti in Malaga

Het is een prestigieus project, waarbij de hulp is ingeroepen van bekende namen, zoals:

 • Roa, het pseudoniem van een Belg die voornamelijk grote dieren in zwart-wit afbeeldt. Lees hier meer over de artiest en zijn werk.
 • Dal East, in 1984 China geboren fotograaf, schilder, beeldhouwer en videograaf. Op zijn website staan foto’s van projecten over de hele wereld.
 • Andi Rivas, een prijswinnend artiest van nationale bodem. Hij studeerde in Granada en woont tegenwoordig in Madrid. Dit is zijn site.
 • Boamistura, een multidisciplinaire groep van vijf kunstenaars uit Madrid, die elkaar al kennen sinds hun 15e, toen ze samen de buurt onveilig maakten. Lees hier verder over deze bijzondere groep.
 • Manuel Leon, schilder uit Sevilla. Meer van zijn werk is te zien op Flickr én tot 8 februari 2015 in het CAC, het museum van de moderne kunst in Malaga.
 • Dadi Dreucol uit Malaga. Hij studeerde hier aan de kunstacademie om vervolgens zijn studie af te maken in Valencia. Zijn site vind je hier.
 • Faith47, de enige vrouwelijke kunstenaar in dit rijtje. Haar thema’s zijn: leven, dood en vrijheid. Ze is Zuid-Afrikaanse. Dit is haar website.
 • Pejac, een Spanjaard die o.a. in Salamanca, Barcelona en Milaan heeft gestudeerd.
 • Frank Shepard Fairy (OBEY), een Amerikaanse schilder, illustrator en grafisch ontwerper. Zijn werk is wereldwijd in toonaangevende musea geëxposeerd. Hij is de maker van het gigantische schilderij van een vrouw op een flatgebouw in de buurt van het CAC.

Bezoek MAUS

De foto’s in dit blog zijn slechts een kleine selectie van het aanbod. Het leukste is om in Soho rond te lopen en je te laten verrassen. De straatschilderingen zijn op speelse wijze aangebracht, veelal op ongebruikelijke plekken.

Maak er met kinderen een speurtocht van, terwijl je zelf heel slim lijkt door het gebruik van deze gids, die je van te voren natuurlijk al bestudeerd hebt.

 

MAUS

Praktische informatie

 • Op calle Trinidad Grund zit Malaga bike tours, voor een fietstocht door de stad.
 • Voor diegenen met tienerzonen, op dezelfde straat, Calle Trinidad Grund, 11 ligt de comic store.
 • Net buiten Soho, op Plaza de la Marina is verkeersbureau. Hier is informatie over de stad en een gratis plattegrond verkrijgbaar.
 • Vanaf het vliegveld/Fuengirola neem de trein naar Malaga, halte Alameda. De halte ligt bij het CAC.
 • Restaurant Deriva ligt in deze wijk. Voor een beschrijving klik hier.
 • Dit is een toplocatie om te overnachten: het ligt lekker centraal en er is volop keuze. in deze wijk ligt het het hostel Feel Malaga, de funky Nono appartementen en natuurlijk het Soho hotel. Wil je een meer zakelijk hotel, schuin tegenover de rivier ligt het Novotel suites.


MAUS

 


 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This