Het carnaval van Malaga lijkt voor een geboren en getogen Limburgse, zoals ik, een slap aftreksel van het echte Bourgondische werk.

Daar is één uitzondering op. De ‘grand finale’ van het jaarlijkse festijn is wat mij betreft het hoogtepunt van het hele gebeuren. Ik heb het natuurlijk over de crematie van de ansjovis. Deze vis staat symbool voor de stad en de Malagueños en bovendien is het een belangrijk onderdeel van de voor Malaga kenmerkende visschotel de ‘pescadito frito’.

Plaza de la Constitución

Rond de middag begint het feest rond 13.00 uur met een ‘boqueroná’ op de Plaza de la Constitución, een eetfestijn met de ‘Malaga special’, gefrituurde vis. De lunch wordt opgeleukt door muziek en straattheater voor de kinderen.

Carnavalsoptocht

De optocht begint rond 16.00 uur. Een gigantische (kartonnen?) vis wordt op de laatste dag van het carnaval van Malaga rondgedragen door de stad. De stoet begint in het centrum, gaat door de winkelstraat Larios en vervolgens naar het strand van Malagueta.

Er gebeurt niet zo heel veel tijdens de optocht. We hebben het tenslotte over een vis, weliswaar een heel grote, maar het blijft pizzabeleg (Napoletana: tomaat, mozzarella, ansjovis, kappertjes).

Ondanks dat dit een van de vele evenementen is in Malaga, loopt de hele stad uit om hiernaar te kijken. Nou ja misschien niet de hele stad, maar toch veel van de inwoners. Vorig jaar waren duizenden mensen op de been om het beest de laatste eer te betuigen volgens de lokale krant, de Diario Sur.

Het strand van Malaga

De rouwstoet eindigt op het strand, waar een brandstapel klaar staat. Zo gauw het donker is, gaat de barbecue aan. Om 20.00 uur ’s avonds is het klaar.

De vis, die is niet meer.

Hoogste tijd voor een pizza.

 

Carnaval Malaga

Praktische tips carnaval Malaga

Het carnaval begint op 7 februari en eindigt op zondag 15 februari met het verbranden van het symbool van de Malagueños, de boquerón oftewel de ansjovis. Het carnaval eindigt dus hier in Spanje op het moment dat het in Nederland begint.

  • Op donderdag 5 februari is een kinderoptocht vanaf 18.00 uur.
  • Op vrijdag 13 februari is er een ‘drag queen’ wedstrijd op Plaza de la Constitución vanaf 21.30 uur.

Wegens de grote drukte zal het zo goed als onmogelijk zijn om met de auto de stad te bereiken. Indien u van buiten Malaga komt is het waarschijnlijk verstandiger om met het openbaar vervoer (trein, bus) te komen of met een taxi.

_______________

 

Dit bericht is uit 2015, de foto’s zijn bijgewerkt van het carnaval 2018.

error:

Pin It on Pinterest

Share This