“I saw Ilona waving at me from the pool in the Lukács Bath one early winter afternoon. I used to go and swim there between lectures.

It’s a quite extraordinary place, a renovated relic of the Ottoman Empire: a Turkish bathing palace turned into a public swimming pool, which is in a huge mosque-like chamber with a glass dome over it.

Lukács baden

Lukács baden

The Lukács was jammed on weekends and holidays, but during working hours it was the domain of the off-beat: soccer stars, artists, actresses, members of the Olympic swimming team, some professors and high-class prostitutes…..”

                                                                                                  ‘In praise of older women’, pagina 79

Hongaarse vrouwen

Donau BoedapestMijn eerste literaire kennismaking met Boedapest was middels een Engelstalig boek uit 1965 van Stephen Vizinczey waarin hij het verhaal vertelt van de jonge András Varda, die op ‘oudere’ vrouwen (dertigers en veertigers) valt, in een door oorlog verscheurd Hongarije.

Hoewel het boek niet door alle dames (op zekere leeftijd) van mijn boekenclub enthousiast ontvangen werd, is de hierboven aangehaalde scene blijven hangen in mijn hoofd.

Dus tijdens het bezoek aan Boedapest stond een bezoek aan de baden hoog op mijn verlanglijstje. Reisgenoot J. was minder enthousiast.

Lukács

“Brr, in lauw water hangen in het vuil van andere mensen”, ik begrijp niet wat daar prettig aan is.

“Jawel, wel lekker. Je zult het zien.”

Dus we gaan. Na enig speurwerk vinden we de baden verstopt achter een verkruimelde gevel van een ziekenhuis. De baden zijn inderdaad warm, lekker vind ik. Bubbeltjes komen van alle kanten. Onder je voeten, onder je kont, liggend op je rug. Reisgenoot J. staat gruwend in een hoekje.

De sauna is aangenaam heet, zoals dat hoort bij sauna’s. Nog leuker is het ijs wat ernaast ligt in iemands badpak stoppen, volgens de kinderen dan hè. Het uitzicht op mijn medebaders is een gemengd genot. De jongeman met het viezige baardje en plastic zakje op zijn hoofd is geen visueel feest. Een verbazingwekkend groot aantal Nederlandse tienermeisjes bevolken het bad. Ze babbelen over belangwekkende tienerzaken.

Sziget muziekfestival

De stad wordt in de eerste weken van augustus namelijk overspoeld door Nederlanders wegens het jaarlijkse Sziget muziekfestival. Het schijnt dat er zelfs speciale treinen ingezet wordt om onze landgenoten en masse aan te voeren, zo vertelt een ‘meisje’ me. Ze blijkt later al een eind in de dertig te zijn, eigenlijk al een oudere vrouw volgens de definitie van Vizinczey. Ja, ze komen al jaren naar dit muziekfestival, ze zijn echte festivalgangers. Hier komen uitzonderlijk goede bands en het is goedkoop. Maar ja, ze beginnen zich zo langzamerhand te oud te voelen tussen de jeugd.

Boedapest

Dus genieten ze nog een laatste keer van deze mooie stad aan de Donau. Met Buda aan de ene kant en Pest aan de andere kant van de rivier. Een houten treintje neemt ze mee de heuvels op van Buda met een spectaculair uitzicht over de stad en de middeleeuwse kastelen.

Afdalen en de brug oversteken naar Pest gaat te voet.

New York Café

Dan struinend door de zomerse stadshitte steekt een duiveltje verleidelijk zijn nek uit, net op het moment dat de dorst een fatale zonnesteek dreigt toe te brengen .

Hij lonkt: Hier moet je zijn.

Dit is het mooiste café van de wereld….

Hij vergeet te vertellen dat de prijzen hier ook werelds zijn. Het kost een paar centen maar dan krijg je ook wat. De ober brengt een huisgemaakte limonade met munt, ijsklontjes, bruine suiker en een hint van chilipeper. Een bijzonder drankje in ‘quite an extraordinary place’.

Bezoek aan de Lucáks baden

Een dagticket kost ongeveer tien euro per persoon. Daarvoor krijg je:

  • vier thermale baden met temperaturen variërend van 26°C tot 40°C
  • drie buitenbaden waarvan de mooiste 33°C is met verschillende soorten bubbels en masserende douches.
  • Binnen zijn stoombaden, een sauna, café, ontspanningsruimtes en massageparlours.

website: http://www.lukacsbath.com

Adres

De baden liggen dicht bij de Margithíd brug, aan de Boedazijde van de stad.

Lukács Gyógyfürdő

Frankel Leó utca 25-29.

H-1023 Budapest

 

Pin It on Pinterest

Share This