Geen verwarming, harde lichamelijke arbeid, honger, ziektes, het leven in de 16e eeuw was waarschijnlijk geen pretje voor de gewone sterveling. Afgaand op de afmeting van de kamer en de omgeving van het klooster waar ik verblijf was het voor de gemiddelde monnik echter nog niet zo slecht.

Convento Santo Domingo

Het  Convento Santo Domingo werd gesticht door graaf Ureña met de bedoeling de grotendeels islamitische bevolking van Archidona te christenen. De toenmalige inwoners van het dorp woonden op een 900 meter hoge berg. De huisjes waren tegen de bergwand aangeplakt, onder het waakzame oog van de gouverneur, die het fort bovenop de top van de berg bewoonde.

Sanctuario de la Virgen de Gracia

Restanten van de middeleeuwse muren en woningen op de bergwand zijn opgegraven, maar de meeste zijn in de loop der tijd verloren gegaan. De dorpelingen wonen nu in Archidona bajo, beneden in het dal waar ook het klooster ligt. De islamitische gouverneur is ingeruild voor Maria, die sinds de 18e eeuw heerst over het dal vanuit sanctuario de la Virgen de Gracia, een omgebouwde moskee uit de 9e eeuw.

De heilige maagd heeft het er tot op de dag van vandaag druk mee. Haar zoon krijgt publiekelijk de borst, tegelijkertijd biedt ze hulp bij het afleggen van examens en verleent nog vele andere gunsten op verzoek van de gelovigen, die hier komen in de hoop dat gebed en het schriftelijk vastleggen van hun wensen hun toekomst zal verbeteren.

Het plein van Archidona

Archidona bajo

Het plaatsje in het noorden van de provincie Malaga is waarschijnlijk een van de best bewaarde geheimen van de streek. In het centrum ligt het barokke Plaza Ochavada uit de 18e eeuw. Niet alleen is dit het mooiste plein uit de omgeving, maar het is ook nog eens de locatie van de ‘feria del perro’, jawel de jaarmarkt van de hond.

Een spektakel dat plaatsvindt in het eerste weekend van mei met twee dagen vol activiteiten rond de (jacht)hond. In de zomer zijn hier stierenvechten. Het plein geeft toegang tot een aantal restaurants die in grotten zijn uitgehouwen.

Convento Santo Domingo

Het klooster ligt net buiten het centrum.  Het gebouw is een paar jaar geleden omgetoverd tot een **** hotelschool met 21 kamers en verschillende zalen voor evenementen, zoals de bij het klooster behorende kerk. Hoewel deze al enige jaren ontwijd is, lachen de engeltjes de bezoekers nog steeds tegemoet. De ruimte wordt nu o.a. gebruikt voor het sluiten van burgerlijke huwelijken.

Mijn cel in het klooster uit 1531 is van alle gemakken voorzien, het heeft een luxueuze badkamer, minibar, airconditioning, kluis,  tv, wifi en een mandje met snoepjes. Het leven als kloosterling is zo best te doen.

 

DSC04177


Het verblijf in Archidona vond plaats op uitnodiging van het verkeersbureau aan de Costa del Sol.

Pin It on Pinterest

Share This