Gazpacho recept, Spaanse koude tomatensoepKoud en soep, dat is even wennen voor de gemiddelde Nederlandse smaakpapil. Gazpacho heet deze smaaksensatie, een specialiteit uit de Andalusische keuken.

Het is van oorsprong een armeluismaaltijd uit het binnenland van Andalusië. Boeren maakten deze soep tijdens hun werk op het veld uit de hun toebedeelde portie brood, olie, uien en andere groentes.

Geschiedenis

Het gerecht is voor het eerst beschreven in het jaar 1611 in het woordenboek van Sebastián de Covarrubias, de ‘Tesoro de la lengua castellana o española’.

De ontdekkingsreiziger Columbus had de tomaat en paprika slechts een paar jaar eerder in Spanje geïntroduceerd vanuit Zuid-Amerika. De campesinos ontdekten als snel dat door het toevoegen van deze gewassen hun maaltje lekkerder smaakte*.

Gazpacho

Mijn, hedendaagse in Nederland geconditioneerde zintuigen hebben iets langer nodig gehad om te wennen aan deze culinaire innovatie. Nu, na een paar hete zomers in het Spaanse zijn ze om.

Inmiddels weet ik dit het niet zomaar een soepje is. Vijf pluspunten op een rijtje:

 1. Geserveerd met brood is het een maaltijdsoep, gemakkelijk en snel klaar.
 2. Het is supergezond, door de grote hoeveelheid rauwe groentes zit het drankje boordevol met vitamines.
 3. Het is ook nog eens goed voor de lijn, een portie bevat nog geen 50 calorieën.
 4. In de zomer is het verfrissend lekker.
 5. Past binnen elke huishoudportemonnee.

Recept

 • 3 teentjes knoflook
 • 1 kg zoete zongerijpte tomaten
 • 1 groene paprika ontdaan van zaadjes
 • 3/4 geschilde komkommer
 • 1 kleine ui
 • 2 handjes broodkruim
 • 1 3/4 lepel rode azijn
 • 2 lepels olijfolie extra vergine
 • zout en peper

De groentes in kleine stukjes snijden en dan fijnmalen in een blender. Knoflook, olie, azijn, peper en zout toevoegen.IJsblokjes bijmengen en vervolgens een paar uur in de koelkast zetten, totdat ie ijs- en ijskoud is. Op z’n best in de zomer als buiten de temperaturen boven de 30º C komen.

Kant-en-klaar

Of doe zoals ik en dat is de kant en klare verpakking kopen bij Mercadona, de locale supermarkt. Voor een buitenlander net zo lekker en zeker zo gemakkelijk. Serveer met een vers blaadje basilicum en geen allochtone Spanjaard die het merkt.

Op straffe van sociale uitsluiting is het waarschijnlijk beter om niet tegen je Spaanse vrienden vertellen dat je de soep uit karton eet.

Voor het betere Spanjegevoel: serveer als drankje in een glas of als een voorgerecht in een aardewerk kommetje. Combineer met een broodplankje, een salade, tapenade en een glas Cava.

Varianten

 • De ‘salmorejo cordobés’ met stukjes ham en ei is wat machtigere, meer gevulde soep.
 • Ajo blanco is een witte gazpacho, oorspronkelijk uit Noord Afrika met amandelen, knoflook en druiven in plaats van tomaten.

* Kijk, zo had de geschiedenis ons al in een vroeg stadium wijze lessen kunnen leren. Men geve de Spanjaard iets nieuws om mee te spelen: of dat nu Euro’s of paprika’s zijn; een potje maakt hij er toch wel van.

error:

Pin It on Pinterest

Share This