Veel dank aan de tachtig lezers die de tijd hebben genomen om de enquête in te vullen.

Analyse

Een mooi resultaat, maar zijn de antwoorden representatief voor de gemiddelde lezer van dit blog?

Dat denk ik niet.

Op de website komen maandelijks ruim 6.000 unieke bezoekers, die samen bijna 14.000 pagina’s bekijken. Eenentwintig procent daarvan komt op een later tijdstip terug om verder te lezen. 550 mensen hebben zich geabonneerd op de wekelijkse nieuwsbrief en op social media volgen ruim 8.000 accounts het blog.

Google Analytics Januari 2017

Nee, het lijkt me niet dat 80 respondenten een representatief beeld geven van de gemiddelde bezoeker; wel zijn dit waarschijnlijk de meest betrokken lezers. De antwoorden helpen me te bepalen waar ik op moet concentreren om verbeteringen door te voeren en een aantal beslissingen te nemen.

Kritische kanttekeningen

Uit de enquête kwamen slechts een paar kritische opmerkingen. Het is wellicht moeilijk te geloven voor sommigen, maar ik had graag meer kritiek gehad. Dat is geen valse bescheidenheid, want het kan altijd beter. Ik weet dat sommige mensen het lastig vinden om commentaar te leveren. Echt waar, ik wil graag weten als iets anders of beter kan en ik ben niet zo snel beledigd.

Dus mocht je iets storen, of heb je een suggestie ter verbetering, zie je een taalfout? Ik hoor het graag.

Laat ik beginnen met de punten ter verbetering:

Structuur

Een aantal lezers maakten een opmerking over de soms ondoorzichtige structuur van de website. Het is niet altijd even gemakkelijk om het archief te doorzoeken en de structuur is soms wat rommelig.

We zijn het eens. De vinger op de zere plek wat mij betreft. Dit is inderdaad iets waar ik mee worstel. Wat is de beste structuur, hoe maak ik het archief duidelijk doorzoekbaar én hoe presenteer ik dit tegelijkertijd op een aantrekkelijke manier? Bovendien moet Google de site ook nog eens goed kunnen doorzoeken. Het zijn stukjes van een puzzel die allemaal op hun plaats moeten liggen om het beste resultaat te bereiken. Ik ga er verder over nadenken.

Tips zijn altijd welkom.

reisblog

Beoordeel dit blog op de volgende punten, op een schaal van 1 – 5.

Taalgebruik

Alle respondenten vinden het taalgebruik op de site prima; niet te moeilijk en ook niet te simpel. Een aantal lezers maakt een kritische kanttekening:

  • “Ik houd van je humor! Al stoor ik me – sorry, ben taalpurist – aan het “meest bekende… meest belangrijke” in plaats van “bekendste” en “belangrijkste” et cetera. Je ziet het steeds meer in teksten en gaan we straks dan zeggen “meest leuke” en “meest lekkere” ? Espero que NO!”
  • “uw volgende reis….ipv u volgende reis”.
  • “De titel ;). Als je Cruyff citeert moet je het wel goed doen Steffie..: Het is “Je moet schieten anders kEn je niet scoren”. kAn ken echt niet. s logisch ;P”
  • “Eigenlijk niets, misschien iets meer zorgvuldigheid in het gebruik van het Nederlands :-) er blijven taalfouten in staan, wat met huidige spellingcheckers niet nodig is denk ik”

Waarvan akte!

Tutoyeren of niet?

Een andere vraag waar ik regelmatig mee worstel is: spreek ik de lezer met ‘u’ of met ‘jij’ aan. 97% van de lezers antwoordt dat ze met ‘jij’ aangesproken wil worden. Dat is duidelijk wat mij betreft. Vanaf nu wordt er alleen nog maar getutoyeerd.

Frequentie nieuwsbrief

Wat is een goede frequentie van de nieuwsbrief, 1x per week, 1x per maand? 70% is tevreden met de wekelijkse nieuwsbrief, de rest ziet liever een maandelijkse brief. Dus ik laat het voorlopig maar bij één keer per week.

Saillante opmerkingen

Een aantal van de reacties die ik bijzonder vind:

Ben dan wel bang dat er erg veel Nederlanders komen, de 1e periode na verschijning bezoek ik de beschreven restaurants dan ook niet. Wel een aantal maanden later.”

Teveel eer, het zou mooi zijn als ik zoveel invloed had. Ik denk dat je het risico met een gerust hart kunt nemen.

“Ik zou de website niet grootscheeps veranderen om meer bezoekers te krijgen, maar een betere vindbaarheid van je site binnen google zou wonderen kunnen doen met je bezoekersaantallen. Met wat kleine ingrepen moet dat te doen zijn, zeker omdat je bestaande content uniek en kwalitatief is.”

Hier zou ik graag meer over horen.

Pluspunten

Bedankt voor alle opstekers, complimenten, lieve en aardige opmerkingen. Ik ga ze hier niet letterlijk herhalen, maar ik vind het wel heel leuk om te lezen.

Samenvattend op het blog worden vooral de volgende zaken positief beoordeeld: de foto’s, variatie in onderwerpen, schrijfstijl, ‘enthousiasme’ en positieve houding. Dit laatste is duidelijk een verandering sinds het vorige lezersonderzoek waarbij een aantal lezers een opmerking maakten over mijn kritische/cynische en soms negatieve stijl van schrijven. Het kan natuurlijk dat de lezers, die zich hieraan stoorden, er in de tussentijd de brui aan hebben gegeven of ik ben soft geworden op mijn oude dag. Hmmm…..

Negentig procent van de respondenten heeft wel eens een activiteit ondernomen of een plek bezocht (restaurant, wandeling, stedentrip, bezienswaardigheid) naar aanleiding van dit blog. Meer dan de helft was positief over de ervaring (precies zoals beschreven) en vijfendertig procent neutraal. Opmerkingen waren: “een restaurant bestond niet meer” en “een kerkhof was gesloten.” Niemand antwoordde gelukkig dat ze een slechte ervaring hebben gehad.

Op reis naar …

De leukste antwoorden kreeg ik op de vraag: “als geld geen rol speelt waar gaat dan de volgende reis heen?” Hier had ik veel meer Spanje verwacht, want 25% van de respondenten geeft aan dat ze vooral de berichten over Spanje lezen.  Daarom hieronder een bloemlezing uit de antwoorden. Gewoon omdat het kan:

Reis per vrachtschip rond Noord, Midden en Zuid-Amerika en zoveel mogelijk havensteden aandoen – We zitten momenteel in India, daarna Sri Lanka en Malediven. We willen nog zoveel ontdekken , maar Spanje, Italië en Frankrijk, daar houden we toch ook van. – New York – Scandinavië, mij nog volkomen onbekend en qua natuur schitterend.- Griekenland of Italië – Grote reizen zitten er niet meer in door gezondheidsproblemen bij mijn echtgenoot. Maar alles in een straal van 500 Km rond Malaga. – India – Rondreis door Spanje – Malaga-Toch echt Andalusië – Het Midden Oosten maar dat kan niet meer heel jammer – Namibië – India, Suriname, New Zealand – Verenigde Staten. – st Petersburg – Afrika, Kenia , zuidelijk Afrika – Ik zou iedere centimeters van Spanje onderzoeken. – Namibië – Argentinië en chili – 1. Overwintering in Andalusië . 2. Terug naar Japan om datgene te zien, waar ik 2 jaar geleden geen tijd meer voor had. – gewoon naar Spanje een heerlijk land en veel te ontdekken – Waarschijnlijk Spanje of Italië. – Nepal Cuba , Ecuador enz enz – Sardinië – Nog niet beslist, mss enkele maanden Zuid-Amerika. – Zuid Afrika – Cuba – Phoe! Geen idee eigenlijk. Er zijn zo veel mooie plaatsen maar om alles te bezoeken heb ik 5 levens nodig vrees ik ! ;) – Naar Spanje maar dan veel langer. – Minstens 2 x per jaar ga ik naar Málaga, in de zomer vakantie in eigen land…geen andere wensen. – Bulgarije – Madrid – Hong Kong, Singapore, Australië, Azoren – Omgeving Torremolinos – New York – Berlijn – Nederlandse Antillen en andere Caraïbische eilanden voor de opvoeding van de kids, oa duiken. Florida vanwege de pretparken. – New York – Zou voor mij geen verschil uitmaken, steeds low budget met de bedoeling onder de autochtone bevolking te blijven – Griekenland of Spanje is goed genoeg – Op safari door een aantal Afrikaanse landen Naar Argentinië/Chili – Zuid Afrika en/of Nieuw Zeeland – Maeadiven, Mauritius – Zwitserland/ Berner Oberland en Wallis – Australië –  Azië of zuid Amerika – Málaga – Naar Marokko. – Andalusië – Canada – een mooie cruise – Noorwegen of Canada – Zuid-Afrika, Cape peninsula – Ik zou het niet weten, ik geniet van iedere vakantie, ver en dichtbij – Mijn vrouw wil alleen nog maar dingen in Spanje bezoeken. Er is hier zoveel te zien. Zelf zou ik nog eens naar Thailand willen gaan. – Weer naar Spanje, maar nu een rondreis langs vele Paradors – Sri-Lanka Laos – Australië Chili – Zuid-Amerika – China – Het is niet zozeer de vraag waar naartoe maar hoe lang. Het zal in Europa zijn. – Zuid Amerika – Australië”.

Het 2015 lezersonderzoek

Als je nieuwsgierig bent naar de resultaten uit 2015, deze staan hier.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This