Cascada is een restaurant in de heuvels bij Marbella, in de provincie Málaga in het zuiden van Spanje. Het menu is grotendeels gebaseerd op de Spaanse keuken met Andalusische klassiekers in de hoofdrol en wat internationale hapjes als medespelers. De focus ligt op lokale verse producten: vis, groenten, olijfolie, dat soort werk.

Openingstijden

Het restaurant is vanaf één uur ‘s middags tot ‘s avonds laat geopend. Ze sluiten dus niet tussen de lunch en het avondeten. Dat betekent dat je op een ‘normaal’ Nederlands tijdstip aan kunt schuiven in plaats van, zoals gebruikelijke in dit deel van de wereld, vanaf negen uur ’s avond. Dat is vooral handig als je met kleine kinderen uit wilt gaan eten. In de zomer kun je lekker buiten dineren bij het geklater van water, want het terras ligt naast een ‘cascada’ wat waterval betekent.

Het beste restaurant in Marbella

Restaurant Cascada Marbella

Nu regent het, maar binnen brandt een aangenaam vuurtje, het muzikaal behangetje is met zorg uitgezocht. De ober die me welkom heet, vraagt meteen of ik ‘de journalist’ ben… nou ja blogger, met een beetje goede wil lijkt dat erop.

De wetenschap dat ik een stukje ga schrijven over dit restaurant betekent waarschijnlijk dat ik niet dezelfde behandeling ga krijgen als een stelletje met vier hyperactieve kinderen op sleeptouw, die tijdens het spitsuur arriveren.

Daar kan ik best mee leven.

Menu

Het menu bestaat uit maar liefst vijf pagina’s, te veel voor iemand als ik, die op het moment toch al aan keuzestress lijd.

Dus vraag ik David, de ober, om maar wat op tafel te zetten. Liefst wat gerechtjes om op zijn Spaans te ‘compartiren’ met mijn tafelgenoot. Ik eet alles, zolang het goed klaargemaakt is, behalve garnalen en hun aanverwanten wegens een allergie.

Tapas om te delen

David schrikt niet van mijn verzoek, hij wil alleen nog even weten welke wijn hij op tafel zal zetten.  Rood, altijd rood, zolang het maar geen Rioja is!

Al gauw komt er een keur aan gerechten voorbij: kaas uit Grazalema; naan met ‘tomatentartaar’; eendenleverpaté; tijgergarnalensoep speciaal voor mij zonder garnalen. Babygeitkoteletjes, zielig ja, maar wel lekker; biefstuk om de carnivoor tegenover mij te plezieren en ombervis (weet ik ook niet).

Hoofdgerechten uit de Spaanse keuken

Het smaakt allemaal heerlijk.

De chef-kok komt uit Málaga, hiervoor werkte hij bij een Michelinster restaurant in Zamora, in het noorden van Spanje. Rafaël, zo heet de chef cuisinier, begon op zijn 17e met werken in de horeca. Ik weet zijn leeftijd niet, maar ik schat dat hij toch zeker drie decennia werkervaring heeft. Nu garandeert jarenlange oefening niet per se kwaliteit. Zo ken ik bijvoorbeeld mensen die rond hun eerste levensjaar al begonnen zijn met praten, waar dertig jaar later nog steeds grotendeels onzin uitkomt.

Maar in dit geval heeft de tijdsinvestering zich dubbel en dwars terugbetaalt. Wat hij op tafel laat zetten, ziet er prachtig uit, smaakt lekker en, halleluja, hij weet zelfs hoe je verse kruiden moet gebruiken. Een unicum in de provincie Malaga, naar mijn bescheiden mening. Sterker nog, Rafael beseft dat je best kunt koken zonder de frietpan te gebruiken, want niet alles hoeft gefrituurd te worden, zoals helaas maar al te vaak bij andere lokale restaurants gebeurd.

Van het gepresenteerde vind ik de kaas het minste, niks mis mee, maar er is ook weinig spannends mee gebeurd. De kaas smaakt naar kaas. Verder proef ik verse koriander, munt, basilicum, majoraan en komijn, wat mij betreft krijgen zij de Oscar voor de beste bijrol.

Lekkere toetjes

Maar dan, het toetje. De ober stelt twee desserts voor: Zijn eerste keus is ‘death by chocolate’, daar moet je dan wel tien minuten op wachten maar dan heb je ook wat, namelijk chocola, chocola en chocola, zoals het hoort. Helemaal mijn ding.

Tot dusver niets aan de hand.

Alleen het tweede nagerecht, de tiramisu heb ik problemen mee. Vergeet Fellini, Ferrari en de toch goddelijk smakende Barolo. Tiramisu is Italië’s gift aan de wereld. Daar moet je niets meer aan doen, behalve misschien de rauwe eieren vervangen door slagroom (want salmonella), dat scheelt elke keer weer een aantal kruisjes in het bejaardenhuis. Maar dit terzijde.

Kortom dit toetje smaakt niet als tiramisu, het ziet er niet uit als tiramisu, dus wat mij betreft is het geen tiramisu. Dit dessert mag mijn man opeten.

Een koffie en cognac als afsluiter en een rekening van 108 euro later – grotendeels gesponsord –  staan we weer buiten de deur.

Conclusie

Samenvattend: op de tiramisu na, is verder in alles duidelijk dat de chef-kok een passie voor lekker eten heeft. Het personeel is vriendelijk, de sfeer is aangenaam en het prijsniveau is voor Marbella prima.

Wil dit zeggen dat Cascada het beste restaurant in Marbella is, zoals ik me in de titel afvraag? Eerlijk gezegd heb ik geen idee, want Marbella heeft tientallen, zo niet honderden restaurants die ik lang niet allemaal bezocht heb. Maar wat ik wel weet is dat zolang Rafael aan het roer staat, ze in ieder geval in de top mee zullen draaien.

Cascada Bar & Cocina

Urb. Montua 39, 29602 Marbella, Málaga

T +34 951 56 78 49

Zie ook de disclaimer.

verse regionale produkten
terras Cascada
Spaanse keuken
Beste restaurants Marbella
biefstuk
tiramisu
Prijs menu Cascada Marbella

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This