Atarazanas

De markt in het centrum van Malaga

Wie ooit in juni een Malagueño mango heeft geproefd kan nooit meer terug naar het houterige exemplaar dat in Nederland verkocht wordt onder deze naam. Sappig, zoet, goddelijk op zichzelf en gegarandeerd een succes in een fruitsalade of in zelfgemaakt ijs.

Het lekkerst vers, op de dag met zorg uitgezocht door de groenteboer die bij aankoop vraagt: “zijn ze voor vandaag of voor morgen” om zo de juiste mate van rijpheid te bepalen.

Mercado Atarazanas

Niet alleen in zonaanbiddend fruit komt “La vida dulce” tot uiting. Waar in de Westerse samenleving voedsel beneden in Maslows behoeftepiramide staat, is in Andalusië de kunst van het eten naar het hoogste plan getild.

Verse produkten

Zo is het kiezen van de juiste kaas een belangrijke vaardigheid voor de ama de casa.  Een simpele vraag naar een halve kilo Manchego bij de lokale super volstaat niet. De winkeljuffrouw neemt haar tijd. Het selectieproces begint met een gesprek over de soort geiten, schapen- of koeienkaas. Dan volgt de streek van herkomst, de mate van rijpheid en zachtheid voordat het uiteindelijke beslissing valt.

Dadels op de markt

Vismarkt

Kortom de lat ligt hoog en niet alleen voor de voedselprofessionals. Zo blijkt als mijn partner een etentje voor vrienden verzorgt. Het menu bestaat uit een ansjovis amuse, een entree met verse oesters en als hoofdgang gevulde inktvis. Het dinertje valt in goede aarde. Tot dat de vraag valt:

 ” En waar heb je de vis gekocht?”

Het antwoord “bij Mercadona” (de plaatselijke supermarkt) veroorzaakt een pijnlijke stilte. Snel stappen onze Spaanse gasten over op een minder beladen onderwerp. Na twintig minuten over koetjes en kalfjes gebabbeld te hebben komt het gesprek voorzichtig terug op de visaankoop.

Subtiel maakt Victoria ons duidelijk dat mariscos (zeevruchten) nooit, maar dan ook nooit bij de supermarkt gekocht horen te worden. Dit vindt plaats op de Mercado Atarazanas, het liefst bij Manolo’s kraam en niet op maandagmorgen, want dat is nog de vangst van zaterdag.

Lekker eten is de norm. Behalve bij het brood! Daar bakken de Spanjaarden dus helemaal niets van. Het kleffe fabrieksspul wat door moet gaan voor bruin brood of de harde witte broodjes die je binnen 10 minuten kaakklem opleveren kunnen niet op tegen een snee Nederlands volkorenbrood of tijgerwit zo van de warme bakker. Gelukkig maar, blijft er toch iets over om naar Nederland terug te verlangen.

 _____________

Mercado Atarazanas aan Calle Atarzanas is een onlangs gerestaureerd overdekte neo-islamitische markt (1876 – 1879) met glas-in-lood op vijf minuten lopen ten noorden van Alameda.

Meer Malaga

Mooi in Malaga bij La Pausa

Mooi in Malaga bij La Pausa

Ik kom al jaren bij Annelien Caljouw, een Nederlandse schoonheidsspecialiste in Malaga. Een bezoek aan La Pausa is een cadeautje voor jezelf.

Lees meer
Baños Árabes Al Andalus, een warm bad

Baños Árabes Al Andalus, een warm bad

Hamam al Andalus in Malaga geeft je een heerlijk luxe ervaring, met warme en koude baden, een massage met etherische olie, heerlijk op een frisse winterdag. Dit is de ideale manier om te ontspannen met je vriendinnen op een stedentrip.

Lees meer
Het museum der Verbeelding

Het museum der Verbeelding

Het interactieve museum de la imaginación (de verbeelding) is ideaal om een paar uur met kinderen door te brengen. Het ligt in Soho, Malaga.

Lees meer
De Ifergan Collectie in Malaga

De Ifergan Collectie in Malaga

De Ifergan Collection is een verzameling antiquiteiten tentoongesteld in het (kersverse) Jerusalem Complex in Malaga. Deze collectie is de laatste aanwinst in het rijtje musea in handen van vermogende particulieren in deze Zuid-Spaanse stad.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This