Als stille getuigen van het hun aangedane onrecht staan de ooit zo fiere palmbomen, nu gereduceerd tot boomstronken met wat bruine bladeren in onze lommerrijke wijk ten oosten van het centrum van Malaga. De bomen zijn het slachtoffer geworden van een destructief beestje, de palmkever.

Palmbomen gaan dood

De palmkever

De oorspronkelijk zuidoost Aziatische kever is de laatste jaren bezig met een gestage opmars richting het westen via het middenoosten richting Europa. In 1994 werd het voor het eerst ontdekt in Almuñécar (Granada) waar duizenden palmbomen al het slachtoffer zijn geworden van het kwaad vertegenwoordigd door een beestje van slechts een paar centimeter.

Op het moment dat de boom symptomen begint te vertonen is het al te laat, ze gaat een zekere dood tegemoet. Om verdere verspreiding te verkomen moeten de zieke boom zo snel mogelijk omgezaagd en verbrand worden. Aan de aantallen dode palmen in onze wijk te zien gebeurt dit lang niet altijd en zeker niet snel. Een buurman heeft van de nood een deugd gemaakt door zijn omgezaagde boomstronk als plantenbak te gebruiken.

De palmbomen gaan dood

Een andere buurman, eigenaar van een restaurant gevestigd in een monumentaal pand met bijhorende tuin heeft duizenden euro’s geïnvesteerd in een gif dat de palmkever moet doden. Vooralsnog lijkt het ongedierte sterker, want ook bij hem klinkt op een gegeven moment de kettingzaag en sneuvelt de zoveelste boom in onze straat. Onze huisbaas, een kapitaalkrachtige meneer in het bezit van een begin 20e eeuwse villa en een landgoed met meer dan 1000 palmbomen ziet de oprukkende invasie van het kevertje met angst en beven tegemoet. Want ook hij met al zijn geld kan het beestje niet stoppen.

Meer richting het westen ligt de Paseo del Parque, de belangrijkste verkeersader in het stadscentrum van Málaga. De laan is omlijst met honderden palmbomen en belangrijk voor het aanzien van de stad, hier leggen elke week tientallen cruiseschepen aan. De gemeente doet zijn uiterste best om de palmziekte uit het centrum van de stad te houden, gezien de bordjes die waarschuwen voor het gif dat in de bomen zit. Maar ook hier zijn de eerste slachtoffers al gevallen.

De pest is zoals helaas zoveel dat mis gaat op onze geliefde aardbol veroorzaakt door menselijke activiteiten, in dit geval de internationale handel. De kever is waarschijnlijk in Spanje geïmporteerd met een lading volwassen palmbomen uit Egypte. Het lijkt 2 voor 12 voor de palmbomen in Málaga……

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This