Roadtrip Japan

Japan is meer dan alleen saké, kersenbloesem en een elektronica winkelnirvana. De Japanse taal, de gebruiken, het eten en gewoontes zijn ‘anders’. Het is zeker niet de gebruikelijke bestemming voor de gemiddelde rugzaktoerist (want duur) of strandganger op zoek naar bier, zon en disco.

Als je op zoek bent naar een culturele verrijking dan is dit de ideale bestemming voor je. En ja, een zelf georganiseerde roadtrip is mogelijk, ook als je de taal niet spreekt.

Japanse kersenbloesem

Kersenbloesem Japan

Het eerste wat mij opviel is dat Japan voorziet in aangenaam warme billen. Het land heeft waarschijnlijk de hoogste dichtheid openbare toiletten ter wereld.

Iedere straathoek, plein, ja zelfs een bergpad op een wandelroute heeft er een. De toiletten zijn gratis, citroentjesfris, uitgerust met toiletpapier én een verwarmde wc-bril,  wat vooral prettig is voor mensen met winterbillen.

 

Japanse beleefdheid

Niet alleen de openbare toiletten zijn voorzien van dit wintergemak, de meeste hotel-wc’s hebben volautomatische zichzelf reinigende roterende brillen; ingebouwd bidet en vele andere onduidelijke elektronische snufjes. Dit allemaal op een handzaam bedieningspaneeltje, typetv-afstandsbediening. Het uitproberen van al dit moois levert voor de kinderen uren wc-pret op en rust voor de door overvloedig tempelbezoek vermoeide ouders.

Het warme-billen gevoel gaat over in een meer figuurlijke warmte wanneer we na twee dagen eindelijk denken door te hebben wat dank u is in het Japans (arigatõ) en tot ziens (sayõnara). Gecombineerd met veel hoofdbuigingen komen we daar een heel eind mee. Niet onbelangrijk omdat we rondreizen in een huurauto, niet gehinderd door enige kennis van de taal, noch van het Japanse schrift.

Autorijden met GPS

Een strenge Japanse mevrouw gevangen in de bij de auto gehuurde GPS probeert ons tevergeefs de weg te wijzen door Tokio. Als ze zich eindelijk stilhoudt na het vinden van de “zwijg” knop, hoeven we alleen nog maar de visuele aanwijzingen van het pijltje volgen. De elektronische reisgids leidt ons nu feilloos door de grootste metropool ter wereld op basis van een telefoonnummer van de gewenste bestemming (eg hotel).

De wegen blijken goed onderhouden, de auto’s in perfecte staat, de weggebruikers rijden onaziatisch veilig en de verkeerspolitie lijkt niet corrumpeerbaar, totdat het noemen van “Hoes Hiddink”  nodig is om een boete voor snelheidsovertreding te voorkomen.

Het openbaar vervoer is van een voor de Nederlander ongekende stiptheid, comfortabel en snel. De Japanner is in het algemeen beleefd, toeristenvriendelijk, weinig crimineel en ruikt niet onaangenaam, wat prettig is in de vaak stampvolle metro’s.

Onsen, een warmwater bad

 

Japanse keuken

De stadse stof wordt afgewassen door voor het avondeten te badderen in een gloeiend hete Onsen (thermaal bad van bronwater) tot de gewenste kreeftenroze staat bereikt is.

Daarna trekken we de door de ryokan (traditioneel hotel) geleverde kimono aan en aanschuiven voor een  maaltijd die zittend op de vloer gegeten dient te worden. Dit laatste is overigens niet fijn voor de 40+ ledematen en eigenlijk alleen aan te bevelen voor kleine kinderen en gevorderden in yoga.

Sushi, Sashimi

De ober brengt een warm doekje (oshibori) voor de handen.  Het eten is lekker, sushi, sashimi, eigenlijk alles smaakt prima. Zelfs de Italiaanse keuken imiteren de Japanners, conform hun reputatie met grote perfectie.

Overnachten in een traditionele Ryokan

Slapen doen we op futons op tatami matten in een Ryokan. Hotels in Japan zijn duur, dus lijkt het veel geld voor iets wat in eerste instantie aanvoelt als camperen. Het is even wennen maar dan blijkt het slapen op de dunne matjes wonderwel comfortabel en bovenal behaaglijk warm.

Japanse women in kimono 

Dus ja, Japan gewoon doen. Je zult zien, niet alleen heb je meestal lekker warme billen, je komt thuis met een koffer vol unieke ervaringen.

Rondreizen

Met een oldtimer volkswagen camperbus op reis

Met een oldtimer volkswagen camperbus op reis

In dit camperbusje kun je tot wel 90 km (!) per uur rijden en met vier man overnachten.  De busjes zijn uitgerust met een koelkast, twee tweepersoonsbedden, een kookplaat, bestek, borden, wasbakje en een waterreservoir. Kortom, zo’n bus is compleet uitgerust voor de Nederlandse ‘wildernis’.

Lees meer
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This