Peruaans meisjeZe zal voor eeuwig jong blijven, hoewel de schoonheid van haar jeugd allang verloren is gegaan. Haar gelooide huid vertoont rimpels, haar kapsel  is onverzorgd. Ze is een naamloos meisje, een Peruaanse mummie.

Do Carmo Lissabon

De Portugezen hebben haar in de 16e eeuw uit haar laatste rustplaats in Chancay geroofd en naar Lissabon gebracht om haar tentoon te stellen in een kooi van glas. Zij is niet de enige die in dit rariteitenkabinet van het archeologisch museum ‘Do Carmo’ uitgestald staat; een jonge man, grotesk in zijn gemummificeerde dood, houdt haar gezelschap.

Geëxposeerde doden

Haar beeld achtervolgt me, al dagenlang. Ik begrijp niet helemaal waarom. Over geëxposeerde doden niets dan goeds. Ramses II, ik maak postuum een buiging voor zijn imperium. Zijn minder bekende lotgenoten in het British museum, interessant. De mensenschedels van de kannibalen uit Borneo, gruwelijk en fascinerend. De 8000 mummies in de catacomben van de Capucijners in Palermo, een macabere toeristische attractie. Ik kijk met belangstelling, zie het historische belang.

Een offergave?

Maar niet met dit meisje. Haar lot houdt me bezig. Is ze door een speling van de natuur aan haar einde gekomen of is het mensenwerk? Hebben ze haar gedood als offer, om de goden te plezieren? Haar stoffelijk resten zijn over de halve aardbol verscheept als een curieus souvenir. Haar noodlottige einde geëxposeerd voor het oog van de wereld. Nu is ze ook nog gefotografeerd en op een blog geplaatst door mij.

___________________________________________________________

Het Carmoklooster in Lissabon grenst aan een Gotische kerk gebouwd tussen 1389 en 1423. Het gebouw is ernstig beschadigd, alleen de wanden   staan nog overeind na de grote aardbeving in 1755 en de daaropvolgende brand. De Peruaanse mummies bevinden zich in goed gezelschap. Het museum bevat een Egyptische sarcofaag en een aantal tombes: o.a. van de bastaardzoon van King Dinis (14e eeuw) en een tombe van Koningin  Maria Anna van Oostenrijk (18e eeuw).

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This