Japanse kersenbloesem

Japan is meer dan alleen een saké,  kersenbloesem en een elektronica winkelnirvana, het voorziet namelijk ook in aangenaam warme billen. Het land heeft waarschijnlijk de hoogste dichtheid openbare toiletten ter wereld. Iedere straathoek, plein, ja zelfs een bergpad op een wandelroute heeft er een. De toiletten zijn gratis, glimmend schoon, met toiletpapier én een verwarmde wc-bril,  wat vooral prettig is voor mensen met winterbillen.

Japans gemak

Niet alleen de openbare toiletten zijn voorzien van dit wintergemak, de meeste hotel-wc’s hebben ook nog volautomatische zichzelf reinigende roterende brillen; ingebouwd bidet en vele andere onduidelijke elektronische snufjes. Dit allemaal op een handzaam bedieningspaneeltje, typetv-afstandsbediening. Het uitproberen van al dit moois levert voor de kinderen uren wc-pret op en rust voor de door overvloedig tempelbezoek vermoeide ouders.

Het warme-billen gevoel gaat over in een meer figuurlijke warmte wanneer we na twee dagen eindelijk denken door te hebben wat dank u is in het Japans (arigatõ) en tot ziens (sayõnara). Gecombineerd met veel hoofdbuigingen komen we daar een heel eind mee. Niet onbelangrijk omdat we rondreizen in een huurauto, niet gehinderd door enige kennis van de taal, noch van het Japanse schrift.

Strenge Japanners in Tokio

Een strenge Japanse mevrouw gevangen in de bij de auto gehuurde GPS probeert ons tevergeefs de weg te wijzen door Tokio. Als ze zich eindelijk stilhoudt na het vinden van de “zwijg” knop, hoeven we alleen nog maar de visuele aanwijzingen van het pijltje volgen. De elektronische reisgids leidt ons nu feilloos door de grootste metropool ter wereld op basis van een telefoonnummer van de gewenste bestemming (eg hotel).

De wegen blijken goed onderhouden, de auto’s in perfecte staat, de weggebruikers rijden onaziatisch veilig en de verkeerspolitie lijkt niet corrumpeerbaarr, totdat het noemen van “Hoes Hiddink”  nodig is om een boete voor snelheidsovertreding te voorkomen.

Het openbaar vervoer is van een voor de Nederlander ongekende stiptheid, comfortabel en snel. De Japanner is in het algemeen beleefd, toeristenvriendelijkk, weinig crimineel en ruikt niet onaangenaam, wat prettig is in de vaak stampvolle metro’s.

Sushi, Sashimi, Onsen een Ryokan

 

Japanse keuken

De stadse stof wordt afgewassen door voor het avondeten te badderen in een gloeiend hete Onsen (thermaal bad van bronwater) tot de gewenste kreeftenroze staat bereikt is. Daarna de door de ryokan (traditioneel hotel) geleverde kimono aan en aanschuiven voor een  maaltijd die zittend op de vloer gegeten dient te worden. Dit laatste is overigens niet fijn voor de 40+ ledematen en eigenlijk alleen aan te bevelen voor kleine kinderen en gevorderden in yoga.

De ober brengt een warm doekje (oshibori) voor de handen.  Het eten is lekker, sushi,sashimi, eigenlijk alles smaakt prima. Zelfs de Italiaanse keuken imiteren de Japanners, conform hun reputatie met grote perfectie.

Slapen doen we op futons op tatami matten in een Ryokan. Hotels in Japan zijn duur, dus lijkt het veel geld voor iets wat in eersteinstantiee aanvoelt als camperen. Het is even wennen maar dan blijkt het slapen op de dunne matjes wonderwel comfortabel en bovenal behaaglijk warm.

Japanse women in kimono 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This