Mijn zoon is geboren in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Ik had hem Kareem willen noemen.

Mijn zoon Kareem

Deze naam had hem moeten herinneren aan zijn geboortegrond. Een plek waar moslims, christenen, joden en ongelovigen gebroederlijk langs elkaar leven. Kareem betekent in het Arabisch: vriendelijk, gul. Een toepasselijke naam. Nu vele jaren later, is hij opgegroeid tot een van de aardigste mensen die ik ken. En nee, ik ben natuurlijk helemaal niet subjectief als zijn moeder.

Syrië

Syrië is een land van fantastische bezienswaardigheden, zoals het gigantische kruisvaarderkasteel; Krac des Chevaliers; de watermolens van Hama; de souq van Aleppo; de street called straight (de rechte straat) in Damascus en Palmyra, de stad van duizend zuilen.

In dit land heb ik vier jaar gewoond. Bij mijn vertrek nam ik een tas vol herinneringen mee en liet een handvol tranen achter.

De burgeroorlog

Hij zal het land wat ik gekend heb nooit meer zien. Een groot deel van de toeristische trekpleisters is inmiddels verwoest als gevolg van de burgeroorlog. De souq van Aleppo heeft in brand gestaan en op het kasteel zijn bommen gevallen tijdens een luchtaanval in Homs. Ik vraag me af of het ziekenhuis waar hij geboren is er nog staat.

Vluchtelingen

Ik vraag me af hoe het met de arts is die hem ter wereld heeft gebracht. Zou hij nog leven? Zou hij onder een van de vele Syriërs zitten die naar de buurlanden zijn gevlucht? Of de Deense verpleegkundige, die me hielp in de eerste dagen na zijn geboorte. Zij was getrouwd met een Syriër. Ik hoop dat ze inmiddels met haar gezin veilig terug is in haar vaderland.

Dit zijn mensen met voldoende financiële middelen of het juiste paspoort die zich waarschijnlijk nog kunnen redden. Maar hoe zit het met de meer kwetsbaren: de gekke buurman, die altijd in zijn onderbroek op straat stond; de shoarmaverkoper in onze wijk of de kinderen met Down Syndroom, die opgevangen werden door de christenen van Maaloula?

Waar zijn ze gebleven?

De Palestijnen

Een aparte groep onder de vluchtelingen zijn de Palestijnen. Ik weet niet hoe het nu zit, maar twintig jaar geleden woonden in Damascus al meer dan één miljoen Palestijnse vluchtelingen. Sommige van hen waren derde generatie vluchteling, vertrokken of verjaagd uit hun vaderland naar de buurlanden: Jordanië, Libanon en Syrië.

Helaas voor hen, is het niet mogelijk om Syriër te worden, ook niet na vele jaren, aangezien dit recht alleen gegeven werd aan kinderen geboren uit Syrische ouders. Dat betekende dat ondanks dat de meesten nooit het land van ‘herkomst’ hebben gezien, ze geen recht op een paspoort hebben.

Wat betekent dit voor hun status, ze zijn al staat- en rechtenloos. Worden het nu derde generatie tweedehands vluchtelingen?

Dit is een oorlog, die uitgevochten wordt over de hoofden van burgers in naam van God, maar die natuurlijk alleen om macht, geld en olie draait.

Ooit als er vrede komt, hoop ik samen met mijn zoon het land te kunnen bezoeken waar vroeger de tuin van Eden (het paradijs) lag.

Achteraf ben ik blij dat het toen niet gelukt is om hem Kareem te noemen. Want de wereld is veel veranderd sinds zijn geboorte. Een paspoort met een Arabische naam en met geboorteplaats Damascus, zou ongetwijfeld problemen opleveren bij grenscontroles, toekomstige sollicitaties, een visum voor de Verenigde Staten of een opleiding tot piloot.

Niet om wie hij is, puur om zijn naam.


Naschrift

December 2014

Nederland heeft toegezegd om in 2014 niet meer dan 250 gevluchte Syriërs op te nemen. Bron: Wordt Vervolgd Magazine, pagina 51.

Mei 2015

Palmyra is in handen van IS en dreigt verwoest te worden.

September 2015, de vernietiging van Palmyra is een feit, een peuter is aangespoeld in Turkije en duizenden vluchtelingen zijn op de been in Hongarije, Duitsland Italië, Griekenland en Frankrijk. De wereld lijkt langzaam wakker te worden.

Laat ook Nederland haar menselijke kant zien? Teken de petitie van Amnesty International om meer vluchtelingen in Nederland toe te laten. We hebben het overigens nog steeds maar over 8000 vluchtelingen.

photo credit: 2boxers1 via photopin cc

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest