Publicatiedatum 26/04/2013, update 29/08/2017.

Over veertien dagen sta ik oog in oog met een tijger of hang ik boven de pot met een Delhi belly. Want mijn blog is samen met 24 andere uit 600 aanmeldingen door het Kerala verkeersbureau geselecteerd om deel te nemen aan een bloggersreis door het tropische zuiden van India.

Dank aan al diegenen die op mij gestemd hebben via hun Facebook account. Ik ben ontzettend blij met deze kans en eerlijk gezegd vind ik het ook wel een beetje eng.

keralablogexpress route

De reis naar Kerala

Het reisplan  belooft het volgende:

“Kerala Tourism confirms that Ms. Van Lieshout would be participating in “Kerala Blog Express” an initiative by Kerala Tourism where internationally acclaimed travel bloggers, writers and photographers from around the world will travel Kerala from South to North.

Wist u niet, hè dat dit een internationaal geprezen reisblog is? Geef niets, ik ook niet.

Kerala Blog Express would be starting from Thiruvananthapuram on the 10th of March and Ms. Van Lieshout will be travelling across Kerala on a branded luxury coach to gain firsthand experience of the natural beauty of Kerala and will be hosted in leading hotels and resorts across Kerala.”

vrouwen in India

Nu nog de voorbereiding, een klein project.

Visum voor India

De eerste stap is het toeristisch visum voor India aanvragen. Zeg nou zelf, hoe moeilijk kan het zijn?

Drie keer begin ik aan de aanvraag via de website waar de ambassade van India me naar toestuurt. Net zo vaak geef ik het op, het lijkt te ingewikkeld. Dan op een blauwe maandag maar weer eens de stoute schoenen aangetrokken. Diep inademen.

Yes, I can!

Even doorzetten, te beginnen met het visum aanvraagformulier. Twee kantjes dicht bedrukt invulscherm met open vragen en multiple choices. De meeste antwoorden weet ik:

 • Opvallende uiterlijke kenmerken: ziet er nog patent uit voor haar leeftijd.
 • Referenties in India en Spanje: ja, heb ik.
 • Vroegere nationaliteit moeder: Italiaanse.
 • Maak een keuze uit de volgende religies:  Boedisme, Islam, Christelijk, Hindu, Parsi, Sikh. Nee, nee, nee. Bahai of Zoroastrian? Nooit van gehoord. Ah, een restcategorie ‘other’: that’s it, definitely other.
 • En: nee ik ben nooit uit India gedeporteerd.

Vervolgens:

 • Paspoort
 • Twee foto’s formaat 51 x 51mm (exact formaat) tegen witte achtergrond, gehecht aan de aanvraag, maar niet geniet.
 • Online application form, getekend en getekend
 • Verblijfsvergunning Spanje
 • Belastingverklaring 2012
 • Betalingsbewijs bank
 • Kopie paspoort
 • Fax message (weet ik ook niet), wel getekend.
 • Getekend formulier  ‘common mistakes’ (I kid you not). Keuze uit 13 te maken fouten.
 • Declaration visa getekend
 • Return form getekend
 • Kopie tickets

Dit alles gaat in een envelop, gemarkeerd met ‘S24 EST’, de koerier bellen en aan hem meegeven. Vijftien dagen wachten met als resultaat een prachtig oudroze papiertje met exotische letters in mijn paspoort.

Kosten € 89 visum + koerier € 23.50.

tijger India

Volgens India-expert Mariellen Ward schijnt het vanaf eind 2014 mogelijk te zijn om het toeristenvisum bij aankomst op het vliegveld af te halen. Het moet nog wel van te voren aangevraagd worden. Dat blijkt ook zo te zijn voor sommige nationaliteiten. Helaas niet voor Nederlanders. Om het nog iets moeilijker te maken is het nu ook nog eens nodig om biometrics (vingerafdrukken) af te geven.

Vaccinaties voor India

 1. De volgende stap is naar de Spaanse GGD om vaccinaties te scoren. Het centrum van ‘sanidad exterior’ ligt in de haven van Malaga, zij verleent deskundig en gratis advies voor reizigers. De arts schrijft op basis van mijn inentingenboekje twee vaccinaties voor: cholera en tyfus.
 2. Dan naar de farmacia; cholera (€ 42) is geen probleem, echter de dichtstbijzijnde apotheek heeft het tyfus  (€ 10.46) vaccin niet en kan het ook niet bestellen.
 3. Een google/facebook/geografische zoektocht volgt met succes.
 4. Ophalen bij de betreffende apotheker met nog één vaccin in voorraad. Ze beweert dat hoewel ze deze iedere dag bij verschillende groothandelaren aanvraagt er maanden schijnen te zijn dat het in heel Spanje niet verkrijgbaar is. Goed om te weten.
 5. Nu nog naar de clinica de salud om een recept te halen. Dit is niet persé noodzakelijk, maar als Hollander wil ik natuurlijk niet onnodig geld uitgeven. Want de Spaanse seguridad social, de nationale ziektekostenverzekering, betaalt 50% van de kosten.
 6. Innemen op verschillende dagen volgens weekplanning van 3 pillen (tyfus) en 2 oplossingen (cholera).

Project fase 2 is hiermee succesvol afgesloten.

Ticket naar India

Samen met hem, die hier niet genoemd mag worden, (♥ u) zoeken naar de goedkoopste mogelijkheden om vanuit Malaga naar Kerala te vliegen, liefst met connecting flights. Een paar telefoontjes en vele uren later verschijnen de tickets in mijn inbox, weliswaar niet vanuit Malaga, maar vanuit Madrid. Dat komt goed, ik ken inmiddels de weg met de hogesnelheidstrein.

Ik ben er klaar voor. Nu nog die tijger waarschuwen dat ik er aankom.

Wat zegt u? Daar is ook al voor gezorgd?

Dat klopt. Want gistermiddag rolde er een email in mijn inbox van het Kerala verkeersbureau met het verzoek of ik voor middernacht een video (één minuut) wil produceren met een korte bio en ‘reisplan’ voor de persconferentie van de volgende dag. Geluid, beeld, visagie, actrice, locatie, productie, script door @svanlieshout.  En ja, ik weet dat het beeld soms wazig is.

Hé, volgende keer beter. De tijger vind me toch wel een lekker hapje.

Praktische tips

 • Begin op tijd met het aanvragen van het visum, het bijeenzoeken van het benodigde papierwerk, het versturen en de afhandeling kost zeker een aantal weken.
 • Een Visum India aanvragen kan ook in het Nederlands en betaald worden met IDEAL.
 • Begin een aantal maanden van te voren met het plannen van de vaccinaties, zodat je voldoende tijd hebt om alle inentingen op tijd te halen.
 • Tegenwoordig kun je wel eenvoudig online je visum aanvragen. Scheelt een hoop tijd en onnodige kosten!” Je kunt hier lezen hoe dat moet.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This