Ze oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uit.

bloemen met allerheiligen

Begraafplaatsen, ik vind ze fascinerend.

Waarom?

Het kerkhof San Miguel

Is het de dood die me angst aanjaagt en daarom onderzocht moet worden? Of is het de rust die uitgaat van een dergelijke plek? Het kerkhof van San Miguel ligt midden in Malaga, een stad van meer dan een half miljoen inwoners in het zuiden van Spanje. Buiten raast het verkeer voorbij, binnen de poorten is het gezoem van een bij het enige wat de stilte verstoort.

Sinaasappelbomen houden de wacht op dit kruispunt van het leven met de dood. Appeltjes van oranje kleuren feestelijk bij het witte marmer van monumentale graftombes, terwijl wegrottende lichamen dienen als mest voor de volgende sinaasappeloogst.

Onder de schaduw van een van de bomen schuilen twee mensen, een oudere heer met zijn dochter. Hij beweegt zich moeilijk, zijn wandelstok zit in de weg.

De man huilt, want het lukt hem niet de meegebrachte bloemen op de juiste manier neer te leggen bij het graf van zijn vrouw. Zijn dochter geeft raad: ‘hazlo con cariño papa, con cariño’. ‘Doe het met liefde papa, met liefde.’

Een andere boom fungeert als dekmantel voor dat wat het daglicht niet kan verdragen, zijn groene armen bedekken een verwaarloosd graf waarop geschreven staat:

‘jouw echtgenote, kinderen en broers zullen je nooit vergeten’.

Is het een leugen of is er niemand meer in leven die deze toezegging kan nakomen? Tijdens mijn overpeinzingen komt een vrouw, een Jehova’s getuige, op me af. Ze wil weten hoe ik over het leven na de dood denk. Ik blijf haar een antwoord schuldig want het is de dood tijdens het leven die mij bezighoudt.

Dit kerkhof is als een lachspiegel van het aardse bestaan. De ongelijkheid tijdens het leven wordt nog eens benadrukt in de dood. Iedereen is gelijk, alleen sommigen zijn wat gelijker dan de rest. De rijken rusten in praalgraven in het centrum van deze dodenstad terwijl de armen opgestapeld liggen in de buitenwijken. De rijtjeshuizen in de nieuwbouwwijken staan nog grotendeels leeg, geduldig wachtend op nieuwe lijken. Andere buurten zijn verpauperd, de graven leeggehaald en nooit meer opgeknapt. Wat is gebeurd met de resten van de overledenen? Verplaatst, geruimd?

Toon mij uw doden

De doden verhalen de geschiedenis van een volk, ze vertellen me over hun geloof, rijkdom of armoede, over tegenslagen en hun voorspoed. En dat is het antwoord op de vraag die ik u in het begin stelde. Begraafplaatsen, ik vind ze fascinerend want toon mij uw doden en ik vertel u wie u bent.

Bezoek

Het kerkhof van San Miguel in Malaga is 365 dagen per jaar geopend van 09.00 uur ’s ochtends tot 14.00 uur ’s middags en  van 16.00 tot 18.00 uur ‘s avonds.

Het adres is: Plaza del Patrocinio in Malaga

Het kerkhof heeft meer dan tweehonderd pantheons in neoklassieke, neogotische en art deco stijl. De belangrijkste tombes zijn die van de Heredia’s en van de Larios, de twee invloedrijkste families van de stad in de 19e en twintigste eeuw.

De monumentale rijkdom maakt het kerkhof een van de belangrijkste begraafplaatsen van Spanje. Hier liggen ook een aantal belangrijke schrijvers van die tijd, zoals de Amerikaanse Jane Bowles en de Spanjaard Salvador Rueda.

De beste tijd om deze plek te bezoeken is rond Allerheiligen (todos los santos) op 1 november. De graven zijn dan extra mooi versierd met verse bloemen.

________________

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This