Reales School Tortosa
Reales School Tortosa
Sant Domènec Kerk Tortosa
Sant Domènec Kerk Tortosa

Terres de L’Ebre

Dit is het land van de ‘Ebro’, het gebied rond de langste rivier van Spanje. De Ebro stroomt door Tortosa, de hoofdstad van de regio ‘Baix Ebre’ in het noordoosten van het land.

Het plan is om de regionale stad te gaan verkennen, ‘the hard way‘.

De eerste dertig kilometer vanaf Arnes-Lledó tot het dorpje Benifallet fietsen we over een via verde (een verlaten spoorlijn). Op het voormalige treinstation van het dorp leveren we de fietsen in en stappen we in een kajak.

Vanaf hier is het nog ruim dertig kilometer peddelen. Ik voorzie een barre tocht: blaren op mijn handen, spierpijn in mijn bovenlijf, etc. Dus kies ik voor een tweepersoonsboot, met de gids als veilige roeipartner, in de hoop dat hij het zware werk gaat doen.

 

Tortosa per Kayak
Tortosa Ebro

Tortosa

Het blijkt allemaal wel mee te vallen. Voor de reguliere scheepvaart is de rivier te ondiep, we zijn op een vissersboot na de enigen op het water. Het is dus ideaal voor een familie-uitstapje per boot. De kabbelende rivier neemt ons mee stroomafwaarts, de benodigde inspanning is minimaal. Op wat vogelgekwetter na is het oorverdovend stil.

Een paar takken ontwijken, overvliegende vogels bewonderen,  de camera proberen droog te houden en een paar uur later, net als de ondergaande zon de stad een gouden glans geeft, komen we aan in Tortosa om daar de belangrijkste bezienswaardigheden te bekijken.

Bezienswaardigheden

De stad Tortosa is niet groot met slechts 34.000 inwoners, maar het heeft wel een rijke geschiedenis.

Er zijn in de buurt overblijfselen van stadsmuren uit de zevende eeuw voor Christus gevonden. Het was eeuwenlang onder Romeins bewind, de Moren namen het van hen over totdat de plaats heroverd werd door de christenen tijdens de tweede kruistocht  Vandaar dat je allerlei historisch sporen vindt op verschillende plekken in de stad.

We zien vijf van de belangrijkste bezienswaardigheden voordat we (met de auto/vliegtuig) huiswaarts keren:

  1. Beeldentuin Santiago de Santiago’s
  2. Suda or Sant Joan kasteel
  3. Het slachthuis
  4. de Koninklijke school
  5. Het stadsarchief

Voor de overige bezienswaardigheden klik hier.

Beeldentuin Tortosa
Slachthuis Tortosa
Santiago de Santiago's beeldentuin
Museum Tortosa

Beeldentuin Santiago de Santiago’s

De botanische/beeldentuin is een relatief recente aanwinst voor de stad. Deze werd in 1991 geopend door de prins van Asturias (de huidige koning Filip vI). In de tuin staan achtenveertig beelden van de kunstenaar Santiago de Santiago’s tussen inheemse planten zoals de buxus, de kappertjesplant en oleander. Een middeleeuwse muur loopt door de tuin.

Adres

Pujada Castell de la Suda, 1, Tortosa

Kasteel Suda

Op de oevers van de Ebro staat het Suda kasteel, gebouwd tijdens het Moors bewind van kalief Abd al Rahman III. Tegenwoordig is het een van de door de staat beheerde luxe Parador hotels. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de rivier.

Adres

Calle de la Costa del Castillo, Tortosa

Stadsarchief

De door zijn eenvoud prachtige Sant Domènec kerk (foto bovenaan pagina) uit de 16e eeuw heeft een middenschip en twee zijkapellen. Prominent in het midden staat het oude stadsarchief in een antieke dossierkast. In de voormalige kerk zit nu het renaissance informatiecentrum. De kerk staat naast de Koninklijke School (hieronder).

De Koninklijke school

De Reials Collegis is een gebouw in renaissance stijl gebouwd op initiatief van Karel V en afgebouwd gedurende het bewind van Filip II. Het klooster werd gebouwd als een school om voormalige moslims tot ‘goede Christenen’ te vormen door onderwijs.

Adres

Carrer de Sant Domènec, 5-14,Tortosa

Het slachthuis

In het vroegere slachthuis van de stad huist tegenwoordig het historisch en archeologisch museum van de Terres de l’Ebre. Het is een modernistisch gebouw ontworpen door architect Pau Monguió, gebouwd tussen 1906 en 1908.

Adres

Rambla Felip Pedrell, 3, Tortosa

Suda or Sant Joan uitzicht over Tortosa

Praktische informatie

  • Openingstijden bezienswaardigheden: de meeste bezienswaardigheden zijn gesloten op maan- en feestdagen, tijdens de siësta en op zondagmiddag.
  • Tortosa kaart: met deze toeristenkaart heb je drie aaneengesloten dagen gratis toegang tot alle faciliteiten. De kaart kost zeven euro en is op verschillende plaatsen verkrijgbaar (zie link).
  • Trein: De stad is bereikbaar per hogesnelheidstrein. Kaarten zijn o.a. te koop via de website via de website van Renfe (de Spaanse spoorwegen).
  • Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Barcelona (180 km).
  • Overnachten kan zowel in budgetaccommodatie als in viersterrenhotels. Voor beschikbaarheid en prijzen kijk hier.

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Hola, Je bent beland op de website van Stefania van Lieshout. Op dit reisblog laat ik je mijn kijk op de wereld zien. Vanuit Malaga in het zuiden van Spanje reis ik de wereld over wanneer tijd en geld dat toelaten, het liefst samen met mijn partner en kinderen. Om verder te lezen klik hier.

error:

Pin It on Pinterest

Share This