Een bezoek aan Finland in de zomer is het ideale tijdstip om het buitenleven in al zijn aspecten te beleven. Het is nog niet te koud om buiten te slapen, de dagen in het hoge noorden zijn lekker lang en de natuur is op zijn best. De Botnische golf is een natuurgebied dat tussen de westkust van Finland en de oostkust van Zweden ligt. Drie redenen op een rijtje om deze regio te bezoeken + één speciale vermelding als toetje.

1. Liminka baai

De grootste baai is de Liminka in het noordelijke deel van de Botnische golf. Het is drassig terrein, een ideale plek voor veel trekvogels. Er zijn ruim 200 soorten te bewonderen.

Met het wisselen van de seizoenen veranderen de gevleugelde bewoners. In de lente zijn er onder andere de roek, sneeuwgors, grauwe en wilde gans, de wilde zwaan, kraanvogel, de grutto, de kiekendief, steltlopen en tureluur te zien.

In de zomer komen eenden, zangvogels, jonge kranen, de zeearend en slechtvalk op bezoek.

  Maakalla

Bezoek

In de baai staan op vijf verschillende plekken uitkijktorens, waarvan één bij het Liminganlahti bezoekerscentrum. Dit centrum heeft een expositie over het gebied, vijf comfortabele slaapkamers voor 4  – 6 personen en een klein restaurant. Het eten in het plaatsje Ala-Temmes restaurant Pitojen Helmi is erg lekker.

2. Vaasa

Vaasa, ligt aan de kust van de Botnische golf en is de zonnigste stad van Finland. Vanaf hier vertrekt de meest noordelijke ferry ter wereld naar Umeå in Zweden. Het is tevens de uitvalsbasis voor de Kvarken Archipelago. Vanuit Helsinki rij je er in vijf uur naartoe.

Dit gebied is 14 jaar geleden door de Unesco aangewezen als werelderfgoed.

Het is zo bijzonder omdat tijdens de ijstijd het land naar beneden werd gedrukt door het gewicht van de ijsmassa. Nu dat het ijs gesmolten is, komen de platen langzaam weer naar boven. Het resultaat is de archipel, die bestaat uit duizenden, veelal onbewoonde, eilanden.

Per jaar stijgt de landspiegel met 0.8 centimeter. Nergens anders ter wereld wordt er zo snel land gevormd. Voor diegenen die een lang leven tegemoet gaan: over tweeduizend jaar schijn je zelfs naar Zweden te kunnen lopen.

Kvarken Archipelago

Bezoek

Het Terranova bezoekerscentrum geeft tekst en uitleg over de geografie en de fauna van het gebied. De regio is het best op de fiets of per boot te verkennen.  Een fiets huren of een boottocht organiseren kan  via de website van de Kvarken Archipelago.

Het Original Sokos Hotel Vaasa Vaakuna biedt prima accommodatie aan. In het Mexicaanse restaurant van het hotel kun je lekker en redelijk betaalbaar eten.

3. Kalajoki

Vanaf de kust kun je een boottrip naar Maakalla maken.  Dit is een eiland dat 17 kilometer ten noordwesten van de Kalajoki duinen ligt. Het eiland werd rond 1400 geboren, waarna de lokale vissers het gingen gebruiken als uitvalsbasis. Hier krijg je een inkijkje in hoe het leven er vroeger moet hebben uitgezien.

Het eiland heeft nog steeds geen stromend water, noch elektriciteit. Er is een piepklein museumpje, een houten kerk uit 1780 en een Artic wc (houten poepdoos).

  Maakalla, een visserseiland in de Botnische baai

Bezoek

De vissershuisjes worden nu vooral gebruikt door Finnen als vakantieaccommodatie. Deze zijn in particuliere handen en niet te huur. Het is dus alleen mogelijk om een dagtocht naar het eiland te maken. Het Spa hotel Sani ligt in de zandduinen van Kalajoki, het heeft een mooi binnenzwembad en pal tegenover het hotel kun je lekker eten in een sfeervolle omgeving bij het familierestaurant Pihvitupa. Echt een aanrader!

4. Bosvruchten en ander voedsel

Het eten in Finland was voor mij een aangename verrassing. De restaurants hebben vaak vis op het menu staan: zoals zalm, haring en witte vis. Voor diegenen die lijden aan een lactose-intolerantie zijn (echt) overal aangepaste voedingsmiddelen verkrijgbaar.

Bosvruchten

Een speciale vermelding krijgen de Finse bosvruchten. Deze zijn in de zomer in overvloed verkrijgbaar: frambozen, de duindoorn, rode en blauwe bessen. Ze worden bij het ontbijt geserveerd, verwerkt in een cocktail of een toetje.

Bezoek Finland

Voor de lekkerbekken onder u: dit alleen al is een reden om af te reizen naar Finland.

Dat kan o.a. met Finnair, deze maatschappij vliegt zowel naar Vasaa als naar Oulo vanuit Helsinki.

_________________________________________

Disclaimer

Deze reis (inclusief accommodatie en excursies) werd op uitnodiging van het Finse verkeersbureau gemaakt. De mening geuit op dit blog is zoals altijd de mijne, inclusief aanbevelingen.

Alle foto’s in dit blog zijn van mijn hand, alleen de foto van de vogel linksboven is een foto van een foto genomen in het Liminganlahti bezoekerscentrum.

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This