Sommige mensen verzamelen postzegels, anderen modeltreinen en ik hobby in begraafplaatsen. Ieder zijn liefhebberij, nietwaar?

 

Venetië San Michele begraafplaats

 

Deze keer is de begraafplaats, San Michele, van Venetië aan de beurt om aan mijn verzameling toegevoegd te worden. Dit kerkhof is bij voorbaat al bijzonder omdat het weggestopt op een eiland ligt.

Het kost maar liefst zeven euro om de 400 meter te overbruggen die het Venetiaanse hoofdeiland (Cannaregio) scheidt van het kerkhof, maar dan heb je ook wat.

 

 

 

San Michele begraafplaats

Op het eiland ligt de oudste renaissance kerk in Italië, de Chiesa di San Michele (1469) en een bijbehorend klooster.

Pas onder het Franse bewind van Napoleon werd het eiland in 1807 tot een kerkhof getransformeerd. De Franse keizer had een wet uitgevaardigd dat doden niet meer in het centrum van een gemeenschap begraven mochten worden, wegens hygiënische redenen.

 

 

Beroemde doden op het kerkhof van Venetië

De doden werden en worden nog steeds ongemotoriseerd naar het eiland vervoerd op speciale gondola’s. Onder de overledenen zijn veel buitenlandse beroemdheden. Onder andere de wetenschapper Christian Doppler (van het Doppler effect) ligt hier begraven.

De kerk en het klooster liggen in de kloostertuin, met erom heen verschillende grafmonumenten. Als nummer 1 op de lijst van monumenten staat ‘Frans Vervloet’, een ex-college uit een vroeger leven. Een onaangename verrassing. Totdat ik het graf daadwerkelijk zie, het gaat hier om een Belgische schilder (1795 – 1872), van ver voor mijn tijd.

Frans Vervloet en zijn vrouw

Vanuit de kloostertuin leiden een aantal poorten naar de verschillende begraafplaatsen ingedeeld naar religieuze denominatie, want ook op het kussen der dood slaapt geen duivel tussen.

Katholieken

San Michele begraafplaats voetballerDe oecumenische gemeenschap bewoont weliswaar samen deze dodenstad, maar elke christelijk kerk heeft zijn eigen wijk en de Joden hebben hun eigen getto, of beter gezegd hun eigen eiland op het Lido.Het grootste gedeelte van het kerkhof is gereserveerd voor de dominante geloofsstroming in Italië, de katholieken. Onkarakteristiek voor de volksaard liggen ze netjes opgesteld in rijen.

Er dan zijn er de rijkere Venetianen, die hun familie onsterfelijk trachten te maken door deze in marmer te laten beitelen.

Een goed voetballer is natuurlijk katholiek. De Argentijnse voetbalheld Helenio Herrera (en ja dat heb ik moeten opzoeken, want door mij alleen herkend als voetbalpersoon door de parafernalia rond zijn graf) is hier begraven en in stemmig zwart de Italiaanse schilder Emilio Vedova.

Orthodoxen

Op het orthodoxe (Russische) gedeelte ligt de Russische prinses Catherine Bagration begraven en de schrijver Joseph Brodsky. Sommige graven maken meteen duidelijk wie er ligt, zoals de tombe van de oprichter van het Russische ballet Sergei Diaghilev.

De componist Igor Stravinsky en zijn vrouw Vera doen het wat bescheidener. Een fan of familielid heeft wat bloemen achtergelaten.

Protestanten

Bij de protestanten liggen verschillende schrijvers zoals Ezra Pound en hé is dat niet onze eigen Eduard Douwes Dekker (die van MaxSan Michele begraafplaats Douwes Dekker Havelaar)? Vreemd dat hij nergens onder de beroemdheden staat. Bij uitgebreidere inspectie blijkt het toch een andere te zijn. De ‘onze’ overleed in 1887.

Van Judy, een medeblogger leer ik dat het hier om het graf van zijn eerste vrouw Tine van Wijnbergen (bron¹) gaat. Ze ontvluchtte haar ongelukkige huwelijk met Eduard en stierf verarmd in Venetië.

De graven van de gewone burger worden na enige tijd geruimd om plaats te maken voor de nieuwe doden. Belanghebbenden krijgen in Italië de keus om het graf volledig te ruimen of de botten te verzamelen en deze in een kleinere ruimte in een nis te metselen.

Locatie begraafplaats Venetië

Het eiland San Michele is bereikbaar met de gewone stadsboot (i.p.v. stadsbus). Toeristen betalen voor een enkele reis zeven euro. Dit betekent dat de oversteek van een paar minuten net zo veel kost als bijvoorbeeld de tocht van anderhalf uur van San Michele naar het treinstation van Venetië.

Restaurant

Bij de boothalte op Fondamenta Nuove, (Cannareggio) tegenover het eiland San Michele ligt restaurant Algiubagiò, met een fantastisch uitzicht op het kerkhof vanaf het terras.

 

 

 

Voor Venetiaanse begrippen is het eten hier bijzonder betaalbaar en ook nog eens lekker. Pasta kost tussen de 12 en 14 euro. Dus mocht u alvast in een vrolijke stemming willen komen voor een middagje kerkhof, dan kost een glas wijn hier vier euro.

¹ Bronverwijzing met dank aan Wim Moorman.

Tip

Als je toch in Venetië bent, neem dan ook even de tijd om het getto van Venetië te bezoeken.


Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


De uitspraak “Het kerkhof zal nooit volledig zijn tot jij er ligt” is toegeschreven aan Georges Bernier

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This