[no_toc]

Caminito del Rey

De glazen brug

Een sensationeel bergpad

  • Uitzicht 10 punten
  • Spanning & Sensatie 1 punt

Dat lees je goed, het veelbejubelde Koningspad of Caminito del Rey in de provincie Malaga krijgt voor ‘Spanning en Sensatie’ slechts één punt van mij.

Na de onlangs voltooide restauratie is het van een van de gevaarlijkste bergpaden ter wereld verworden tot een uitstapje voor senioren.

Nu is het een brede weg, netjes afgewerkt met houten planken en een metershoog hek. Zelfs staand op het glazen platform (foto rechts) tientallen meters boven het dal, voel ik me volkomen veilig. Alleen mensen met ernstige hoogtevrees hebben hier nog reden om bang te zijn.

Tot voor kort was dat wel anders, toen vielen er met enige regelmaat doden.

De Caminito del Rey

Voor de ‘thrill’ hoef je er dus niet meer heen.

Maar er is hoop, volgens een bevriend timmerman is het pad belegd met hout van inferieure kwaliteit. Met andere woorden binnenkort vallen de eerste gaten en kieren in de planken. Dat maakt de route meteen weer een stuk interessanter.

Tot die tijd, krijgt de wandeling dat ene punt alleen maar omdat het bij de entree nog even spannend was of we überhaupt naar binnen mochten.

Stefania op de Caminito

Stefania met super uncool haarnetje Foto Marta Font

Op de dag van ons bezoek waait het tamelijk hard. Dat is verder niet zo’n probleem, behalve dat er dan een groter gevaar is op vallend gesteente. Een helm is daarom verplicht, ook op windstille dagen. Bij de ingang delen ze deze uit op vertoon van het toegangsbewijs samen met een super uncool haarnetje.  Om hygiënische redenen dien je deze onder je helm te dragen.

Afijn, als je geen selfie maakt, hoeft niemand het te zien.

Fantastisch uitzicht op het Koningspad

Wat de wandeling aan spanning mist, maakt het goed aan uitzichten. De Caminito volgt de steile wanden van de El Chorro vallei. De groene rivier, roze oleander, beige rotswanden en een blauwe lucht bezorgen de wandelaar een visueel spektakel.

Malaga Koningspad

Het Koningspad

De Wandeling

In de wandeling zit een klein hoogteverschil, het is geschikt voor iedereen die minimaal zes kilometer kan lopen.  Het grootste gedeelte van de route bestaat uit een houten loopbrug. Het middengedeelte is een echt bergpad, maar nog steeds gemakkelijk begaanbaar.

Het pad is drie kilometer lang. Er zijn twee vertrekpunten:

  1. Ardales (Conde de Guadalhorce reservoir) of
  2. Alora (Station El Chorro).

Vanaf de parkeergelegenheid naar de ingang is het anderhalf tot twee kilometer lopen. Het is mogelijk om heen en weer te lopen of bij de uitgang de bus naar het vertrekpunt te nemen. Er wordt aan gewerkt om het pad uit te breiden en er zo een circulaire route van te maken.

Kinderen moeten minimaal acht jaar oud zijn.

Het 'gevaarlijkste'wandelpad van Spanje

Het ‘gevaarlijkste’wandelpad van Spanje

Praktische informatie

Transport

  • Vanuit Malaga en Sevilla gaat er een trein richting El Chorro. Voor vertrektijden klik hier.
  • Indien je met de auto gaat, richting Ardales aanhouden, bij het dorp staat de Caminito aangegeven. Parkeren kan alleen langs het meer, hiervan is het nog 1.5 – 2 kilometer lopen naar de ingang, door o.a. een donkere tunnel. De ingang staat aangegeven met een klein bordje.
  • Klik hier voor de shuttle bus tijden tussen begin- en eindpunt.

Tickets reserveren

Reserveer ruim van te voren, aangezien tickets vaak lang van te voren uitverkocht zijn.

 Veiligheid

  • Bij de ingang krijg je dus een helm en een korte uitleg op vertoon van je toegangsbewijs en identificatie.
  • Meer informatie in het Engels staat op deze website.
  • Per dag is er plaats voor maximaal 600 mensen.

In de omgeving

Ardales Stuwmeer

Indien je via Ardales gaat, heb je ’s middags wellicht nog tijd over in het programma. Er is een redelijke keuze aan restaurants in de buurt van de parkeerplaats. Bij het stuwmeer van Ardales zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, een camping en een aantal hotels.

Op het meer kun je kajakken, deze kunnen o.a. bij de camping gehuurd worden. Kijk hier voor alle activiteiten rond het Ardales meer.

El Chorro

El Chorro

____________________________

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


De Temple in Londen, in het spoor van de Da Vinci Code

Tussen de Theems en Fleet Street ligt de middeleeuwse wijk de Temple, het historisch hart van de Engelse Tempeliers én het Britse wetssysteem.

Het Val Thorens skigebied, 9 tips voor een fantastische wintersportvakantie

Val Thorens in Les Trois Vallees is een prachtig skigebied in Frankrijk. Hier vind je tips om het beste uit je wintersport vakantie te halen.

De ferry van Duinkerken of Calais naar Dover

Maak van je reis je bestemming als je met de veerboot naar Dover gaat vanuit Calais of Duinkerken. Tips, hoe bespaar je geld, wat is de beste route, welke bezienswaardigheden zie je onderweg.

Schotland, terug naar de wildernis

Schotland: dat is natuur op zijn best met dramatische zeegezichten, lochs, Munro’s en glens, of in het Nederlands meren, bergen en valleien.

Graz: mijn favoriete hotels, restaurants en cafés

Graz, de tweede stad van Oostenrijk, is een fantastische plek voor een city trip. Hier vind je mijn favoriete cafés, hotels en restaurants om keuzestress te voorkomen.

error:

Pin It on Pinterest

Share This