Miguel BerrocalIn het hoofd Juan Carlos bevindt zich een gedicht op de plaats waar normaal gesproken de hersenen zitten. Een torso van een vrouw draagt een mes in haar borst. Arcimboldo heeft bronzen groentes en fruit in zijn hoofd verwerkt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van het werk van Miguel Berrocal (1933 – 2006). Het zijn kunstzinnige puzzels, met een kwinkslag en een dubbele bodem.

Berrocal de kunstenaar

Berrocal was een kunstenaar, wetenschapper, dichter en Spanjaard, geboren en getogen in de provincie Malaga. Anno 2013 is hij nog steeds de meest verkochte kunstenaar ter wereld met een geschatte 67.000 van zijn kunstwerken in omloop. Een verlicht denker, die al in de jaren ’60 van vorige eeuw vond dat kunst voor de massa toegankelijk moest zijn en niet slechts een voorrecht voor de kapitaalkrachtige elite kon blijven. Hij liet daarom zijn werk in serie produceren zodat hij daarmee de kostprijs per stuk omlaag kon brengen.

Om het werk van Berrocal te doorgronden is het belangrijk te beseffen dat het gebaseerd is op:

Acht principes

  1. Lege ruimte in het kunstwerk.
  2. Wetenschap als inspiratie dankzij zijn opleiding in wiskunde en architectuur.
  3. Demontage: de beelden kunnen uit elkaar gehaald worden en weer in elkaar gezet.
  4. Figuratieve en abstracte kunst: elk onderdeel is op zichzelf een klein kunstwerk.
  5. Interactieve esthetiek: het werk nodigt uit om aan te raken.
  6. Techniek vormt een belangrijk onderdeel gezien de vorige principes.
  7. Veelvoud: kunst als sociaal medium.
  8. Projecten: gezien de complexiteit van zijn werk is het gebaseerd op uitgebreide studies die vaak jaren duurden.

Een gedeelte van Berrocal zijn nalatenschap is in zijn geboorteplaats Villanueva de Algaida op drie plekken te bezichtigingen:

standbeelden Berrocal

1. Woonhuis & Museum

Berrocal woonde tien jaar in Parijs en daarna veertig jaar in Negrar (Verona, Italië). In 2004 keerde hij met zijn gezin terug naar zijn geboorteplaats, waar de familie in een herenhuis woont uit begin 20e eeuw. De woning doet tevens dienst doet als een museum waar de erven omringd zijn door het werk van hun vader. Het is mogelijk om op afspraak (en na screening) te lunchen bij de familie thuis waarbij zij uitleg geven over het leven en het werk van Berrocal. Het gebruikte bestek is ontworpen door de kunstenaar.

Het eten is gebaseerd op het kilometer nul principe. Met andere woorden al het voedsel is lokaal geproduceerd.

IMG_0005

2. Bezoekerscentrum & Museum

De stichting Berrocal heeft ter nagedachtenis van de kunstenaar in samenwerking met de gemeente een museum gebouwd waar verschillende van zijn tekeningen hangen. Naar verwachting gaat op 28 september 2013 het centrum officieel open voor het publiek tegelijkertijd met de herdenking van de tachtigste geboortedag van de kunstenaar.

3. Werkplaats

Zijn zonen Carlos en Beltran geven persoonlijk en bijzonder enthousiast uitleg in de werkplaats van Berrocal over de totstandkoming van de kunstwerken, de toepassing hiervan en de achtergronden. De toelichting kan maar liefst in vijf talen plaatsvinden want de heren zijn vloeiend in Engels, Spaans en Italiaans en naar eigen zeggen spreken ze ook een aardig mondje Duits en Frans. Voor de Nederlandse gasten zijn ze ook nog beleefd genoeg om te zeggen dat ze graag Nederlands zouden willen leren, maar dat is er (helaas) nog niet van gekomen.

In tegenstelling tot wat meestal gebruikelijk is bij kunst is hier in de werkplaats “aanraken verplicht”, grapt zoon #1. Min of meer dan, als gast mag je enkele beelden uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Als het niet lukt is er geen reden tot paniek. Elk kunstwerk komt met een handleiding. Alleen staan sommige van de bronzen stukken achter slot en grendel en andere mogen alleen met een doekje betast worden.

Zo ook met Juan Carlos, we mogen wel van een afstandje in zijn hoofd kijken, maar niet aanraken. Maar ja, hij is dan ook de Spaanse koning.

____________________________________________________________

Locatie

Calle Olivo Hojiblanco, 15
29310, Villanueva de Algaidas
Spanje

GPS: 37.177655, -4.439871

Website: http://www.berrocal.net

Deze excursie werd gemaakt op uitnodiging van het verkeersbureau van de Costa del Sol.

Voor de Malagueños:

  • De fontein in de wijk van Limonar, op Calle Sierra de Grazalema is van Berrocal.
  • Het beeld dat in ‘Jardines de Picasso’ in Avenida de Andalucía staat om de 100ste verjaardag van Pablo Picasso te vieren is ook van de hand van Berrocal.
error:

Pin It on Pinterest

Share This