automuseum Malaga

Oldtimers in het Automuseum van Malaga

Jongens spelen met auto’s, meisjes met poppen dat weet zelfs een kind. Zo gauw we (de meisjes) opgroeien verandert dat een beetje. De auto transformeert van een oninteressant stuk speelgoed in een nuttig gebruiksvoorwerp.

Het ding moet rijden, betrouwbaar zijn en het liefst een beetje een kek kleurtje hebben. Rood of geel is leuker dan wit of grijs. Begin over X, Y of Z-series, cilinders en andere technische zaken en de gemiddelde vrouw, zoals ik, haakt af. Een auto is dus bepaald niet mijn ding. Vandaar dat ik het bezoek aan het automuseum in Malaga uitgesteld heb sinds de opening die plaatsvond eind 2010.

Museo automovil Malaga

Onnodig want het museum blijkt vooral een ode aan het design te zijn. Alles klopt, het elegante gebouw uit 1923, de kunstobjecten, de meubels. Oh ja er staan ook auto’s tentoongesteld.

Deze zijn ook nog eens zeer vrouwvriendelijk: ze hebben pastelkleuren of zijn met Swarovski diamanten versierd. Er staan wagens die herinneringen oproepen aan ‘Happy Days‘ in de jaren vijftig en driewielers met een hoog knuffelgehalte.

Het beste van dit alles is dat nergens een auto-onderdeel te bekennen valt. Tenminste de tentoongestelde motorblokken zijn niet zomaar herkenbaar. Deze zijn vermomd als kunst, geheel in stijl passend bij de auto’s uit de art-decoperiode, la belle epoque of de vijftiger jaren.

automuseum Malaga

De privécollectie van João Magalhães

De verzameling is het eigendom van de Portugese zakenman João Magalhães. Oorspronkelijk komt hij uit de textielwereld. Nu houdt hij zich voornamelijk bezig met de collectie ter waarde van € 20 miljoen. Deze heeft hij voor een deel van zijn vader geërfd en vervolgens uitgebreid en verbeterd. De voertuigen komen uit de hele wereld. De meeste zijn in slechte staat gekocht en daarna opgeknapt door vaklui uit Portugal.

Toys for boys

Sommige zijn omgetoverd in kunstwerken naar ontwerp van João, zoals de kubistisch geschilderde auto geïnspireerd op het werk van Sonia Delaunay. Andere zijn futuristische auto’s die werken op zonnepanelen, elektromotors uit het begin van de 20e eeuw en dan heb je nog die op de leest van Stars Wars gemaakt zijn.

Hoedencollectie

Maar het goede leven voor de vrouw begint pas echt bij de hoedencollectie die een aparte hoek in dit museum heeft gekregen. De hoofddeksels zijn versierd met goud, veren en kleurige stoffen.  De damescollectie heeft bovendien kledingstukken die de evolutie van de haute couture in de 20e eeuw vertegenwoordigen.

Locatie Automuseum Malaga

Het museum is gehuisvest in wat vroeger een tabaksfabriek was. Het gebouw dateert uit 1923 en is op een bijzonder elegante manier gerenoveerd.

Edificio Tabacalera
Avenida Sor Teresa Prat, 15
29003 Málaga

Bereikbaarheid

Er is gratis parkeergelegenheid. Met het openbaar vervoer vanaf het centrum: buslijn: 16, 15 en 3. Halte Avenida La Paloma of vanaf het vliegveld lijn 19.

Twaalf van de auto’s zijn beschikbaar voor verhuur. Kosten ± € 450 voor een ritje van 40 minuten met chauffeur.

Toegang Museum

De entree kost € 6.50. Studenten, 65 jaar en ouder, inwoners van de stad Malaga mogen binnen voor de gereduceerde prijs van € 4.50. Kinderen onder de drie jaar gratis.

info@museoautomovilmalaga.com

Telefoon:  +34 951 13 70 01

Het museum is geopend van 10.00 – 19.00 uur op dinsdag tot en met zondag.

 

Meer Musea in Malaga

Het museum der Verbeelding

Het interactieve museum de la imaginación (de verbeelding) is ideaal om een paar uur met kinderen door te brengen. Het ligt in Soho, Malaga.

read more

De Ifergan Collectie in Malaga

De Ifergan Collection is een verzameling antiquiteiten tentoongesteld in het (kersverse) Jerusalem Complex in Malaga. Deze collectie is de laatste aanwinst in het rijtje musea in handen van vermogende particulieren in deze Zuid-Spaanse stad.

read more

Het Museum van Malaga

Het hoofd van Johannes 1755 - 1765 Palacio de la Aduana Entree Korinthische helm 6e eeuw BC Het Malaga Museum Inderdaad, het kost een paar centen maar dan heb je ook wat! Na een ingrijpende verbouwing van 40 miljoen euro opende op 12 December 2016 hét Museum van (de...

read more

Het Russisch Museum in Malaga

Het Museo Ruso in Malaga is een dependance van het Russisch staatsmuseum in Sint Petersburg. Het staatsmuseum heeft de grootste collectie van Russische kunst in Rusland en een deel daarvan staat sinds een jaar in Malaga tentoongesteld. Het museum is dus al geruime...

read more
Scheepswerf en Etnografisch Museum Nereo in Malaga

Scheepswerf en Etnografisch Museum Nereo in Malaga

Altijd al willen weten hoe een klassiek houten boot wordt gebouwd? Nieuwsgierig naar traditionele vistechnieken? Belangstelling voor cultureel maritiem erfgoed? Bezoek dan het Astilleros Nereo in Malaga. Scheepswerf Pedregalejo Sinds mijn bezoek aan de scheepswerf op...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest