Eten met toreros

een oudroze kleedje

Soms is een detail genoeg om mijn nieuwsgierigheid te wekken. In dit geval is het een tafelkleed, geverfd in een soort Delfts blauw maar dan op oudroze linnen. De tafel staat gedekt binnen in de catacomben van de stierenvechterring in Antequera, de arena van de gruweldood.

Nee, ik ben geen fan van dit wreed volksvermaak. Over dat stierenvechten moet ik natuurlijk wel wat van vinden, dat staat hier.

Maar!

Restaurant Plaza de Toros Antequera

Gedekte tafel

Het restaurant is gehuisvest op een bijzondere plek, Spaanser dan dit, zul je het niet gauw vinden. De inrichting, de afbeeldingen aan de muur, de strenge opperober, het eten, de houten balken, alles ademt traditie.

Het restaurant

Binnen is het tamelijk fris, het is nog vroeg in het seizoen en we zitten in de bergen. Als ik om de ‘warmste’ tafel vraag, brengt de ober een elektrisch kacheltje. Voor een ding van nog geen 30 centimeter hoog is het verrassend effectief. Al snel krijg ik het behaaglijk warm.

De ober is vriendelijk formeel, een soort Spaanse Mr. Hudson (voor de 40-minners, dit is de onkreukbare butler uit de BBC serie upstairs, downstairs, uit de tijd dat zwart-wit beeld nog heel gewoon was.) Zijn assistent, een jongeman in opleiding, is bezig aan zijn eerste dag.  Ik bestel Té verde, groene thee.

“¿Qué?

“Digame”, wordt hij meteen verbeterd door zijn baas.

Na nog een aantal faux pas van de jongste bediende, komt Hudson zich verontschuldigen. Het geeft niet, alles wordt met de uiterste zorg bereid. Het eten, de wijn, het servies, het is allemaal even mooi. De thee komt in een veelbelovend kannetje, maar dat blijkt slechts voor een kwart gevuld te zijn. Net genoeg voor een kopje, wat ik immers ook besteld had.

De ring

De ring

Het menu

Het menu is uiteraard in het Spaans met bijna correcte Engelse ondertiteling. Aubergines worden ‘obergines’, voor de goed verstaander geen probleem. In deze omgeving verwacht ik een kaart vol bloederige biefstukken. Niets is minder waar. Het menu staat vol met vis, wild en nog veel meer. Mijn tafelgenoot gaat voor het driegangen menu ejecutivo à 18 euro en ik neem de confit de pato (€ 13.50). Het eendenvlees wordt geserveerd op sinaasappels en is zo mals dat het van het bot valt. Erbij komen gegrilde groentes (een vet pluspunt) met jawel, krokante frietjes.

Als toetje neem ik tarta de la abuela (taart van grootmoeder) voor vijf euro en mijn partner een citroensorbet (€ 4.00). Alle gerechten zijn mooi gepresenteerd op bijzondere borden.

De prijzen

Het driegangenmenu is prima geprijsd, de confit de pato is heerlijk, hoewel de portie niet groot is. De toetjes vind ik iets te duur voor wat je krijgt. Koffie kost ‘normaal’ € 1.50, net als de thee en een glas goede rode wijn € 2.20.

De rekening komt in een stierenvechterhoed.

¡Olé!

De stierenvechters van Antequera

Het restaurant van binnen

Eindoordeel

Het hoofdgerecht krijgt een vette tien. Het eten is heel mooi gepresenteerd en bijzonder lekker. Bovendien zit er groentes bij de hoofdgerechten. Normaal gesproken zijn deze bij het doorsnee Spaanse restaurant ver te zoeken. De patatjes zijn krokant. Dat mag niets bijzonders lijken voor de gemiddelde Nederlander/Belg, maar dit is de achillespees van de Spaanse keuken, want gewoonlijk zijn ze vet en slap.

De toetjes vond ik wat minder, niet slecht. Gewoon niet zo bijzonder. Naar mijn niet zo bescheiden mening, zijn desserts niet de sterkste kant van de Spaanse keuken. Dat beeld blijft voorlopig dus onveranderd. De prijs/kwaliteitsverhouding is verder goed. Ik weet het, dit is gezeur. Maar toch, jammer van dat kannetje thee, dat tot twee keer toe voor driekwart leeg kwam.

De bediening is vriendelijk en heel correct. De omgeving is authentiek sfeervol. In mijn culinaire zonnestelsel krijgt dit restaurant twee zonnen.

Locatie

Het restaurant ligt aan de Plaza de Toros van Antequera, in hetzelfde gebouw ligt het Museo Taurino. Op steenworp afstand is het viersterren hotel Parador.

Paseo Maria Christina

Antequera (Provincie Malaga)

Tel 951 469 333

Email: info@restauranteplazadetoros.es

 

In de omgeving

  • Het restaurant ligt in de buurt van het natuurpark El Torcal, leuk om te combineren met een wandeling in dit fantastische krijtsteengebergte of een avondje sterren kijken op dezelfde berg.
  • De neolitische dolmens van Antequera zijn een andere bezienswaardigheid in de buurt.
  • Of ga wandelen in de vallei van Abdalajís

 

De foto’s zijn op mijn verzoek geleverd door het restaurant.

restaurant Antequera

Evenementen

____________________________

 

 

 

error:

Pin It on Pinterest