Tarifa in het zuiden van Spanje

Op het kruispunt van de Middellandse zee en de Atlantische oceaan ligt het plaatsje Tarifa, aan de Costa de la Luz in het zuiden van Spanje. Een duikparadijs, althans voor mij, want voor mij is belangrijk het zicht, temperatuur van het water en wat er te zien is op de duikplek.

Tarifa Spanje duiken

Natuurpark Isla de las palomas

Onderwater vechten een zeebaars, octopus, zeesterren, anemonen, zeepaardjes en nog veel andere gekleurde vissen om een plekje in de schijnwerpers. De temperatuur is tussen de 15 en 20º Celsius. Normaal gesproken vind ik dat te koud om te zwemmen maar met de 7 mm dikke pakken die we van de duikschool krijgen, blijven we gegarandeerd een uur lang lekker warm.

Mijn duikervaring in Tarifa

Het plaatselijke verkeersbureau had ons (een groep van zes bloggers) uitgenodigd om als onderdeel van een persreis met de duikschool  Yellow Sub Tarifa een introductieduik te gaan doen. De intro is, bedoeld voor ‘novices’, mensen die nog nooit gedoken hebben maar het wel graag een keer willen proberen. Na een korte theorieles ga je maximaal 12 meter diep gaan vanaf het strand van ‘Isla de las palomas’, een beschermd natuurgebied.

Uit mijn groep vielen morgens al twee van de mannen af, want zwak, ziek en misselijk (of gewoon bang). Daarna tijdens het praatje haakte een van de  vrouwen af. Ze vond het bij nader inzien toch te eng. Alleen Ana, José (padi gecertificeerd) en ik bleven over. De divemaster legde in alle rust de stappen uit. Daarna gingen het water in. Even oefenen met het masker leegblazen, de regulator terugvinden onderwater en we hop, duiken.

Want wij me betreft kun je het vergelijken met een boswandeling. De een gaat er trainen voor de marathon, de andere gebruikt het als een hindernisbaan. Ik wil op mijn gemak door het bos slenteren, luisteren naar kwetterende vogeltjes, verschillende soorten paddenstoelen bewonderen en de geur van dennennaalden ruiken.

Zo gaat dat ook met duiken. De een doet het voor de sport, het moet elke keer dieper, moeilijker, extremer. Ja, je kunt onder ijs duiken, of in de duistere Noordzee. Dat is niets voor mij. Ik ga voor wat er te zien is onderwater: de vissen, de planten, het koraal, een wrak.

Padi Brevet

Het was al minstens tien jaar geleden dat ik gedoken had en ondanks mijn Padi Advanced diploma was ik lichtelijk nerveus voor dit duikavontuur. De laatste keer dat ik dook, kreeg ik een geen lucht. Reden genoeg voor paniek. Ik kan het gelukkig navertellen want angst en diepte gaan niet goed samen. Voor dit ‘ongelukje’ heb ik het voorrecht gehad om op sommige van de mooiste plekken op deze aardbol te duiken, zoals ‘The Great Barrier Reef’ in Australië, waar ik mijn diploma gehaald heb.

Een duik in het frisse Europese water kon eigenlijk alleen maar tegenvallen. Ik verwachtte kou, minimaal zicht en ik was best wel een beetje bang. Na de eerste tien minuten kalmeerde mijn zenuwen en kon ik me ontspannen om te genieten van dit alles. De zichtbaarheid was verbazingwekkend goed, minstens twintig meter.

Kortom, op naar de volgende keer.

Praktische informatie duiken Tarifa

De duikschool Yellow Sub Tarifa is een aanrader. Ze geven duikles op elk niveau en voor sportduikers zijn er mogelijkheden om met de boot erop uit te gaan. De instructeurs zijn kalm, leggen alles rustig uit en gaan met maximaal vier personen op stap.

Beginners & Open Water duikplekken

Het onderwater natuurpark heeft verschillende plekken om te duiken. Sommige zijn per boot bereikbaar en andere plekken kunnen vanaf het strand bereikt worden.

Playa La Garita

Dit is een duikstek dicht bij het strand. Het is gemakkelijk om hier te duiken. Deze plek wordt vaak gebruikt voor de Open Water cursus. Diepte is tussen 0 – 12 meter. Veel voorkomende dieren zijn: brasem morenen, zee-egels, octopus en zeekomkommers.

La Fortaleza

Een onderwater ravijnenlandschap voor beginners en gevorderden met een diepte van 0 – 22 meter. Hier komen o.a. de volgende vissoorten voor: schorpioenvis, octopus, brasem, baars en kreeft.

La Piscina

La piscina betekent het zwembad. Dit is een geschikte plek voor zowel beginners als gevorderden met een diepte van 4 – 22 meter, de rotsachtige bodem wordt geleidelijk dieper.

La Pared

De muur, oftewel La Pared licht dicht bij ‘la piscina’. De muur gaat tot een diepte van 25 meter.

El Boquete

Dit is een onderwatergrot, de opening is op 4 meter. Totale diepte is slechts vijf meter. Deze duik wordt meestal gedaan in combinatie met ‘la pared’ of het wrakduiken.

Puerto Fenicio

Een plek die gemakkelijk vanaf het strand bereikbaar is tot een diepte van tien meter.

Las Calles

Een doolhof van ‘straten’ (calles) met grote uitstekende rotsen, diepte van 25 meter.

Pecio de Las Calderas

Een wrak dat genoemd is naar de drie grote boilers die hier liggen. Geschikt voor beginners en gevorderden met een diepte van 5 – 20 meter.

Padi Advanced dive sites

Punta Marroqui

Een uitgestrekte duikplek tot op een diepte van 25 meter, met veel verschillende mogelijkheden. Hier staat vaak een sterke stroming en is daarom meer geschikt voor gevorderden.

Wrakduiken op Pecio del San Andrés

Het wrak ‘Ribera de Miño’ is een stoomboot, die zonk na een botsing met een Brits oorlogsschip in de Straat van Gibraltar. De resten van het wrak liggen aan de oostkant van Tarifa. Ondanks de nabijheid van de kust kwamen vierenzestig van de tweeëntachtig bemanningsleden om toen het schip zonk. Deze duik is alleen geschikt voor gevorderden, gezien de diepte op 24 – 30 meter.

Wrakduiken op Pecio de las Gorgonias

Een wrak dat enkele kilometers buiten Tarifa ligt, dichtbij het strand ‘los lances’. Het was een stoomschip met een lengte van 70 meter. Het is in 1928 gezonken. Het schip ligt op een diepte van 25 – 31 meter. Er kan alleen tussen augustus en maart op gedoken worden.

Vrijwaring

Deze trip werd gemaakt op uitnodiging van de verkeersbureaus van Tarifa en de provincie Cadiz. D.w.z. dat ik er niet voor betaald heb. De hierboven genoemde duikschool is betaald door de verkeersbureaus.

 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This