Helsinki bezienswaardigheden

Foto source Fotokerttu Pixabay

 

De hoofstad van Finland is bepaald geen wereldstad met 600.000 inwoners, het is dan ook geen wonder dan de bezienswaardigheden in deze hoofdstedelijke hooiberg net zo zeldzaam gezaaid zijn als de spreekwoordelijke spelden. Zelfs de toeristische informatievoorziening komt niet verder dan een terrasje aan het water.

Bezienswaardigheden Helsinki

Toch is het goed toeven in ‘the 2012 World Design Capital’. De Finse mode-ontwerpen zijn wel wat minimalistisch voor mijn smaak (Max & Co), voor de rest is ons korte verblijf een feest der herkenning want de paprika’s komen uit Hollanti en de aardbeien uit Espanja.

En kijk, is dat niet Hillary die daar naar buiten wandelt? ‘Hey, hey!’ Flauw, mevrouw Clinton groet niet eens terug. Nee, dan de buschauffeur, die is heel wat vriendelijker en hij spreekt ook nog eens vloeiend Engels. Net als de winkeljuffrouw en eigenlijk elke Fin die we tegenkomen.

De taal lijkt sowieso niet zo’n probleem. Voor het kopen van een schriftje moet ik bij de ‘Bokhandeln’ zijn op de afdeling ‘Paperi’, in Mc Donald’s is een kindermaaltijd gewoon een ‘Happy Meal’.

Daar nog een oude kameraad, de Russische Tsaar Alexander II tevens groothertog van Finland bewaakt vanaf de Domkerk de imposante binnenstad die lijkt op een miniatuur versie van St. Petersburg. De buitenwijken en kunstwerken van Helsinki zijn meer in Sovjetstijl: vierkant, grijs en somber.

Die slotjes op de brug der liefde, die komen me ook al zo bekend voor, van thuis in Malaga. Alleen hier in het koude Noorden komt de hartstocht met extra garantie (top security). Gelukkig, dat maakt dan het gebrek aan toeristisch vertier weer goed.

Bezoek Helsinki

Voor een relatief kleine plaats heeft de stad behoorlijk wat in petto voor de cultuurliefhebber met meer dan 80 musea, waaronder het fotografiemuseum, het museum voor moderne kunst en het design museum.

Meer informatie over Helsinki vindt u op de website van het verkeersbureau.

Accommodatie

Ik verbleef in augustus 2014 op uitnodiging van het Visit Finland in deze hotels:

1. Scandic Paasi Helsinki, een centraal gelegen hotel met een circusthema. Een prima hotel met een speelse sfeer.

2. Katajanokka hotel was tot niet zo lang geleden de oudste gevangenis in Finland. Het is een luxe hotel in een van de beste wijken van Helsinki.

Dit blog is voor het eerst gepubliceerd in 2012 en na mijn bezoek in 2014 bijgewerkt.

 

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


 

Foto source Fotokerttu Pixabay

error:

Pin It on Pinterest

Share This