read/lees enEnglish

Sicilië is authentiek

Sicilië dat is eeuwenoude elegantie verpakt in scheurende muren, afbladderende verf en ineenstortende ruïnes. De naam van de regio alleen al roept beelden op van ‘Don Corleone’-achtige types, corruptie en aangespoelde vluchtelingen op Lampedusa.

Maar het eiland in het zuiden van Italië is zoveel meer dan dat.

De gemiddelde toerist ziet hier vooral: Italiaanse schoonheden, de legendarische Fiat 500, het bijzondere licht dat ontstaat door de weerkaatsing van het blauw van de Middellandse zee, de zwarte lavasporen van de Etna en natuurlijk de vele bezienswaardigheden die de Grieken, Romeinen, Arabieren en Spanjaarden hier hebben achtergelaten om toekomstige generaties cultuurliefhebbers te plezieren.

Dit eiland is rauw, ongepolijst maar Sicilië is vooral authentiek.

Sicilië mensen
Sicilië mensen

Hip, cool en eeuwenoud

De mensen zijn net als het land waarin ze wonen, hip, cool en soms stokoud. De vrouwen gracieus, zoals alleen zuidelijke schoonheden dat kunnen, een hoedje, een zonnebril, met de splendeur van Sofia Loren. De Vespa rijdende jongens zijn vooral cool, macho en dragen uiteraard de onvermijdelijke zonnebril terwijl hun grootvaders strategisch opgestelde bankjes op het plein bevolken van waaruit ze de boel in de gaten kunnen houden.

Sicilië oldtimers
Sicilië hip
Sicilië Fiat

Een zonvakantie aan de Middellandse Zee

Hun vrouwen zijn thuis, in de keuken, om zo dadelijk de smaakpapillen te kunnen strelen, want de Siciliaanse keuken alleen al is een reden om hier een paar dagen weg te dromen.  Een Siciliaan zal je zonder blikken of blozen vertellen dat de beste wijn/olijfolie/vruchten en vis ter wereld uit Sicilië komt – overigens net als mijn Noord-Italiaanse moeder die zal zweren dat de lekkerste olijfolie natuurlijk van het Gardameer komt – en toch heeft de Siciliaan, net als mijn moeder gelijk. Want een pasta bereid met lokale producten, smaakt nergens zo lekker als al fresco onder de sterrenhemel, uiteraard weggespoeld met een lokaal geproduceerd glas wijn.

En dat het Mediterrane dieet zo ontzettend gezond is, dat neem je op de koop toe. De Italianen hebben dan ook, ondanks de moordende maffiaconnectie, de langste levensverwachting van Europa (bron).

Sicilië mensen
Sicilië mensen

Het eten is hier niet alleen gezond, het is bereid met verse ingrediënten uit de buurt. Het  voedsel wordt duurzaam en biologisch verbouwd. Niet omdat het zo hip is, maar gewoon omdat dit de manier is zoals al sinds mensenheugenis gekookt wordt en dat proef je.

Sicilië Acitrezza
Sicilië zeevruchten
Sicilië marsepein
Sicilië cannoli

De devotie tot de lokale gastronomie is waarschijnlijk nog groter dan die andere religieuze pilaar, het katholieke geloof.

Religie

Bijna alle Sicilianen zijn Rooms-Katholiek. Met name de heiligen Maria, Agatha, Antonio, Lucia en Rosalia zijn populair bij de gelovigen. Elke stad heeft een patroonheilige, wiens naamdag uitgebreid gevierd wordt met processies, straatfestivals en uiteraard lekkere hapjes, zoals bijvoorbeeld de marsepein borsten van Agatha. De vele kerken, heiligenbeelden en kloosters zijn bezienswaardigheden op zich.

______________

Kortom, wat voor vakantieganger je ook bent, Sicilië is altijd een goed idee of je nu voor het eten, de toeristische attracties, de religieuze manifestaties of het strand gaat. Alleen hou er rekening mee dat het ene seizoen meer geschikt is dan het andere voor verschillende activiteiten.

Sicilië religie
Sicilië kathedraal
Siciliaanse meisjes

Praktische tips

Weer

 • De zomers zijn heet, als je van het betere bakwerk op het strand houdt, of liever met een bootje rond de kust vaart, dan is dit voor jou het ideale seizoen.
 • Het weer in de lente en herfst is milder, minder warm en dus meer geschikt als je voornamelijk bezienswaardigheden wilt bekijken.
 • Wil je gaan skiën (ja, dat kan op de Etna) dan is uiteraard de winter de beste tijd.

Zonvakantie of culturele trip

 • Je kunt in Sicilië bijna overal met de trein en/of bus komen. Je zou het misschien niet verwachten maar de treinen rijden meestal stipt op tijd.
 • Ga je liever met eigen vervoer, dan kun je overwegen om te vliegen en ter plekke een auto te huren.
 • Zorg altijd, ook in de winter, dat je huid voldoende beschermd is, dus draag een hoedje en zonnecrème, want de zon schijnt extra hard in het zuiden.
 • Alternatieve zonvakantie bestemminingen in de winter zijn de Canarische eilanden, Gambia, Kaapverdië, Curaçao, Malta, Dubai, en Tunesië.

Leestip

 • Voor diegenen die belangstelling voor Sicilië en de borsten van Agatha hebben, lees het verhaal van de minne, van Giuseppina Torregrossa.

Eilandtochten

Wil je gaan island hoppen?

De vulkanische Eolische (of Liparische) eilanden staan in hun geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst. Deze eilandjes: Lipari, Salina, Stromboli, Vulcano, Filicudi, Alicudi en Panarea horen bij Sicilië, waarvan het vulkaaneiland Stromboli waarschijnlijk het bekendste is en Vulcano en Lipari het meest toeristische zijn. Zowel Lipari als Vulcano zijn vanuit Milazzo met een veerboot gemakkelijk bereikbaar. Het kost een uur om naar deze eilanden te varen. Om naar Stromboli te varen, kost ongeveer vier uur. Daar kun je live vulkaanuitbarstingen meemaken.

Let wel in de herfst kan de wind dusdanig hard zijn, dat de veerboot een aantal dagen niet kan varen. Hou hier rekening mee in je planning.

Wil je je vakantie uitbreiden met onvergetelijke stranden, vanaf Sicilië kun je naar Malta met de veerboot.

Gastronomie

Tenslotte noem ik nog een paar typische gerechten uit de Siciliaanse keuken, gewoon om de smaakpapillen op gang te krijgen:

 • Cannoli, een soort pannenkoekje gevuld met ricotta;
 • Frutta martorana, marsepein snoepjes vaak in de vorm van vruchten;
 • Arancini zijn gefrituurde gevulde rijstballetjes.
 • En natuurlijk de duizend-en-een verschillende met de handgemaakte pasta’s.

Buon appetito!

Sicilië licht
Siciliaanse schone

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This