Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van de ‘Terres de l’Ebre‘. Het gebied beslaat het laatste stuk rond de rivier de Ebro in het zuidwesten van Catalonië. Hoewel de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag ook hier fier wappert hoort het gebied anno 2015 nog steeds bij Spanje.

Een gesloten deur met wapen

Terres de l’Ebre

Ofschoon het slechts op twee uur rijden van Barcelona ligt is de regio grotendeels onontdekt door vakantiegangers. Het is weg van de snelweg en de meer gebruikelijke toeristische uitstapjes. Het landschap wordt gevormd door de Ebro, een 925 kilometer lange rivier die uitmond in de Middellandse zee. De rivierdelta is een beschermd natuurgebied.

In 2013 gaf UNESCO het de status van biosfeerreservaat. Het gebied is een belangrijk leefgebied voor schildpadden, slangen, flamingo’s, otters, ijsvogels en verschillende roofvogels.

 

Het stadsarchief van Tortosa

Tegenwoordig wordt de rivier weinig bevaren doordat de hoogte van het water wisselvallig is. Ook de oude spoorlijn wordt niet meer gebruikt. Het vroegere spoor is nu een ‘Via Verde’, een groene weg, uitermate geschikt om te wandelen of te fietsen.

De wegen zijn grotendeels verlaten. Zelfs de bewoners moet je met een lantaarn zoeken. Want de jeugd is al lang gelden naar de stad verhuisd om werk te zoeken. Wat overblijft zijn gesloten deuren, pittoreske dorpjes en een grotendeels ongerepte natuur.

 

Tortosa koninklijke school

Verlaten stranden, natuurparken, grillige bergen en moerassen geven het landschap kleur. De rode aarde, het groen van het water en het grijs van de rotsen worden afgewisseld met lentekleuren. Binnenkort zal het panorama bruin kleuren als de zomerzon het land verhit. Nu, in de lente spelen de bloemen een spelletje. Wie geeft het meeste kleur, wie ruikt het lekkerst?

 

Prat de Comte distilleerderij

Culturele geschiedenis

De  dorpen lopen langzaam leeg. Vroeger was dat wel anders, toen het gebied een vruchtbare vestigingsplaats voor verschillende culturen was. De strategische ligging van de Terres de l’Ebre heeft de Iberiërs, Romeinen, Moren, joden en de Tempelieren verleid hier hun sporen achter te laten.

Plaatsjes in deze regio zien er nog grotendeels uit zoals ze er in de middeleeuwen uit gezien moeten hebben. Met het verschil dat er af en toe een gemotoriseerd paard langs komt.

Verlaten gebouw langs de Via Verde

Horta de Sant Joan, Prat de Comte en Tortosa

Alleen al de poorten in dit gebied zijn prachtig. Een belofte tot meer. Vandaag heb ik helaas weinig tijd om er diep op in te gaan.

Tussen al het reizen door moet ik ook nog geld verdienen en af en toe met mijn geliefden knuffelen. Daarom geef ik vast een voorproefje of meer toepasselijk een ‘entrada‘. Hoewel de poorten van Catalonië gesloten zijn, geven ze u toch een inkijkje in hoe het er hier uitziet.

Het is niet meer dan een voorafje, weliswaar met liefde gemaakt, maar het echte werk komt nog.

Horta de Sant Joan een stadje uit de middeleeuwen

Praktische informatie

Nieuwsgierig geworden en u wilt vast meer weten? Het verkeersbureau van de Terres de l’Ebre heeft praktische informatie op de website staan.

Toegangspoort tot Pinell de Brai wijnkathedraal

Binnenkort gaan de poorten op deze website open, met meer over de ‘Via Verde’, kayaken over de Ebro en de geschiedenis en bezienswaardigheden van dit gebied.

Tot gauw.

 

Terres de l'Ebre, het stroomgebied van de Ebro ligt in het zuid-westen van Catalonië

Terres de l’Ebre (bruin) het stroomgebied van de Ebro ligt in het zuid-westen van Catalonië

 

Deze reis werd gemaakt op uitnodiging van het verkeersbureau van Terres de l’Ebre.

Dit gebied is uitermate geschikt om te fietsen en/of te kajakken.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This