Grottammare Adriatische kustMarche regio

Grottammare is een middeleeuws stadje aan de Adriatische kust van de regio Marche in Italië. Alleen de sporadische auto’s en stadsverlichting verraden dat ook hier de 21e eeuw is aangebroken. Er is geen schreeuwende neonreclame te bekennen, de wegen zijn gemaakt van kinderkopjes.

De Adriatische kust van Italië

Hoewel deze plaats nog geen 15.000 inwoners heeft, is het toch een stad met internationale allure. Door de beschutte ligging is het een van de weinige plekken in het land waar palmbomen groeien. Een beetje buiten het oude centrum, aan het strand, staan villa’s uit het begin van de twintigste eeuw die nu omgetoverd zijn tot charmehotels.

Hier kom je voor rust, de onwaarschijnlijke kleuren van de zonsondergang én voor het eten.

Jaarlijks eetfestijn

Elk jaar wordt op de eerste drie zondagen van september een eetfestijn georganiseerd door de toprestaurants van het stadje. Dit is een eetmarathon van zeven gangen, elk begeleidt door een glas wijn.

De deelnemers wandelen van gerecht naar gerecht, want elke eetgelegenheid serveert één van de gangen. Tijdens het evenement is het niet gemakkelijk om een zitplaats te bemachtigen. De meeste restaurants zijn tamelijk klein.

Dat geeft niets, het gaat in hoofdzaak om het eten, de cultuur en de muziek. Tijdens de ‘Juttenìzie’ zijn de lokale musea en bezienswaardigheden ’s avonds open en op straat spelen bandjes.

Juttenìzie

We zijn helaas een paar weken te laat, want ons bezoek valt in oktober. Omdat we, vier bloggers uit de Verenigde Staten, Marokko, Italië, Nederland en ik, hier op uitnodiging zijn van het Marche verkeersbureau zijn ze zo aardig geweest om voor ons een extra toer in te lassen. Al de restaurants en de bezienswaardigheden doen mee.

Het enige wat ontbreekt, is live muziek en zo’n 1200 tafelgenoten. Het eten is echt bijzonder lekker.

De dag is begonnen met een uitgebreid ontbijt, een stuk cake bij de caffè, vervolgens een kookklas met lunch, daarna ’s middags een broodje bij de koffie en voor het avondprogramma nog een ‘gelato’. We zijn in Italië, dus zullen we eten en drinken.

De Verenigde Staten heeft ‘Man versus Food’. Het Italiaanse antwoord op deze televisieserie doop ik ‘vrouw versus voedsel’.

De Italiaanse keuken

Aan het begin van de avond krijgen we een wijnglas en een draagtasje voor om onze hals. Hier vervoeren we het glas mee, zodat we het kunnen hergebruiken we bij elk nieuw gerecht. De avond is zwoel, het eten is lekker en lekkerder. De wijn vloeit rijkelijk. Na vier gangen ‘vergeet’ ik mijn glas bij een restaurant om me tegen mezelf in bescherming te nemen.

Iedereen heeft vreselijk zijn best gedaan, maar het wordt steeds moeilijker om nog verder te eten. De verschillende antipasti, de pasta, een kaasschotel, het gevulde varken als hoofdgerecht, het gaat maar door.

De zevende gang is koekjes en cake met ‘gekookte’ wijn (dessert wijn gemaakt van gekookte druiven). Dat gaat er altijd in.

Ik win!

Terrasje, muziek en eten in Italië

Musea en bezienswaardigheden

Wat is er te zien?

  • Torrione of the Battaglia, een vierkante toren uit de 15e eeuw. In het gebouw is een museum gevestigd dat gewijd is aan de beeldhouwer Pericle Fazzini (1913 – 1987). Hij is diegene die het kunstwerk ‘de heropstanding’ in de Paulus VI zaal in het Vaticaan heeft gemaakt.
  • De kerk van Johannes de Doper: een kerk uit begin 20e eeuw, met werk van de schilder Giuseppe Pauri van de naburige gemeente San Benedetto del Tronto.
  • Theater Dell’Arancio, een neoklassiek bouwwerk.
  • De Santa Lucia kerk is gebouwd op bevel van Paus Sixtus V op de plek waar hij geboren was in 1521 en is genoemd naar zijn beschermheilige.
  • De Adriatische kust levert niet alleen heerlijke zeevruchten op, onder water kun je ook nog eens kunst bekijken.

Bezoek Grottammare

Een toegangskaart tot het eetfestijn kost 25 euro, dit is inclusief wijn, toegang tot de bezienswaardigheden en de entertainment.  Het menu bestaat uit een aperitief, antipasti, twee voorgerechten, één hoofdgerecht, kaas en dessert.

Op de kaart staat de route en het menu aangegeven.

Bed & Breakfast Casa Pazzi is gevestigd in een paleisje uit de 18e eeuw, het ligt in het historisch centrum en heeft een tuin met sinaasappelbomen en een mooi uitzicht.

Italiaanse gastronomie

Wil je liever zelf aan het werk? Hier vind je recepten voor eenvoudige, maar superlekkere Italiaanse voorgerechten en hier vind je een recept voor een regionale vissoep.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This