[no_toc]

Graffiti in San Benedetto del Tronto

 

De kunst ligt op straat in San Benedetto del Tronto. Letterlijk. Het staat onder water. Ook letterlijk. Het museum van de kunst aan zee, el Museo del Mare, in San Benedetto del Tronto bestaat uit een permanente expositie langs de pier aan de zuidkust van de stad.

Tijdens het jaarlijkse festival komt de internationale kunstscène samen in dit plaatsje in de regio le Marche aan de Adriatische kust.

Internationaal festival scultura viva

Sinds 1996 wordt elk jaar in juni het festival van de “scultura viva” (levende kunst) gehouden op deze plek. Waarbij nationaal en internationaal bekende artiesten hun werk op de golfbrekers langs de kade uithouwen. Dit festival wordt georganiseerd door de gemeente San Benedetto del Tronto.

Sinds de 16e editie in 2012 zijn er muurschilderingen aan toegevoegd. De collectie bestaat anno 2014 uit 156 kunstwerken, waarvan 142 beelden en 14 muurschilderingen.

151 Sculpturen en schilderijen zijn gemaakt tijdens de afgelopen 18 edities van het internationale symposium “Scultura Viva” door 137 kunstenaars van over de hele wereld. Verder staan er vijf beelden langs de route: van Mario Lupo (Jonathan Livingstone Seagull), Marcello Sgattoni, Genti Tavanxhiu en Joseph Tear.

 

graffiti Adriatische kust Italië

Internationale bekende kunstenaars

De foto hierboven is een eend, een werk uit 2013 van de Chinese Daleast. Dit is zoals al zijn schilderingen een aanklacht tegen milieuverontreiniging en een pleidooi voor het welzijn van dieren. Een kenmerk van al zijn werk is dat het op afstand lijkt alsof het gemaakt is van stukken ijzer, maar van dichtbij blijkt het geschilderd te zijn.

Jonathan Livingstone Seagull

Het acht meter bronzen beeld van een meeuw is ontworpen door Mario Lupo. De sculptuur is een ode aan het boek van Richard Bach en een aansporing aan de lokale jeugd om niet de massa te volgen.

The book tells the story of Jonathan Livingston Seagull, a seagull who is bored with the daily squabbles over food. Seized by a passion for flight, he pushes himself, learning everything he can about flying, until finally his unwillingness to conform results in his expulsion from his flock. An outcast, he continues to learn, becoming increasingly pleased with his abilities as he leads a peaceful and happy life (bron).

Kunst aan de Adriatische kust

Een van de meest bijzondere kunstwerken is een beeldengroep die de geboorte van Jezus representeert. Maria kijkt uit over de zee. Aan haar voeten, onder water, staan Jozef, Maria met hun zoon in de armen. Dit kunstwerk is gewijd aan alle slachtoffers van de zee.

Kunstenaars Festival

De 137 kunstenaars komen uit 37 landen, waaronder verschillende Belgen en geen enkele Nederlander. Het volgende festival zal plaatsvinden op 6 – 13 juni in 2015. De deelnemers voor deze editie zijn inmiddels geselecteerd.

Voor een overzicht van alle werken klik hier.

 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This