Malaga El RicoEl Miercoles Santo, de woensdag in de Semana Santa (heilige week) voor Pasen is een van de hoogtepunten van de ruim veertig processies die gedurende deze week door Malaga lopen waarbij de broeders loodzware trono’s (heiligentaferelen) op hun schouders meedragen. De broederschap El Rico heeft een wel heel bijzondere traditie.

Volgens een legende heerste er tijdens de regering van Carlos III (1716 – 1788) een pestepidemie waardoor er een tekort aan mannen ontstaan was om de processie door te laten gaan.

Een aantal gevangenen zou uit hechtenis ontsnapt zijn om deze taak over te nemen en daarna vrijwillig zijn teruggekeerd naar hun cel. De koning besloot als dank voor deze daad dat de broederschap ‘El Rico’ voortaan elk jaar op de woensdag voor Pasen een veroordeelde vroegtijdig mocht laten gaan.

De traditie bestaat al bijna driehonderd jaar, anno 2013 is een 37-jarige jongeman aan de beurt. De optocht staat stil bij de kathedraal van Malaga waar het spektakel gaat plaatsvinden. Er zijn honderden, misschien wel duizenden mensen op de been om dit te zien. Ik sta ingeklemd in een nauwe straat tussen twee hekken, boomlange politieagenten en drommen toeschouwers.

trono Malaga Semana santa

Het begint te motregenen, de maagd Maria krijgt een plastic jasje aan om haar eeuwenoude lichaam en dure mantel te beschermen tegen het verwoestende vocht. Als de burgemeester arriveert, kan het feest der bevrijding van start gaan.

De gevangene moet nog wel eerst even de trono van de broederschap meesjouwen, nog een uurtje of zes en hij is weer baas over zijn eigen tijd.  Dit jaar heeft hij extra geluk. Niet alleen komt hij vervroegd vrij, maar de processie is ingekort wegens de regen.

De trono moet het hoekje om van het plein. De bocht is te nauw voor het tafereel. De dragers maken een zigzag beweging. Een stapje vooruit, een ministapje opzij. Het is moeilijk, zwaar en gevaarlijk. Het gaat goed.

 De nacht ruikt zoet, naar sinaasappelbloesem, regen en vooral naar vrijheid.

 

Pin It on Pinterest

Share This