Ondanks dat er een grauwe sluier over de bergen hangt is het bloedheet, een harde wind blaast de hitte langs de wanden van de krater omhoog of is het omlaag?

Uitzicht Grand Canaria

Gran Canaria

In dit barre vulkaanlandschap sudderen we langzaam maar zeker in ons eigen bloed gaar. Even later lopen we tussen de bergtoppen. De wind is verdwenen, een bedje van dennennaalden dempt onze voetstappen. Geen insecten, geen vogels, niets. De stilte is volmaakt. Het land is droog, een wel gemikte sigarettenpeuk en de boel gaat hier in de hens, dan zijn we niet alleen gekookt maar ook gebarbecued. Het onheilspellende geronk van een  (blus?) helikopter klinkt in de verte, jawel met een waterzak eraan. Hij komt dichterbij.

Het zou zo te zien niet de eerste keer zijn dat de boel hier in de fik gaat, de boomstammen zijn tot schouderhoogte zwartgeblakerd. Mijn hoofd zou waarschijnlijk nog boven de vlammen uit komen, niets aan de hand dus. De helikopter draait om, gelukkig.

Cruz de Tejeda

We zijn op weg naar Artenara. De trek begint bij het Cruz de Tejeda op 1560 m hoogte op het kruispunt van oude handelswegen in het midden van Gran Canaria. Het kruisbeeld stamt uit 1690, het staat voor de ingang van het hotel Parador. Het pad gaat over steile bergpaden, langs ravijnen en grillige pieken.  In theorie is dit een wandeling van drie uur, maar dan zijn de noodzakelijke op-adem-kom pauzes niet meegerekend hè.

Rituele reiniging

rituele reiniging

Halverwege zijn er grotten, die vroeger bewoond waren. We mogen er niet in. De wanden zijn beschilderd, een van ze zou zelfs vol gekladderd zijn met vulva’s, maar al dit moois blijft voor ons verborgen. De toegang tot de grotten is afgeschermd met stevige hekken om de eeuwenoude tekeningen te beschermen. Alleen met toestemming van de autoriteiten mag je je aan deze prehistorische soft porno  verlekkeren.

De stilte wordt plotseling verbroken, in de verte klink muziek.

Een feestje?

Fiesta de la Virgen de la Cuevita

Eenmaal in Artenara aangekomen ontdekken we dat er een festival aan de gang is van La Virgen de la Cuevita. In het Nederlands vertaald is dit ‘de maagd van het grotje’. Echt, ik verzin het niet.

Het blijkt een tiendaags evenement te zijn (let wel, dit is een dorp met zo’n 1250 inwoners). We vallen met onze neus in de schuim, want het is vandaag ‘la fiesta de la purificación’, het festijn van de zuivering. Het is iets met dronken Canaries, waterpistolen, dansen, zeepsop en veel bier. Een soort jaarlijks geestelijk onderhoud, na het schoonwassen van de ziel kun je weer zondevrij het komende jaar in.

Kortom,  een echt katholiek feestje.

La virgen de la cuevita

La virgen de la cuevita

De barman vindt dat we morgen terug moeten komen, want dan is er vuurwerk ter afsluiting van het feest. Het spektakel is volgens hem het beste van Spanje: “Te digo de mi corazón, que no vais a olvidar”. Ik zeg het je uit de grond van mijn hart, dit gaan jullie niet vergeten.

Eerst nog even een dansje en een rituele reiniging voordat ik de (in theorie) drie uur terug ga wandelen. Aangezien ik enkele kilo’s zonden in Artenara achtergelaten heb verwacht ik dat het nu een stuk gemakkelijker zal gaan.

vulkanische eilanden Spanje

Vulkanisch eiland

_______________________________________________________________

Praktische informatie

Accommodatie

Het Parador van Cruz de Tejeda ligt tussen twee natuurgebieden in. Het is een viersterrenhotel met spa, een uitstekend ontbijtbuffet en vooral met een spectaculair uitzicht op de vulkaankrater vanaf het restaurant, terras en de meeste kamers. Voor de iets kleinere beurs ligt er tegenover hotel rural El Refugio met zwembad.

Vervoer

De Cruz de Tejeda is met het openbaar vervoer bereikbaar, maar busdiensten zijn onregelmatig. Om van het uitzicht en de omgeving te genieten is het gemakkelijker om een auto te huren. Ga naar CarDelMar.nl.

Wandelen

Vanaf de Cruz de Tejeda vertrekken verschillende wandelingen variërend in duur en moeilijkheidsgraad. Bij het Parador ligt een verkeersbureau dat informatie kan geven over de routes, de duur en de moeilijkheidsgraad.

error:

Pin It on Pinterest

Share This