Hier vindt u tijdens een nostalgisch momentje, de mooiste plekken van Ierland op briefkaart formaat bij u thuis bezorgd door de digitale postbode met natuurlijk een kleine toelichting.

Rondreis Ierland

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt kunt je deze route combineren met een bezoek aan Noord-Ierland, dan maak je een volledige rondreis of je doet een gedeelte van de route en dan vlieg je terug vanuit een ander vliegveld. Wij vlogen heen naar Dublin en terug vanuit Cork met een een huurauto.

Malin Head

Het meest noordelijke punt van Ierland is een afgelegen winderig schiereiland, het ligt zelfs noordelijker dan Noord-Ierland. Via de Inshowen 100 scenic driving route rijdt u langs de kustlijn van de Donegal County. Hier vindt u de hoogste zandduinen van Europa en enkele historische bezienswaardigheden.

Stop onderweg bij de gezellige Seaview Tavern op Malin Head. Hier heeft u een mooi uitzicht en kunt u lekker eten. De zeevruchtenschotel en de mosselen uit de Atlantische Oceaan zijn een klasse apart.

Op het strand liggen bijzonder gekleurde keien.

Malin Head, Ierland

Giant Causeway Coastal Route

Je kunt ook rechtsomkeert gaan, via Noord-Ierland de Causeway Coastal Route nemen via Belfast naar Ballycastle en dan vervolgens Dublin en naar Wicklow.

Giant Causeway Noord-Ierland

Limerick

Limerick, een nietszeggend plaatsje in het zuiden van Ierland, dat voornamelijk bekendheid geniet als de stad van de messentrekkers. Niet direct iets wat normaal gesproken als een toeristische attractie gezien wordt. Toch is dit een ‘must’ voor diegenen die iets meer van het land willen begrijpen.

Dit is de plek waar Frank McCourt opgroeide, de auteur van ‘Angela’s Ashes’. Het boek is in het Nederlands vertaald als ‘de as van mijn moeder’.

“When I look back on my childhood I wonder how I managed to survive at all. It was, of course, a miserable childhood; the happy childhood is hardly worth your while. Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood and worse yet is the miserable Irish Catholic childhood.”

Het autobiografische verhaal speelt zich af in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. Frank groeide op met een aan alcohol verslaafde vader en de zorg voor zijn broertjes.

In het leven van de jonge McCourt weerklinkt de echo van de hongersnood, die Ierland in het midden van de 19e eeuw teisterde. Tussen 1840 en het begin van de twintigste eeuw kromp de bevolking van acht miljoen tot 3.5 miljoen door sterfte en emigratie.

Sporen van de aardappelhongersnood zijn overal in Ierland te vinden. In de meeste steden en dorpen zijn monumenten voor de slachtoffers geplaatst. De vele ‘famine graveyards’ zijn een bittere herinnering aan slechtere tijden; dit zijn de kerkhoven waar de Ieren die door ondervoeding gestorven zijn in massagraven begraven liggen.

Limerick, Ierland

Killarney National Park

In de provincie Kerry is Killarney National Park het onbetwiste hoogtepunt: meren, duizend meter hoge bergtoppen, watervallen en eikenbossen vormen samen een bijzonder natuurgebied. Een wandeling door de eeuwenoude bossen geeft het gevoel in een Robin Hood film beland te zijn.

De cultuurliefhebber/hovenier komt hier aan zijn trekken door een bezoek aan het in het park gelegen Victoriaanse Muckross house & gardens.

Killarney national park, Ierland

Garnish Island

Tegenover Glengariff, een plaatsje aan de kust van Cork, ligt Garnish. Dit is een eiland dat is omgevormd door de voormalige eigenaren tot een internationale botanische tuin. Vanuit het dorp vertrekt regelmatig een ferry naar het eiland, deze stopt onderweg bij een zeehondenkolonie.

In de omgeving van Glengariff zijn verschillende wandelroutes in de Caha Mountains, een gebied van meer dan 100 km².

Het Eccles hotel is een prima uitvalsbasis voor de toerist met een goed gevulde beurs. De verbleekte grandeur weerspiegelt de 250 jaar geschiedenis van deze plek. Voormalige beroemde gasten zijn George Bernard Shaw en WB Yeats.

Garnish Island, Ierland

Mizen Head & Glandore

Mizen Head is het meest zuidwestelijke punt van het vaste (ei)land. De steile rotswanden vormden het laatste punt dat de ‘famine’ emigranten op weg naar de Verenigde Staten zagen. Marconi heeft vanaf dit punt de eerste telegram naar de Verenigde Staten gestuurd.

Aan de zuidkust tussen Skibbereen en Clonakilty ligt drie kilometer buiten het plaatsje Glandore de Dromberg stone circle. Deze mini Stonehenge is een van de belangrijkste megalithische monumenten van het land. De stenen zijn zo geplaatst dat (midwinter) op 21 december de laatste zonnestralen van de dag het Druïdisch altaar verlichten.

Beide plaatsen liggen in West-Cork, de ideale plek om te kayaken en te zeilen.

West Cork, ierland

 

Wicklow

Last but not least, County Wicklow,een spectaculair landschap op steenworp afstand van Dublin. Dit is niet voor niets de plek waar verschillende films, zoals Braveheart, the Count of Monte Cristo en King Arthur werden opgenomen.  Er zijn voor de automobilist verschillende filmroutes uitgezet; de Braveheart route (80 km) vertrekt uit jawel Hollywood. Ook de Excalibur (68) en Michael Colllins (72) drives leiden je langs filmlocaties.

In Glendalough, de vallei van de twee meren, ligt tevens een van de belangrijkste historische kloosterroutes uit de vijfde eeuw. Ondanks dat dit een van de meest toeristische plekken van Ierland is, is gemakkelijk voor te stellen dat dit een ideale plek voor een retraite was.

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet over de bergen en door de vallei. De witte route duurt drie uur tot vier uur, er zit een behoorlijke klim in maar de wandelaar wordt beloond met bijzondere landschappen, herten en geschiedenis. Drie voor de prijs van één.

Wicklow, Ierland


Praktische tips

Weer

Het weer in Ierland is zelfs in de zomer op zijn best onvoorspelbaar en op zijn slechtst nat en koud. Zorg dat u aangepaste kleding draagt, zeker bij hillwalking, kayaking, fietsen of andere outdoor activiteiten.

Overnachten

Accommodatie is in de zomer en tijdens nationale feestdagen schaars en redelijk duur. Boek op tijd om zeker te zijn van een betaalbare plek. Budget accommodatie is lastig te vinden.

Jeugdherbergen zijn relatief goedkoop. Kinderen tot 18 jaar mogen niet op een slaapzaal (dorm). Sommige hostels verhuren family rooms. Deze laatste zijn nauwelijks goedkoper dan reguliere hotels, zeker omdat je handdoeken en ontbijt apart bijbetaalt. Voor beschikbaarheid en prijzen klik hier.

Vervoer

Het verkeer rijdt links, het is veiliger en soms goedkoper een auto te huren dan om uw eigen auto mee te nemen op de ferry.

Het eiland per fiets verkennen is goed mogelijk, maar niet geheel zonder gevaar. Het verkeer rijdt over het algemeen langzamer dan de maximaal toegestane snelheid, maar dit komt door de kronkelige smalle wegen met vaak beperkt zicht.

______________________________________

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest