Als je gedurende je rondreis in Italië in Venetië ben beland, is het tijd om het even rustig aan te gaan doen. Want midden in het toeristische gekkenhuis/openluchtmuseum dat Venetië heet ligt een oase van rust, het Joodse ghetto in de wijk Cannaregio.

Dit is niet zomaar een buurt waar Joden wonen, dit is de moeder aller getto’s. Deze Venetiaanse wijk is de naamgever van de Jodenbuurten wereldwijd.

 

Jodenvervolging

Hoewel de eerste vluchtelingen zich hier al in de negende eeuw vestigden, werd het pas echt een succes in het begin van de 16e eeuw toen de Katholieke Koningen Isabel en Fernando de Jodenvervolging op stoom gebracht hadden. De Sefardische Joden vluchtten als gevolg hiervan uit Spanje naar Venetië.

Hier genoten ze relatieve bescherming. Dit voorrecht bracht wel met zich mee dat ze in een ommuurde buurt moesten wonen met slechts één toegangspoort en één uitweg, middels een brug. De toegangswegen waren afgezet met hekken, die ’s nachts op slot gingen.

Ommuurde wijk in Venetië

Elk nadeel heeft zijn voordeel, want ten tijde van de pest verspreidde de ziekte zich weliswaar onder de Joden, maar langzamer dan bij de rest van de bevolking door de relatieve isolatie van de gemeenschap. Slachtoffers van de plaag werden begraven op het Joodse kerkhof op het Lido. De pogroms in o.a. Marokko en verschillende landen in Europa zorgden vrijwel continue voor vers bloed.

In de hoogtijdagen woonden er duizenden Joden op een gebied van twee hectaren. Door de bevolkingsdruk werden de gebouwen steeds hoger, veel van de huizen zijn zes verdiepingen of meer.

De wijk heeft vijf synagogen, voor vrijwel elke Joods-religieuze smaak één. Tegenwoordig doen er nog twee dienst als gebedsruimtes, de rest is museum.

Traditie, historie en de nieuwe tijd gaan hier hand in hand. De jeugd lijkt zich na meer dan duizend jaar nog steeds thuis te voelen in het ghetto.

Napoleon maakte een einde aan de segregatie en gaf gelijke rechten aan de Joodse burgers van Venetië.

getto Venetië

Bezoek het ghetto van Venetië

Door de beperkte toegang is de wijk nog steeds rustig, een ideale plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor een city trip naar deze stad.

Tip

Als je in Venetië bent en meer dingen buiten toeristengetto’s wilt zien, bezoek dan het kerkhof San Michele in Venetië.

Molte grazie ai miei cugini Maria e Olga


Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This