Torcal gebergte in Malaga

Een geitenpad leidt ons door een drakenmond, een UFO parkeerplaats, langs reusachtige hamburgers, de “Titanic”, kloven en grotten. De natuur heeft met behulp van wind, ijs en regen een kinderfantasiewereld van vreemde vormen uitgeslepen in de bergen van El Torcal.

We zien echte, levende hagedissen in alle soorten en maten waaronder de met uitsterven bedreigde parelhagedis. Adelaars domineren de lucht, berggeiten en veelkleurige vlindertjes bevolken de grijze kalksteenrotsen.

Geschiedenis El Torcal

Deze bergen vormden tijdens het Jura tijdperk een deel van de bodem van de westelijke Thetys oceaan. Het zeewater is meer dan 150 miljoen jaar geleden begonnen met de zachte rotsen te boetseren. De hierop volgende tektonische activiteit voltooide het werk aan dit haast buitenaards gebergte dat het huidige habitat vormt van een bijzonder ecosysteem. De unieke flora, fauna en geomorfologie werd al vroeg erkend door de locale overheid. Het park heeft daarom al sinds 1929 als eerste Andalusische natuurgebied een beschermde status.

Fauna nationaal park

De fauna bestaat onder andere uit de ladderslang, vos en lynx. Roofvogels zijn er in overvloed zoals de oehoe, steenuil, havik, vale gier en adelaar. De vegetatie is overwegend laag, met struikgewas als matagallo, tijm, candilera, klimop, varens en mos. Ook groeien er tal van wilde vruchten zoals bramen, frambozen en druiven. Roze en witte bloemen steken fel af bij het overwegend kale gesteente.

Stefania in Torcal foto Antonio Carretero
Spaanse steenbok Torcal gebergte in Malaga

Torcal de Antequera

Dit is het Torcal gebergte, sinds 1929 een beschermd natuurgebied. Het park ligt dertig kilometer ten noorden van de stad Malaga, in de gemeente Antequera.

De Spaanstalige kunstwereld uit de vorige eeuw lijkt haar surrealistische stempel op de plaats te hebben gedrukt. Experimenten die zo uit de studio’s van Picasso, Dali en Gaudi konden komen, domineren het landschap. Uit de rotsblokken springen vreemde karikaturen, grillig gevormde kathedralen en fout geparkeerde UFO’ s.

In werkelijkheid werd de aarde hier al miljoenen jaren geleden gevormd tijdens de Jura periode. Dit gebied was vroeger een zeearm die de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee verbond. De maritieme geschiedenis van deze plek vind je door het park verspreid, versteend in miljoenen jaren oude fossielen.

De dieren zijn de baas over deze oeroude sculpturen: steenbokken, verschillende soorten slangen en de vale gier houden zich schuil achter rotsen en in de grotten van het park. Af en toe komen ze te voorschijn. Even poseren voor de foto en dan terug naar de praktijk van alle dag, want dit podium is hun thuis.

Wij zijn slechts op bezoek.

Torcal krijtsteengebergte in Malaga
Fossielen in Torcal
Torcal gebergte in Malaga
Torcal gebergte in Malaga
UFO Torcal gebergte in Malaga

Bezoek aan El Torcal

De top van het gebergte ligt op 1336 m hoogte. Het natuurpark is 17 km2 groot met een modern bezoekerscentrum, inclusief cafetaria en een leerzame expositie over het ontstaan van het gebied. In het bezoekerscentrum zijn o.a. fossielen uit het park te zien die het maritieme leven uit het Jura tijdperk illustreren.

Denk eraan dat het in de winter hier heel koud kan zijn. Op sommige dagen is er door laaghangende bewolking weinig zicht. In de zomer wordt het bloedheet. Zorg daarom altijd voor voldoende water, goede wandelschoenen en aan de temperatuur aangepaste kleding. Door de geïsoleerde ligging is deze plek uitermate geschikt om sterren te kijken. Een keer in de maand is er ’s avonds een sterrenkijkavond met uitleg.

Praktische informatie

Wandelroutes

Het park heeft twee gemarkeerde wandelpaden: de groene route duurt ongeveer drie kwartier en de gele route anderhalf uur. In de zomer zijn dit relatief makkelijke wandelingen met veel klauteren. In de winter zorgen de modder en ijs op de soms steile en gladde paden voor een iets grotere uitdaging.

Transport

Om het park te bereiken is een auto handig, vanaf Málaga is het ongeveer een uur rijden. De route ernaar toe is mooi en leidt ons langs een dor berglandschap; met oleanders begroeide rivierbeddingen; olijfgaarden en sommige van de pueblos blancos (witte dorpen), zoals Antequera en Comares.

Het is het gemakkelijkst om vanaf het dorp Villanueva de la Concepcion de borden “El Torcal” te volgen naar de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum op 1100 m hoogte. De weg is geasfalteerd en goed berijdbaar. Het is ook mogelijk beneden voor de slagboom te parkeren en de 3,5 km naar boven te lopen langs een pad dat lijkt op een “Chinese muur”.

  • Aan de ingang van het park is bij de slagboom naar boven een grote parkeerplaats. Om het park te bereiken, volg de weg (3 km) omhoog. Hier is beperkt parkeergelegenheid.

Toegang park

  • Het park is gratis toegankelijk. In de weekenden kan het er druk zijn. Na elf uur ’s ochtends is het meestal onmogelijk om boven bij het bezoekerscentrum te parkeren. Een hefboom verspert dan de toegang voor auto’s. Je kunt dan wel naar boven lopen.
  • In het bezoekerscentrum is een informatiepunt, een cafetaria en een souvenirwinkel.

 

Hola, Je bent beland op de website van Stefania van Lieshout. Op dit reisblog laat ik je mijn kijk op de wereld zien. Vanuit Malaga in het zuiden van Spanje reis ik de wereld over wanneer tijd en geld dat toelaten, het liefst samen met mijn partner en kinderen. Om verder te lezen klik hier.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This