lazaybeggars.com

Oktober in Sevilla.

José zit omringt door jonge hondjes op de stoep van een straat in de toeristenwijk Santa Cruz te bedelen voor geld. Hij vraagt het publiek een donatie:

“Por lo menos sincero;

Para Vino; Para Whisky; Para Resaca”. De gebruikte techniek trekt de aandacht. Normaal gesproken behoort het subsidiëren van een alcoholverslaving niet tot mijn gewoonten, maar deze keer laat ik mij verleiden tot een bijdrage.

De marketingmix is slim bedacht gezien mijn mededonateurs blijkbaar dezelfde gedachtegang hebben bewandeld als ik. De schoteltjes met whisky en wijn zijn zo goed als leeg. Het schoteltje met “Para Resaca” (voor de kater) is favoriet met het bakje gelabeld “eerlijkheid” als goede tweede.

Sociale media

De gift levert behalve een vriendelijk bedankje ook nog een visitekaartje op, met verwijzing naar een website en facebook account van de Lazy Beggers. Hoewel de naam van zijn website fout is gespeld, blijkt als we een praatje maken dat José behalve Spaans ook vloeiend Engels spreekt.

Op mijn verzoek een foto van hem te maken, tovert de wel zeer commerciële bedelaar een kartonnetje tevoorschijn met “Foto Euro 278”. Ik moet lachen en mag toch een foto maken zonder de vraagprijs te betalen. Volgens hun website bewerkt José de straten van Spanje samen met een vriend, zijn op deze dag afwezige Britse vakbroeder Lyndon. Lang geleden studeerden ze aan de universiteit en hadden banen in de 9 tot 5 wereld.

Het straatleven

Nu leven ze op straat in gezelschap van Nemo en Noem, de door hen geadopteerde zwerfhondjes, en hun kroost. Ze trotseren schijnbaar met plezier zon, regen en de kou voor een zwerversbestaan. Dat Lyndon al een aantal jaren diabeticus is, is blijkbaar niet genoeg reden om terug te gaan naar een meer gereguleerd leven.

Ze stralen uit dat ze trots zijn op hoe ze hun metier vorm geven. Deze zelf benoemde luie bedelaars lijken succesvol in hun vak. Met gebruikmaking van de moderne techniek moedigen ze bezoekers van hun website aan om op een snelle, schone en veilige manier hen geld te geven via de digitale snelweg door middel van Pay Pal.

Marketing

Een goed gevoel voor marketing, humor en een sympathieke uitstraling helpen hen al jaren deze levensstijl te handhaven. Er staan filmpjes van hen op You Tube. De mannen hebben in kranten gestaan in Argentinië, Spanje en Engeland.

Hun lijkt motto vooralsnog te werken:

We hope it makes you smile. We hope it makes you think.

We hope it makes you give us money!!


Tenmiste eerlijk; Voor wijn; Voor whisky; Voor de kater.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


 

error:

Pin It on Pinterest

Share This