Malaga kathedraal

De eenarmige kathedraal gezien vanaf de Gibralfaro

La Manquita

La Manquita is het koosnaampje van de eennarmige of beter gezegd de eentorige kathedraal van Malaga. Op het eerste gezicht mag het enorme gebouw indrukwekkend zijn, van buiten is het vrij snel duidelijk dat het monument verre van af is.

De kerk heeft één toren en een stomp. Omdat de kathedraal is ingeklemd tussen allerlei andere gebouwen zie je dat pas als je erop let of als je het terras op gaat.

Manquita Malaga

De ‘manquita’

 

Het dakterras

Het terras van de kerk is opengesteld voor het publiek (onder leiding van een gids). Via tweehonderd treden klim je vijftig meter naar boven. De eerste helft gaat via de noordelijke toren uit de achttiende eeuw, op een tussen balkon krijg je al een indruk van het ‘hemelse gevoel’ wat je op het dak te wachten staat.

Vervolgens spiraal je verder naar boven via een trappenhuis in een toren uit de zestiende eeuw. Binnenin zijn raampjes met uitzicht op het schip en het glas-en-lood in de kathedraal. Eenmaal op het terras aangekomen zie je de bovenkant van de vele koepels en de (ontbrekende) torens.

Volgens de gids is de kerktoren niet het enige wat hier mist, op de randen van het dak hadden versieringen en beelden van apostels moeten komen. Helaas voor de architect reikte de ambitie verder dan het budget.

Koepels kathedraal MalagaKoepels van de kathedraal

Het uitzicht

Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de stad, de Gibralfaro, de haven en de ‘torens van de kathedraal.

 

Nuria Malaga

Het rad van fortuin

Het midden van het terras is niet begaanbaar door de koepels. Langs de rand loopt een pad dat waarschijnlijk ook veilig aanvoelt voor mensen met hoogtevrees. Om over de muur te kunnen vallen of te klimmen, zou je veel moeite moeten doen.

Dat wordt onmogelijk gemaakt door de beveiligingsbeambte die alles nauwlettend in de gaten houdt en vooral mij – middelbare Nederlandse vrouw op stap met haar hoogbejaarde Italiaanse (dus maffia) moeder. Duidelijk een hoog risicoprofiel, ik zou zomaar met mijn camera op het onschuldige publiek kunnen schieten, nietwaar?

Maar voor het zover is, worden we alweer de trappen afgedreven, terug naar het dagelijkse leven.

Gibralfaro

Uitzicht op Gibralfaro

Bezoek aan het dakterras

 • De rondleiding duurt een uur.
 • De aanvang van de rondleiding is bij het bisschoppelijk paleis bij het loket van arsmalaga
 • Het bisschoppelijk paleis ligt tegenover de kathedraal op Plaza del Obispo, 7.
 • Reserveren kan per mail bovedas.catedral@diocesismalaga.es of
 • Telefonisch +34 952 221 835
 • Tijden van de rondleidingen zijn van dinsdag tot en met zondag om:
  • 11.00 – 12.00 -13.00
  • 16.00 – 17.00
 • ’s avonds
  • 18.00
  • 19.00 uur alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag
 • Kaarten kosten overdag zes euro en ’s avonds tien euro. Inwoners van Malaga, studenten en senioren krijgen korting op vertoon van identificatie. De kaarten met korting zijn overdag drie en ’s avonds zes euro.
 • Om de kathedraal te bezoeken, dien je een apart kaartje te kopen.

Controleer altijd de laatste informatie op de website van ArsMalaga.

Bisschoppelijk paleis

En als je dan toch in de buurt bent, ga dan kijken naar de tentoonstelling van de Afrikaanse kunst in het bisschoppelijke paleis. Een van de meest bijzondere exposities in de stad Malaga.

 _____________________________

 

Pin It on Pinterest

Share This