© Visit Finland Sauna vulkaansteen

Waar wordt een Fin geboren? Waarom hebben de Zweden geen verstand van sauna’s? Wist u dat ‘sauna’ een Fins woord is?

Hieronder lees je vijf opmerkelijke feiten over Finnen en hun sauna op een rijtje.

1. Een Fin wordt geboren in de sauna

Letterlijk.

Of eigenlijk is het correcter om te zeggen dat vroeger Finnen werden geboren in de sauna. Want dat was namelijk de plek in huis die door de hoge temperaturen steriel was en waar warm water beschikbaar was. Een ideale plek voor een baby om ter wereld te komen dus.

2. Roken doe je in de sauna

Iedereen had vroeger een sauna, dat wil zeggen een rook- of savusauna. Dit is een sauna, zoals wij hem kennen, alleen heeft het geen schoonsteen. Het is historisch gegroeid uit het roken van vis en vlees in de rookkamer.

De temperaturen in deze ruimte bleven lange tijd hoog nadat de vis volledig doorrookt was. Men bedacht toen dat dit een ideale plek was om een saunabad te nemen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk elektrische kachels die veel efficiënter en goedkoper werken. Toch houden de Finnen vast aan de rooksauna. Het wordt gezien als een speciale verwennerij.

Het kost zes tot zeven uur om de ruimte op te warmen, door middel van een hout gestookte open kachel. Nadat de ruimte voldoende opgewarmd is, wordt de rook naar buiten gelaten en is de sauna klaar voor gebruik. Het interieur is zwart van het roet.

Een avondje rooksauna kost rond de €500 per groep. Niet echt iets voor de nieuweling. Het is meer geschikt voor de doorgewinterde saunaganger die eens iets anders wil proberen en het verschil met een ‘gewone’ sauna kan waarderen.

3. De Finse sauna, een nationale hobby

Tegenwoordig hebben lang niet alle Finnen meer een rookkamer in huis. Het hebben van een inpandige sauna is meer een levensstijl ding, net zo typisch voor Finland als het recht op natuur of Fins design. Finland heeft volgens het nationaal bureau voor statistiek meer dan twee miljoen sauna’s (bron) in een land van vijf miljoen inwoners. Het saunagebruik kun je dus wel als nationale hobby betitelen.

Het is dan ook een aangenaam tijdverdrijf, zeker in een koud land. Want het wordt lekker warm in een sauna met temperaturen van ruim 80°C. Afkoelen doe je vervolgens buiten in de sneeuw, of door een duik te nemen in een van de duizenden meren die het land rijk is.

Daarna even in de hot tub en het leven ziet er een stuk aangenamer uit.

 

4. Zaken doe je in de sauna

Niet alleen de Finnen, veel Scandinaviërs (hier kom ik later nog op terug) hebben een sauna in huis. Dat wordt niet beschouwd als een bijzondere luxe, een regelmatige saunabeurt hoort bij de lichamelijke hygiëne, net als tandenpoetsen.

Over hygiëne gesproken, een saunagang hoort naakt te geschieden. Net als in Nederland, alleen met het verschil dat in openbare sauna’s mannen en vrouwen gescheiden gebruik maken van de faciliteiten.

En dat laatste is een ‘probleem’. Want traditiegetrouw is dit de plek waar zaken gedaan worden. Dit maakt het uiteraard moeilijk voor vrouwen om volledig te integreren in het ‘Finse old boy network’.

Ook het internationale zakenverkeer lijdt hieronder. Niet in elke cultuur is het geaccepteerd om naakt zakelijke afspraken te maken, ook al is het mannen/vrouwen onder elkaar.

5. De Zweden begrijpen er niets van

Je hoeft niet zo ver buiten de landsgrenzen te gaan om tegen culturele verschillen aan te lopen. Volgens Erkki, onze gids in deze, snappen bijvoorbeeld de Zweden er niets van. Dat wil zeggen van het saunagebruik.

Een extra scheut hitte, wat prettig is als je daarvan houdt, bereik je namelijk door water op de verhitte stenen te gooien. Het vocht verdampt, verspreidt zich en blablabla.

In ieder geval, de Zweden begrijpen dat niet. Zij hebben, opnieuw volgens Erkki, tapijt op de saunavloer liggen. Dat is aangenaam aan de voeten, maar uiteraard funest voor het watergooiplezier. Overal staan bordjes, speciaal voor bezoekende Finnen, dat het gebruik van water verboden is.

Nu weet ik uit betrouwbare bron, namelijk van mezelf, dat niet alle Zweedse sauna’s er zo uit zien. De opmerking van de gids zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het feit dat Zweden voor de Finnen net zoiets zijn als voor ons de Duitsers. Het buurland is groter, heeft meer inwoners en een hoger Bruto Nationaal Product dan zij, dus die vinden ze niet aardig.

Een ietwat ijzige relatie tussen de buurlanden dus, dat treft want wist u dat er ook ijssauna’s bestaan? Hierover verder lezen kunt u op de site van Visit Finland, gastheer van deze reis.


 

Foto’s Visit Finland.

 

Meer Scandinavië

Eiland hoppen in de Zweedse Archipel

De scherenkust van Stockholm (Zweden) omvat in een straal van tachtig kilometer maar liefst 24.000 eilanden van Öregrund in het noorden tot Landsort in het zuiden. Het klimaat is in de zomer verrassend aangenaam. Ideaal om te gaan eiland hoppen, per kajak, zeilboot of motorjacht.

read more

48 uur in Kopenhagen met je gezin

Kopenhagen is duur, nat en koud. Maar het is ook dichtbij, het centrum is compact er is veel te zien en het is verrassend mooi. Het is een ideale bestemming voor een gezinsuitstapje, voor zowel kleine kinderen als tieners is er vanalles te doen.

read more

Middernachtzon in Lapland

De Poolcirkel tussen Finland en Zweden Daar waar de poolcirkel de grens tussen Finland en Zweden kruist lijkt de klok sinds eind 19e eeuw stil te staan. Even weg van de verleidingen van het internet en vooral weg van de moderne gemakken. Terug in de tijd voor radio,...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest