Jongens spelen met auto’s, meisjes met poppen dat weet zelfs een kind. Zo gauw we (de meisjes) opgroeien verandert dat een beetje. De auto transformeert van een oninteressant stuk speelgoed in een nuttig gebruiksvoorwerp.

Motorblok

Het ding moet rijden, betrouwbaar zijn en het liefst een beetje een kek kleurtje hebben. Rood of geel is leuker dan wit of grijs. Begin over X, Y of Z-series, cilinders en andere technische zaken en de gemiddelde vrouw, zoals ik, haakt af. Een auto is dus bepaald niet mijn ding. Vandaar dat ik het bezoek aan het automuseum in Malaga uitgesteld heb sinds de opening die plaatsvond eind 2010.

Museo automovil

Onnodig want het museum blijkt vooral een ode aan het design te zijn. Alles klopt, het elegante gebouw uit 1923, de kunstobjecten, de meubels. Oh ja er staan tevens auto’s tentoongesteld.

Deze zijn ook nog eens zeer vrouwvriendelijk: ze hebben pastelkleuren of zijn met Swarovski diamanten versierd. Er staan wagens die herinneringen oproepen aan ‘Happier Days’ in de jaren vijftig en driewielers met een hoog knuffelgehalte.

Het beste van dit alles is dat nergens een auto-onderdeel te bekennen valt. Tenminste de tentoongestelde motorblokken zijn niet als dusdanig te herkennen. Deze zijn vermomd als kunst, geheel in stijl passend bij de auto’s uit de art deco periode, la belle epoque of de vijftiger jaren.

Een privécollectie

De verzameling is het eigendom van de Portugese zakenman João Magalhães. Oorspronkelijk komt hij uit de textielwereld. Nu houdt hij zich voornamelijk bezig met de collectie ter waarde van € 20 miljoen. Deze heeft hij voor een deel van zijn vader geërfd en vervolgens uitgebreid en verbeterd. De voertuigen komen uit de hele wereld. De meeste zijn in slechte staat gekocht en daarna opgeknapt door vaklui uit Portugal.

De collectie

Toys for boys

Sommige zijn omgetoverd in kunstwerken naar ontwerp van João, zoals de kubistisch geschilderde auto geïnspireerd op het werk van Sonia Delaunay. Andere zijn futuristische auto’s die werken op zonnepanelen, elektromotors uit het begin van de 20e eeuw en dan heb je nog die op de leest van Stars Wars gemaakt zijn.

La dolce vita

Maar het goede leven voor de vrouw begint pas echt bij de hoedjescollectie die een aparte hoek in dit museum heeft gekregen. De hoofddeksels zijn versierd met goud, veren en kleurige stoffen.

Het museum organiseert zo af en toe een modeshow (zie filmpje) van haar ‘Maga sublime collection’. Binnenkort wordt de damescollectie aangevuld met kledingstukken die de evolutie van de haute couture in de 20e eeuw vertegenwoordigen.

Te bezichtigen vanaf 8 maart, jawel de internationale vrouwendag, in het hol van de leeuw.

Locatie

Het museum is gehuisvest in wat vroeger een tabaksfabriek was. Het gebouw dateert uit 1923 en is op een bijzonder elegante manier gerenoveerd.

Edificio Tabacalera
Avenida Sor Teresa Prat, 15
29003 Málaga

Bereikbaarheid

Er is gratis parkeergelegenheid. Met het openbaar vervoer vanaf het centrum: buslijn: 16, 15 en 3. Halte Avenida La Paloma of vanaf het vliegveld lijn 19.

Twaalf van de auto’s zijn beschikbaar voor verhuur. Kosten ± € 450 voor een ritje van 40 minuten met chauffeur.

Toegang

De entree kost € 6.50. Studenten, 65 jaar en ouder, inwoners van de stad Malaga mogen binnen voor de gereduceerde prijs van € 4.50. Kinderen onder de drie jaar gratis.

info@museoautomovilmalaga.com

Telefoon:  +34 951 13 70 01

Het museum is geopend van 10.00 – 19.00 uur op dinsdag tot en met zondag.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This