cultuur

Chic, nonchalant, vergane glorie onder een laag graffiti en een weergaloos mooi uitzicht over de Middellandse zee: samengevat is dit de Baños del Carmen. Het is alweer drie jaar geleden toen ik het voor de eerste keer schreef over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Er is sindsdien veel veranderd en ook weer niet. Het was toen en is nog steeds een van de mooiste stukjes strand van Malaga.

Destijds was het vooral een hangplek voor wat ik voor het gemak een ‘alternatief’ publiek zal noemen. In de bar was de drank goedkoop, de stoelen van plastic en geestverruimende substanties waren gemakkelijk verkrijgbaar.

Sinds de vorige zomer is er een andere uitbater, die voor een snelle make-over heeft gezorgd.

Om te beginnen heeft het pand uit het begin van de vorige eeuw een broodnodige lik verf gekregen. De muzikale aankleding is aan de omgeving aangepast; een kabbelend, relaxte, witte wijn achterover-in-de-zon-zitmuziek omlijst nu het geluid van de branding.

Restaurant

MalaggraffitiTegenwoordig  huist het gebouw een heus restaurant. De menukaart is heel redelijk, bijvoorbeeld de pulpo a la gallega (inktvis op Galicische wijze) kost elf euro, een runderhamburger met friet en salade 9 euro. Koffie en frisdrank gaan voor twee euro en een flesje bier of glas wijn € 2.50.

Het eten is lekker en de service is gewoon Spaans gebleven, tussen de drie bestelde hoofdgerechten zit een pauze van elk tien minuten. Het wachten op de rekening is een oefening in geduld.

Het meubilair is meer van deze tijd, met houten stoelen, witte parasols, fatsoenlijke wc’s en helaas, helaas een heel fout grastapijt.

De manager vindt dat er niets mis is met het nep gras en zegt dat ze niet teveel geld willen investeren zolang de gemeente er nog niet over uit is of dit stukje strand op korte termijn aan een projectontwikkelaar gegeven wordt, of dat het blijft zoals het is, een levend stukje historie.

Restauratie

Op 1 oktober 2014 maakte de nieuwssite InSpanje.nl bekend dat er een projectinvesteerder gevonden is, die een half miljoen gaat investeren om het gebouw en het terrein op te knappen. In ruil daarvoor krijgt hij een concessie van 25 jaar om de Baños del Carmen te exploiteren.

Bezoek het Balneario Baños de Carmen

Baños del Carmen

Baños del Carmen

Baños del Carmen

Deze plek ligt buiten het centrum, veilig dus voor de duizenden cruisebootvluchtelingen die de stad tegenwoordig op de meeste dagen onveilig maken. Het terras wordt voornamelijk door Spanjaarden bezocht.

Vanaf 17.00 uur is het dakterras geopend.

Het restaurant is het gemakkelijkst bereikbaar te voet, per fiets of met de bus (lijn 3, 11, 33 en 34).

Een auto kun je tegen betaling proberen kwijt te raken op de parkeerplaats bij het tuincentrum (El Morlaco) aan de overkant van de straat. De supermarkten OpenCor naast het Galpe benzinestation en Supersol (op zondag gesloten) op Calle Bolivia hebben een parkeergarage in de buurt.

Vanaf het centrum is het ongeveer vijf kilometer.

Adres

Calle Bolivia 26

29017 Malaga

Tel 951 70 82 70

 

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This