Op 21 juli 2012 ging fotograaf en natuurliefhebber Gordon Simm in zijn eentje op pad tijdens een vakantie in de buurt van Nerja, Zuid-Spanje.  Hij is nooit meer thuisgekomen van zijn tocht door het natuurpark.

Hij was een ervaren wandelaar en kende het gebied op zijn duimpje. Ondanks een uitgebreide zoektocht van ruim twee weken in juli, gevolgd door een andere poging in september is er geen spoor meer van hem gevonden. Aangenomen wordt dat een ernstig ongeval of een medische noodsituatie hem moet hebben overvallen.

Als we het park binnen komen is het in eerste instantie moeilijk te geloven dat hier iemand zo volkomen van de aardbodem kan verdwijnen. De zandweg die we volgen (GR-249) van Venta Los Mineros is voor bergwandelaarsbegrippen een zesbaans snelweg. Pas na ongeveer anderhalve kilometer draait de route af naar beneden via een smal pad.

PARQUE NATURAL SIERRAS DE TEJEDA, ALMIJARA Y ALHAMA

Natuurgebied

Vanaf hier zou het nog drie uur lopen zijn naar het volgende dorpje. Ergens langs deze route verdwaalde Mary-Anne Goossens in 2011, een 48-jarige vrouw uit het Limburgse Stramproy. Ook zij leek bijna drie weken spoorloos verdwenen.

Zij begon de wandeling met het doel door de bergen naar het dorpje Frigiliana te lopen. Onderweg raakte ze van het pad af en verdween van de radar. 18 dagen later werd ze gevonden door wandelaars. Zij kan het gelukkig nog navertellen.

Wij nemen deze afslag niet, maar lopen door. Het officiële pad houdt op na ongeveer 500 meter. De zesbaans autobaan lijkt  hier meer op een provinciale hoofdweg totdat deze ook naar beneden afdraait het dal in.

Rio Chillar

De route is nu sporadisch aangegeven op met groene verf gemarkeerde rotsblokken. Het geitenpad is steil, de ondergrond nog nat van de regen in de vroege ochtend. Na een afdaling van ongeveer een half uur komen we via een aquaduct bij de rio Chillar. Het kraakheldere water van de rivier is niet meer dan een stroompje. Sporen van wilde zwijnen staan in de modder. Een van de weinige aanwijzingen dat we niet de enigen zijn in dit gebied.

Op het geluid na van de stromende rivier is het volkomen stil.

GR-249

De ‘route’ gaat hier verder in rode verf, over en langs het aquaduct dat op sommige plaatsen een open kanaal is. Op andere plekken zijn de buizen een grote gatenkaas. De waterweg gaat langs diepe afgronden. Voor ons strekt zich een immens gebied uit gevuld met ogenschijnlijk ondoordringbare groene wouden, bergen en rivieren.

Het lijkt ver weg van wat we de beschaving noemen en toch is het zo dichtbij. Hemelsbreed zijn we slechts een paar kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde plaatsje. Dit uitzicht is wat Gordon aangetrokken moet hebben, hier ergens moeten zijn resten liggen.

Langs het pad van ongeveer 30 centimeter breed is een ijzerdraad bevestigd, dit is het enige wat ons beschermd van de hongerige diepte, totdat het aquaduct zich weer voegt bij de ‘hoofdweg’, de GR-249. Terug naar boven, terug naar de bewoonde wereld. De ziel van Gordon blijft achter in zijn geliefde bergen.

Gordon Simm

Stop a while and think of the man who saw the beauty of nature. Loved and walked these mountains.

Sleep well my love.

 

Zijn foto’s vind je hier

 

Las Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

Het park is 40.662 hectare groot en ligt in de provincies Malaga en Granada. Dit stuk van de GR-249 loopt vanaf de parkeerplaats bij de druipsteengrotten van Nerja via zeven kilometer oninteressant zandpad naar boven. Bij het restaurant Venta Los Mineros kan de auto geparkeerd worden .

De GR-249, de Gran Senda de Malaga heeft verschillende trajecten, waarvan de route Nerja – Frigliana 14.7 km is. Dit traject kost ongeveer 5.30 uur.

De circulaire route die wij gevolgd hebben vandaag is 8.35 km en neemt ongeveer drie uur in beslag, met tijd voor foto’s, het gooien van steentjes en het vinden van de route waarbij je uiteindelijk weer uitkomt bij het vertrekpunt.

Om de hele GR-249 te lopen kost ongeveer 35 dagen.

error:

Pin It on Pinterest

Share This