Het is al een paar dagen onrustig in Malaga, zelfs dusdanig dat toeristen en lokale zonaanbidders massaal het strand hebben verlaten, ondanks het relatief warme weer. Het waait zo hard dat de wind me tijdens een rondje joggen bijna de pier af blaast, recht in de zeilen van een paar kitesurfers.

kitesurfen Malaga

 

De surfboys zijn enthousiast in de weer met hun uitrusting. Of ik foto’s mag maken? Natuurlijk, geen probleem. Komen ze dan ook in de krant? Nee, maar wel op mijn blog. Nou, daar wil Borja en vriend wel even voor poseren.

 

Borja & Jose

 

Of ik het ook wil proberen? Het is hartstikke gemakkelijk. Echt waar.

Lijkt me tof…

Tijdens een paar seconden bedenktijd overweeg ik de (on)mogelijkheid van dit voorstel:

  • Handdoek X
  • Zwempak X
  • Wetsuit X
  • Benodigde privacy voor het omkleden X

Neuhh, toch maar niet.

Hoewel heel lang geleden deed ik ook aan surfen, de slomere variant dan, het windsurfen. We hebben het nu over de jaren ’80 van de vorige eeuw. Ik heb het sindsdien niet meer gedaan want ik sjouwde me een breuk aan het zeil en de surfplank, die waren toen namelijk nog van lood gemaakt. Dit lijkt me in ieder geval minder ‘zwaar’, maar wel gevaarlijker. Het gaat erg snel.

Is kitesurfen gevaarlijk?

 En nee, een helm is echt niet nodig.

Je draagt er immers ook geen als je over straat loopt, er kan altijd zomaar iets uit de lucht vallen.”

Dat is waar!

Nog niet zo gek lang geleden heb ik ternauwernood een aanslag van een bovenbuurbloempot overleefd, die een dansje in de wind beëindigde op mijn terras. Als ik een meter verderop gezeten zou hebben, dan zou dit blog nooit geschreven zijn. Als gevolg daarvan heb ik maandenlang getraumatiseerd rondgelopen met mijn ogen naar de hemel gericht, wachtend op het onheil dat van boven komt.

Uit welke hoek waait de wind?

Gelukkig komt vandaag niets dan wind uit de lucht vallen. De kitesurfers weten van te voren waar ze moeten zijn door deze website te raadplegen. Hoewel ze hier volgens mij met ‘inside knowledge‘ hebben gewerkt, want het strand van Malagueta komt niet voor op de lijst. Dat klopt, het zijn dan ook Malagueños. Normaal gesproken gaan ze naar Marbella of naar het surfmekka van Andalusië, Tarifa.

Sommige sporters gaan hardlopen, anderen gaan kitesurfen. Nee, aan wedstrijden doen ze niet mee, daar gaat het niet om. Borja vertelt over zijn clubje: over de ‘amistad’ (vriendschap) onder de surfers, de professionaliteit in deze sport, de passie voor de wind en de natuur. Borja wijst me nog op een goede website, Secret Spot.

Laat dat nou toevallig een surfschool zijn en de plek waar hij werkt als marketeer samen met zijn surfmaten. Het is een kite- en SUPcenter in Malaga, naast het strand van Malaga Parador Golf Hotel. Hier kun je les krijgen, een uitrusting kopen (± 1500 euro) en informatie vinden over deze sport.

error:

Pin It on Pinterest

Share This