e-visum India

Eenvoudig en snel het visum voor India aanvragen

e-Visum India

Een paar jaar geleden reisde ik voor dit blog naar India. En mijn vaste lezers weten het misschien nog; het aanvragen van mijn visum India bleek nogal een ingewikkelde puzzel. Ik werd daarom nogal eens gevraagd door andere reizigers hoe de aanvraagprocedure voor het visum India werkt. Gelukkig is er de afgelopen tijd veel veranderd. Het visum India is sinds kort doodeenvoudig online aan te vragen middels een duidelijk, Nederlandstalig formulier.

Aanvragen

E-visum India aanvragen Je hoeft dus eigenlijk alleen maar het aanvraagformulier Visum India in te vullen als je op reis gaat naar India. In dit formulier worden best wel wat vragen gesteld, dus je bent er al snel een kwartiertje mee bezig ofzo. Maar je hoeft in elk geval de deur niet meer uit. Niet om naar de ambassade te gaan in elk geval. Om je vlucht naar India te halen is het misschien toch handig om de deur achter je dicht te gooien en erop uit te gaan!

In het aanvraagformulier moet je invullen wie je bent, wat je van plan bent te gaan doen in India en of je een ‘risicovol’ verleden hebt gehad. Dat laatste klinkt een beetje raar, maar is eigenlijk heel eenvoudig. India heeft het niet op een aantal buurlanden, dus als je daar weleens bent geweest wordt je aanvraag extra streng beoordeeld. De douane in India is best nieuwsgierig naar je; zelfs je geloofsovertuiging moet je verplicht invullen (gelukkig kun je ook kiezen voor ‘geen geloof’).


Voorwaarden

In dit artikel heb ik het telkens over het visum India. Maar eigenlijk heet dit document het e-visum. Omdat het digitaal wordt afgegeven. Er zijn een paar voorwaarden om een e-visum te mogen gebruiken. Je reis naar India moet zakelijk of toeristisch zijn. Ook mag je maximaal 60 dagen in India blijven. En je paspoort moet nog zes maanden geldig zijn na aankomst in India. Ook moet je al een ticket voor je terugreis kunnen laten zien voordat je India in reist.

Kosten van het visum

Helaas is het visum India niet gratis. Bij het afronden van je aanvraag moet je de kosten à €84,95 per persoon betalen. Nederlanders kunnen dat met iDEAL doen, Belgen met Mister Cash of Bancontact. Je hebt dus geen creditcard nodig om je visum India aan te vragen.

Visum India met spoed

Het is natuurlijk het verstandigste om je visum India meteen aan te vragen nadat je besloten hebt naar India op vakantie te gaan. Je kunt je visum al aanvragen voordat je je vliegticket hebt geboekt. Ben je dit helemaal vergeten, of wist je niet dat je een visum nodig hebt voor India? Dan kan je nog redelijk last-minute een aanvraag met spoed indienen. Houd er rekening mee dat ook alle spoed visumaanvragen in India door een medewerker handmatig worden goedgekeurd (of afgekeurd, maar dat gebeurt gelukkig bijna nooit). Dat handmatige, daar heb je als last-minute aanvrager misschien wel wat last van. Het goedkeuren kan namelijk tot vier werkdagen duren. Bij het aanvragen kun je aanvinken dat je de aanvraag met spoed wilt indienen. Je betaalt dan tien euro extra, maar hiervoor krijg je voorrang in de rij met wachtenden. Toch wordt geen enkele garantie gegeven over de uiterste afgiftedatum.

Tip: vraag je visum minimaal een week voor vertrek aan, dat voorkomt in elk geval een hoop gestress.

Aanleveren foto en paspoort

Je hoeft tegenwoordig dan niet meer de deur uit voor een visumaanvraag, maar de Indiase douane wil wel nog steeds een pasfoto en je paspoort controleren voordat een visum India wordt afgegeven. Daarom is het belangrijk dat je een digitale versie van je foto en paspoort op je computer hebt staan. Of op je telefoon, als je de aanvraag daarmee indient, want dat kan ook gewoon.

De foto van jezelf mag gewoon een (nette) selfie zijn, maar je hoofd moet natuurlijk wel duidelijk op de foto staan en de achtergrond moet egaal wit zijn. Ook moet je je ogen open hebben en mag je geen bril op hebben. Een foto van je paspoort voldoet ook, je hoeft er niet speciaal een scanner voor te kopen. Wel moet de tekst goed leesbaar zijn natuurlijk.

Het aanleveren van de foto van jezelf en van je paspoort doe je na het betalen van je visum India. Je krijgt een mailtje dat je betaling is ontvangen met een link naar de pagina waar je de foto’s kunt uploaden. Let op: bestanden mogen maximaal 8MB per stuk zijn en de resolutie moet meer dan 350 bij 350 pixels zijn.

Afgifte van het visum India

Formulier ingevuld? Kosten voldaan? Foto’s geüpload? Dan wordt je aanvraag definitief in behandeling genomen. Meestal wordt je aanvraag in twee dagen goedgekeurd en krijg je daar per e-mail een bevestiging van. Maar soms kan het dus wat langer duren, tot vier werkdagen. In je e-mail met bevestiging vind je een link naar het visum. Je bent verplicht het visum India uit te printen en gedurende je reis naar India bij je te hebben. Bij de douane wordt hierom gevraagd.

Lees hier meer over het visum India en hoe je dit visum aanvraagt.

 

 

Foto’s India © pexels.com

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest