HumaIn het midden van niets staan de verkruimelende wanden van wat nog niet zo lang geleden een behoorlijk optrekje geweest moet zijn.  Het huis is verlaten, de eigenaar is met de zuiderzon vertrokken. Daarmee het uitzicht over het stuwmeer van El Chorro achterlatend voor niemand en iedereen. Er resteert slechts een ruïne, eenzaam maar niet alleen. Slakken parkeren hun huisjes op de restanten van de buitenmuren. Passanten hebben brandhout achter gelaten in wat eens een keuken is geweest.

Over een jaar of tien is er waarschijnlijk nog weinig over van wat ooit was. De tand des tijds zal de eenzaamheid vermalen tot vergetelheid.

alleen slakken

La Huma

De afgelegen locatie roept vragen op. Wat doet deze woning hier op het dit rotsachtige balkon van de Huma? Was het een boerderij, een zomerverblijf misschien?

Het is hier vast bitterkoud in de winter op bijna 1000 meter hoogte. Maar ook zomers is het domweg te ver weg van de bewoonde wereld.

Escalera Arabe

De weg er naar toe is een wandeling van ruim 2.5 uur over wat nu een brede zandweg is, maar wat vroeger een geitenpad moet zijn geweest. Daarna gaat het lopen over in klauteren over een rotsachtige bergwand tot dat deze op raadselachtige wijze verandert in de ‘escalera Arabe’. Een heuse Arabische trap, in het midden van nog meer niets.From: japarapente.blogspot.com

El Chorro

De treden leiden ons over de top naar de achterkant van de berg, vervolgens gaat het ‘pad’ door akkerland naar de bossen aan de overkant. Ze zijn onwaarschijnlijk groen in het krijtachtige berglandschap met uitzicht op de pieken van de Huma.

De berg torent met zijn 1.189 m hoogte uit boven de rest van het landschap. Gieren houden vanaf hier de wacht over het dal van El Chorro dat bewoond is door een handjevol mensen. Het aantal inwoners verveelvoudigt in het weekend en met vakantiedagen wanneer toeristen deze streek bezoeken.

Een klimmersparadijs

Dit is een paradijs voor bergsporters: mountainbikers, wandelaars én vooral voor bergbeklimmers door de aanwezigheid van 1500 routes in oplopende moeilijkheidsgraad. De volgende dag moeten wij er ook aan. Dat wil zeggen, de rest van mijn reisgezelschap. Ik niet, mij niet gezien.  Mooi dat ik daar niet ga hangen met niets dan een paar touwtjes en een Weesgegroetje om me in leven te houden.  Daarvoor ben ik te oud, te stroef, te bang.

Iemand moet tenslotte ook nog de foto’s maken. Het niets is hier iets en wel teveel van het goede.

El Chorro bergbeklimmenPraktische informatie

De camping bij El Chorro heeft behalve kampeerplekken en blokhutten ook een jeugdherberg. Slapen kan in stapelbedden voor €9.00 p.p.p.n. Wel zelf slaapzak, handdoek en oordopjes meenemen.

Openbaar vervoer: er gaat een boemeltreintje vanuit Malaga en Ronda naar El Chorro.

error:

Pin It on Pinterest

Share This