Alhambra

Uitzicht over de Sierra Nevada vanuit het Alhambra

Het ALHAMBRA in hoofdletters geschreven, want dit moet wel de meest indrukwekkende bezienswaardigheid in Andalusië zijn. Het middeleeuwse islamitische gebouwencomplex ligt aan de oostkant van Granada, op een bergtop met de stad aan haar voeten. Het bestaat uit drie delen: het koninklijk paleis (Palacio Nazaríes), de Medina en het fort, de Alcazaba.

Het is niet voor niets dat de Katholieke Koningen aan de voet van het Alhambra begraven wouden worden.

Strategische locatie Al Hambra

Het fort heeft een strategisch gekozen uitkijktoren, de Torre de la Vela. Het uitzicht vanaf hier op de stad omgeven door bossen met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada is adembenemend. De lucht op deze novemberdag is blauw, blauw, blauw. Het hart van het complex, het Palacio Nazaríes kan alleen op een van tevoren gereserveerde tijdstip bezocht worden doordat het aantal bezoekers gelimiteerd is door een quota van de UNESCO ter bescherming van de vele kunstschatten in het paleis.

Wachtend tot het ons toebedeelde tijdstip aanbreekt, bekruipt me even het gevoel op de enige zonnige dag in de zomervakantie in de rij aan de kassa van een Nederlands pretpark te staan. Busladingen vol toeristen staan op hun beurt te wachten. Maar eenmaal binnen blijkt het het wachten waard, het paleis is vele malen mooier en sprookjesachtiger dan de Fata Morgana van de Efteling.

Het Nasriden paleizencomplex

Het Alhambra in Granada

Palacio Nazaríes

Het Nasriden paleizencomplex bestaat uit drie gebouwen, waarbij het decor gevormd wordt door het kunstig gebruik van water en islamitische inscripties. De 14e eeuwse Mexuar is het eenvoudigst, vroeger werd het gebruikt als de wachterkamer voor diegenen die een audiëntie met de emir wensten.

Nu is het de ingang van het complex. Daarna volgt het Palacio Comares, de residentie van de toenmalige heersers. Het is gebouwd om de Patio de los Arrayanes, de vijver op de binnenplaats geeft een perfecte weerspiegeling van het paleis in zijn wateroppervlak.

Het derde gebouw van Palacio Nazaríes is het Palacio de los Leones, dat zijn naam ontleent aan de marmeren fontein met twaalf leeuwen die oorspronkelijk op de binnenplaats stond. Deze is gerestaureerd en staat nu binnen om het te beschermen tegen weersinvloeden. De zalen van dit paleis hebben caleidoscopische plafonds met een ster in een ster in een ster, enz.

Deze plafonds stellen de zeven hemelen van het islamitische paradijs voor, vandaar dat voor de constructie meer dan 8000 stukjes van het dure cederhout zijn gebruikt. De ziel moet hierdoor opstijgen voordat de top bereikt wordt waar Allah zich bevindt.

De Generalife tuinen

In de tuinen (het vroegere Medina) van het Palacio Nazaríes strijden op het tijdstip van ons bezoek de herfstkleuren van de loofbomen om aandacht met het eeuwige groen van de palmbomen. De vijvers creëren trompe-l’oeils met vliegende vissen en bomen die ondersteboven lijken te staan. Het cirkelvormige paleis van Karel V ligt hier ook, de constructie werd in 1533 gestart. Het paleis werd nooit afgebouwd omdat de keizer zijn hofhouding al in Madrid had opgezet.

Generalife

Generalife

Ten oosten van de tuinen staat het zomerpaleis van de koningen van Granada, de Generalife. Deze is mooi in zijn relatieve eenvoud, de schoonheid komt vooral uit de vijvers en tuinen. Voor wie uitgebreid van deze pracht wil genieten, staat in de tuinen van het complex het Parador Hotel, een vijfsterrenhotel.

Tickets Alhambra

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This