Glasmuseum Malaga – Museo Vidrio y Crystal

Musea

Een bijzondere collectie glas

De eigenaar van het Glasmuseum is Madrileño van geboorte, tot Egyptoloog opgeleid in Cambridge, begin vijftig, succesvol zakenman en oprichter van het Museo del Vidrio y Cristal.

Het museum is gevestigd in een gerestaureerd 18e-eeuws herenhuis in het historische centrum van Málaga. Hier huist Gonzalo’s privécollectie antiek, tapijten, schilderijen en meer dan drieduizend stukken glas en kristal. Een combinatie van oud en nieuw geld maakte het hem mogelijk deze verzameling aan te leggen. Het glas is gefabriceerd in verschillende periodes vanaf het oude Egypte tot het glas-in-lood Prieto familiewapen gemaakt in het hedendaagse Malaga.

Een liefdesverhaal; een manier om zijn geweten te sussen; iets om terug te doen voor de samenleving; de wereld veranderen. Kortom allerlei door zichzelf bedachte maar ontoereikend geachte beschrijvingen voor een geldverslindende hobby.

Museo vidrio y cristal Malaga

 

Het glasmuseum Malaga

De Versace’s en Chanel’s van zijn glasverzameling staan tentoongesteld in exclusieve antieke kasten, omringd door ornamenten uit hetzelfde tijdperk en land van herkomst als het glas. Elk stuk uit de verzameling is gecertificeerd op echtheid door de veilinghuizen Christie’s, Sotheby’s en Bonhams.

Niets is aan het toeval overgelaten. Slechts de helft van zijn collectie kan gehuisvest worden in het drie verdiepingen tellende paleisje aan de Calle Gaona. De rest staat nog te wachten in zijn huizen in London en Parijs op de geplande uitbreiding van het museum door aankoop van omliggende panden.

De tentoonstelling begint met pre-Rafaëlitische gebrandschilderd glas. Dan volgt het Fenicische, Griekse, Romeinse, middeleeuwse, byzantijnse en islamitische kristal. Het meest indrukwekkende is het 19e-eeuwse camee geproduceerd in Engeland.

Het maken van een dergelijk gegraveerd glas kostte een vakman meer dan een jaar. Tenminste voor de stukken die lukten, negentig procent brak tijdens de productie. Het dopje van een parfumflesje uit deze verzameling is ingelegd met goud en edelstenen. Het glazen flesje schijnt duurder te zijn dan het kunstige dopje.

Een ander pronkstuk uit Gonzalo’s verzameling is de La Grangja collectie uit de 18e eeuw. Gemaakt in Segovia, in de buurt van Madrid. Exclusief want de toenmalige ezelspaden lieten transport over lange afstanden van het fragiele servies niet toe.

De productielocatie maakte daarmee export naar Amerika, de afzetmarkt voor andere Europese glasfabrikanten vanuit de havenstad Cádiz in het zuiden van Spanje onmogelijk. Daarmee werd het bezit van dit servies zowel financieel als logistiek alleen bereikbaar voor de Spaanse adel en de Koninklijke familie.

Glasmuseum Malaga

 

Bezoek aan het museum Museo del Vidrio y Cristal

Treurig maar mooi is het symbolische sterfhuis van de glasproducenten. In een vitrine staan voorbeelden van de tientallen fabrieken die de laatste jaren hun deuren hebben moeten sluiten.

Het arbeidsintensieve glasbewerkingsproces is niet meer betaalbaar voor de huidige consument. Tegenwoordig is het massaproductie wat de klok slaat en daarmee het bestaansrecht van de beroemdste fabrikanten van weleer weggenomen. Er staan stukken uit onder meer Engeland, Ierland, België en Malta, zoals Wedgwood, Royal Brierley, Mdina en Thomas Webb.

Gelukkig heeft Málaga Gonzalo om het mooiste glas met de wereld te delen. Hij zit ontspannen aan de ingang om bezoekers aan zijn museum te verwelkomen, gekleed in roze linnen bloes, spijkerbroek en rode loafers.

Dinsdag tot en met zondag van elf uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds staat hij gasten voor drie euro per persoon te woord. Vertelt enthousiast over zijn verzameling, doceert en paait toeristen uit ons kikkerlandje met de prachtige Nederlandse stukken uit de gouden eeuw. Dat deze later van Vlaamse herkomst blijken te zijn mag de visuele pret niet drukken.

Het museum is alleen te bezoeken onder leiding van een gids. De rondleiding wordt gegeven in het Spaans, Frans, Italiaans of Engels.

Adres

Plazuela Santísimo Cristo de la Sangre, 2 (Frente a la puerta principal de la Iglesia de San Felipe Neri)

29012 Málaga

 Tlf: (+34) 95 222 02 71

e-mail: museovidriomalaga@gmail.co

Openingstijden

  • Dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 19:00 uur. (24 en 31 december van 11:00 tot 15:00 uur)
  • Gesloten op maandagen, 25 december, 1 & 6 januari en de hele maand augustus.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


glasmuseum Malaga

Showtime bij het eigentijdse Circus Chamäleon in Berlijn

Het ‘Nieuwe’ Circus bij Chamäleon in Mitte (Berlijn) is een eigentijdse show in een historisch theater uit het Belle Epoque tijdperk.

Waar moet je als vrouw op letten bij het kopen van een rugzak?

Een Osprey Kyte 46 rugzak is speciaal op maat gemaakt voor de vrouw. Ideaal om een paar dagen op stap te gaan of te trekken in de bergen.

Ontdek Majorca, 7 tips voor 7 dagen in het laagseizoen

Ontdek het echte Majorca in het laagseizoen. Voor een actieve vakantie ga wandelen, fietsen, snorkelen, maak een boottocht en geniet van de zonsondergang. Het leven is een stuk goedkoper, het is minder druk dan in de zomer en minder heet. Ideaal toch?

Schotland, terug naar de wildernis

Schotland: dat is natuur op zijn best met dramatische zeegezichten, lochs, Munro’s en glens, of in het Nederlands meren, bergen en valleien.

Graz: mijn favoriete hotels, restaurants en cafés

Graz, de tweede stad van Oostenrijk, is een fantastische plek voor een city trip. Hier vind je mijn favoriete cafés, hotels en restaurants om keuzestress te voorkomen.

Help, mijn vlucht heeft vertraging of is geannuleerd. Wat nu?

Wat doe je als je vlucht vertraging heeft of geannuleerd is? Waar heb je recht op? Waar moet je aan denken. Tips, advies en je rechten op een rijtje.

Graz en Steiermark een bijzondere bestemming in de Alpen

In Graz gaan tradities en de 21e eeuw hand in hand. Omdat deze universiteitsstad zowel eeuwenoude als moderne architectuur heeft, innoverende gastronomie, bloedstollende attracties en een flinke dosis Gemütlichkeit is dit een perfecte bestemming voor een stedentrip. Combineer dit met enkele bijzondere dagtripjes en je hebt de perfecte stedentrip.

Wat kun je verwachten van een retraite in de Schotse wildernis?

Hoe ziet een retraite in de Schotse Hooglanden eruit? Wat doe je, waar slaap je, hoe ziet de week eruit, wat is de doelgroep en wat is het resultaat?

Mooi in Malaga bij La Pausa

Ik kom al jaren bij Annelien Caljouw, een Nederlandse schoonheidsspecialiste in Malaga. Een bezoek aan La Pausa is een cadeautje voor jezelf.

error:

Pin It on Pinterest

Share This