Kathedraal van Granada

De bovenste paragraaf stamt uit het testament van Ferdinand van Aragon. Het geeft zijn wens aan om in de Koninklijke kapel in Granada begraven te worden samen met zijn vrouw Isabella I van Castile, onder de rook van het Alhambra en de sneeuwbedekte Sierra Nevada.  De Koninklijke Kapel was oorspronkelijk een bijgebouw van de kathedraal. De kapel bevindt zich tegen de zuidwand van de kathedraal. Hun laatste rustplaats bestaat uit eenvoudige loden kisten in een crypte. Daarboven ligt het praalgraf van het Katholieke Koningspaar in een mausoleum, waar ook hun erfgenamen, Johanna de waanzinnige, haar echtgenoot Filips de Schone en Miguel van van Asturië begraven liggen.

Johanna en Filips zijn de ouders van de latere Keizer Karel V*. Miguel hun eerstgeborene was kortstondig troonopvolger maar stierf voortijdig op tweejarige leeftijd.

Het graf van de katholieke koningen

Isabella en Ferdinand staan bekend als de “katholieke koningen”. Ze zijn bekend omdat ze als huwelijkspartners Spanje tot een koninkrijk smeedden.

Samen verjaagden ze de laatste Moorse koning Boabdil uit Granada en sponsorden ze de ontdekkingsreizen van Columbus**.  Bovendien richtten ze de beruchte Spaanse inquisitie op en verjaagden of dwongen de laatste overgebleven moslims en joden tot bekering.

De Koninklijke kapel

Het marmeren praalgraf van de Koninklijke familie dat boven op de crypte staat is gemaakt door de Florentijnse beeldhouwer Domenico Fancelli. De tombe ligt hoog en is jammer genoeg alleen van de zijkanten te zien.

Een spiegel aan het plafond zorgt ervoor dat de bezoeker toch nog de rest van het beeldhouwwerk kan zien, het zicht op het graf is hoewel beperkt toch indrukwekkend.

Bezoek aan het graf

Openingstijden van de Koninklijke kapel zijn in de herfst en winter van maandag tot en met zaterdag van 10.15-13.30 en 15.30-18.30 uur.

Op zon- en feestdagen van 11.00-13.30 en 15.30-18.30 uur.  In de lente en zomer zijn de openingstijden als volgt: maandag tot en met zaterdag van 10.15-13.30 en 16.00-19.30 uur. Op zon- en feestdagen van 11.00-13.30 en 16.00-19.30 uur. De entree is € 3.50.

 

______________________________

*In Spanje staat Karel V bekend als Carlos I

**Het meeste van het pracht en praal in Sevilla is betaald met het door Columbus buitgemaakte Zuid-Amerikaanse goud.

Graf Katholieke Koningen Granada

En dus, is het mijn wil dat onze beenderen daar voor eeuwig en altijd zullen rusten, waar de beenderen van de genoemde serene dame geplaatst zullen worden. Op dat zij zullen loven en gezamenlijk zegenen haar heilige naam.

(Ferdinands testament)

Y, por ende, queremos que los huesos nuestros estén allí para siempre, donde también han de estar sepultados os de la dicha serenísima señora para que, juntamente,loen y bendigan su santo nombre.

(Testamento de Fernando)

*In Spanje staat Karel V bekend als Carlos I

**Het meeste van het pracht en praal in Sevilla is betaald met het door Columbus buitgemaakte Zuid-Amerikaanse goud.

Meer Granada

Het spectaculaire ALHAMBRA in Granada

Alhambra Granada Het ALHAMBRA in hoofdletters geschreven, want dit moet wel de meest indrukwekkende bezienswaardigheid in Andalusië zijn. Het middeleeuwse islamitische gebouwencomplex ligt aan de oostkant van Granada, op een bergtop met de stad aan haar voeten. Het...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest