Eindhoven Dynamo

Eindhoven, dat is toch die stad waar Philips al een aantal jaren geleden het licht heeft uitgedaan? Een aaneenschakeling van uit de klauwen gewassen dorpen, troosteloze buitenwijken en eindeloze rijen galerijflats.Een slaperig provinciestadje waar de ‘New Kids’ van tegenwoordig praten zoals in de film Maaskantje.

Ge kunt de groeten uit Brabant krijgen, k*!

Eindhoven waar in mijn jeugd (lang geleden) een van de weinige spraakmakende gebouwen, het Evoluon, al gesloten was voor het publiek. De stad die ondanks de grijze grauwheid me lief was en nog steeds is, want hier zijn veel van mijn beste herinneringen (en sommige van mijn slechtste) geboren. OK, opgroeien deden ze ergens anders maar de zaadjes zijn hier ontkiemd. Een reis naar Eindhoven is elke keer weer ‘a trip down memory lane‘.

Centrum Eindhoven

Dit is de plek waar de meeste van mijn slapeloze met alcohol doordrenkte marathonstapavonden plaats vonden. Stratums Eind, school, de binnenstad, dat was het wel zo’n beetje, veel verder ging mijn reikwijdte niet.

Die stad dus.

Het centrum is compact. Het treinstation ligt op steenworp afstand van het winkelcentrum (Bijenkorf, Heuvelgalerie), het casino en talloze restaurants.

Het proviniestadje is nu hip en happening

Een à twee keer per jaar kom ik er nog. Om vriendinnetjes op te zoeken, of om goedkoop van het Eindhovense vliegveld naar Malaga te vliegen. Ook deze keer. De stad van vroeger is niet meer. In de laatste decennia is Eindhoven getransformeerd van een provinciaal stadje naar een hot spot, voornamelijk door bedrijven zoals Philips en ASML. Expats en buitenlandse studenten geven de stad een internationale allure. 

Met wat mij betreft als belangrijkste voordeel de internationale keuken die de buitenlanders in hun kielzog meenemen. 

Restaurants

In het centrum heb je een keur aan restaurants. Helaas had ik onvoldoende tijd en geld om ze allemaal uit te proberen. De onderstaande heb ik geprobeerd en goed bevonden. 

  • Yoghurt Barn, Nieuwstraat 28, voor een gezond én lekker ontbijt of brunch.
  • Kazerne, ook hotel en expositieruimte, Paradijslaan 2-8. Hier serveren ze vers gemaakte pasta.
  • Down Town Gourmet Market, een internationale food plaza op de Smalle Haven. Keuze uit de Vietnamese, Indiase, Afghaanse, Italiaanse, Nederlandse, Amerikaanse en nog vele andere keukens.
  • De Vooruitgang, een eetcafé op de Markt 11.
Eindhoven PSV stadion

Vriendin M. neemt me mee naar een nieuwe, oude wijk achter het PSV-stadion.

Strijp-S

Een bedrijventerrein, een vroeger ‘verboden stad’, slechts toegankelijk voor het arbeidende proletariaat, gesloten voor het algemene publiek. Het terrein was eigendom van Philips. Ondanks al die jaren wonen in deze stad was ik nooit in deze buurt geweest. Ineens, tientallen jaren later, blijkt het een hip & happening wijk te zijn. Fabrieken die omgetoverd zijn tot moderne lofts, waar het nieuwe werken plaats vindt in monumentale panden.

Oud ontmoet nieuw in Eindhoven.

De vroegere Philips fabrieken in de wijk Strijp-S zijn een tweede leven ingeblazen. Tegenwoordig huizen de gebouwen: restaurants, cultuurbroedplaatsen en trendy bedrijven. Zo zit in het oude Natlab (Philips Natuurkundig Laboratorium) een filmhuis en aan de buitenrand van de wijk staat het Piet Hein Eek complex.

Dit bruisende stadsdeel van Eindhoven heeft tegenwoordig zelfs rondleidingen, geheel verzorgd door de VVV. Hier komt de jeugd, vinden de student ontgroeningen plaats en zit het hipste restaurant van de stad.

Het Ketelhuis

Het vroegere transformatorhuis van Philips heet tegenwoordig Het Ketelhuis en is nu een eetgelegenheid. Tout Design Academy zit hier nonchalant trendy te wezen. Kom ik aan met mijn bloemetjesjurk, gezondheidssandalen en mijn haren in de krul. Gelukkig is vriendin M. marginaal modieuzer gekleed zodat we toch toe gelaten worden tot het nieuwe eetmekka van Eindhoven.

Zelden heb ik me zo onhip gevoeld als deze avond.

M. probeert het nog met: “Zie je die tafel? Allemaal tuttige vrouwen, dan val jij best mee”.

Te laat, dit gaat niet mee goed komen vanavond.

De moderne man

Alleen al die jongemannen met volle baarden, die zijn voor mij onbegrijpelijk ouderwets. Behaarde kinnen associeer ik met de Kerstman, Sinterklaas of een woest aantrekkelijke kapitein op de wilde vaart, zeker niet met jong en dynamisch. M. weet dat dit nog de harige restanten van Movember zijn. Een tijdelijke bevlieging, die alweer op zijn retour is volgens haar. Ze beseft nog niet dat november alweer om de hoek ligt, dus ik ben bang dat dit kinnevacht voorlopig nog wel op de jongmannelijke helft van Eindhoven geworteld zal blijven.

Maar ik dwaal af, terug naar het restaurant met een bijzonder eigentijds tafelconcept. We ‘mogen’ onze maaltijd delen met enkele onbekenden.

Is dat leuk?

Nou nee, ik vind van niet.

Ik moet toegeven het went snel. Een obligaat knikje naar deze ‘vreemde’ tafelgenoten, nog wat kabbel de babbel conversatie waarna we elkaar voor de rest van de avond verder met goed fatsoen kunnen negeren.

Het eten is lekker met veel rauwe groenten en dat maakt veel goed.

Zoals ze zelf zeggen

“eenvoud smaakt goed“.

We houden het dicht bij huis. 

Lekker provinciaals.

Stedelijker en vooral hip zijn de ontwerpen van Piet Hein Eek.

Dutch Design bij Piet Hein Eek in Eindhoven

De zaak van Piet is het hippe alternatief voor het jaarlijkse uitstapje naar de meubelboulevard. Het combineert een winkel, een expositie en een werkplaats met een bijzonder café/restaurant. De eigenaar van de zaak ontwerpt meubels, lampen, keukens, behangpapier (niet in mijn smaak), theaterdecors en nog veel meer.

Het pand is ruim 10.000 M², waarin de verschillende activiteiten samenkomen. Vanuit de showroom/winkel kijk je uit op de werkplaats. In een bijgebouw zit het restaurant, of eigenlijk is het meer een loungecafé. Lekker hangen, kopje koffie en misschien ook nog een hapje eten.

Zoals Piet zelf zegt:

“Voor mijn examen schreef ik al dat als je goed wil functioneren en mooie dingen wil maken, je ervoor moet zorgen dat je omgeving stimulerend is en dat je je als een vis in het water voelt. Het creëren van deze omgeving, de dagelijkse werkelijkheid, is dan dus veel belangrijker dan allerlei doelen in de toekomst te stellen.”

Dit is een ideale combinatie voor een vriendinnenuitstapje, of als het moet met je partner. Je verlekkeren aan onbetaalbare meubels, kijken naar mannen die nog met hun handen kunnen werken (ja, ook in Nederland bestaan ze nog) en dan afsluiten met een kopje koffie, een wijntje (of twee) bij de lunch.

Dutch Design

Voor de koffie moeten eerst nog even de waren gekeurd worden. De meubels zijn bijzonder, een groot deel is gemaakt van gelaagd sloophout afgewerkt met (boot)vernis. Dit is niet zomaar huisraad, dit is kunstig ontwerp. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat.

Ik spot al snel mijn toekomstige keukentafel (€ 8.723,40), het zitbankje dat erbij hoort is nog geen vierduizend euro of om precies te zijn € 3923,00. Het is een afvalbankje en een afvaltafel volgens de bijbehorende bordjes, in mijn huishoudboekje is dit wel een heel prijzige manier van recycling.

Het kussenbankje hieronder, daarentegen, is gloedje nieuw en waarschijnlijk duurder, want de prijs is op aanvraag (zie reactie hieronder). Je krijgt er dan wel Arabische nachten bij …

Expositie

Behalve stukken voor de verkoop zijn er in het gebouw permanente kunstobjecten tentoongesteld. Bovendien staat op de bovenste verdieping een wisselende expositie. Aan de namen te zien is dit vooral werk van Nederlandse kunstenaars/ontwerpers.

Volgens Piet Hein Eek is dit:

“Een wereld van vormgeving en productie maar ook van muziek, kunst, dans, cabaret, theater, literatuur of welk ander onderwerp dat tot bevlogenheid leidt of dat eruit voortkomt. Alles behalve netjes in vakjes, goed georganiseerd, verzuild of gespecialiseerd maar juist vrij, kruisbestuivend, interdisciplinair en generalistisch.”

 

Een van de objecten in de showroom is een kolossaal doodshoofd, gemaakt van gebruikte oliecontainers. Het hoofd kijkt neer op de werkplaats, het voorgeborchte van het consumptiewalhalla. Een paradoxale hint van meneer Eek (of is het meneer Hein Eek?). Wil hij dat we zijn waren kopen of juist niet?

Afijn, ik vind het mooi.

Nu nog even een, bij mijn afvalkeukentafel passende, ruime leefkeuken met openslaande deuren en uitzicht op een historische tuin uitzoeken.

Praktische informatie

Adres Piet Hein Eek

Halvemaanstraat 30
5651 BP Eindhoven
Tel:  0031-40-2856610 (kantoor)

Voor een interactieve kaart van de wijk Strijp-S, klik hier.

Prijs op aanvraag

Nog even over de prijs op aanvraag, ik kreeg de  volgende email reactie van een medewerker van Piet Hein Eek:

Hartelijk dank voor je leuke recensie over alle gebeurtenissen in ons pand.

Verder hebben we bij onze Crisis Kussentjesbank een “prijs op aanvraag” gegeven omdat deze bank aan te passen is aan de wensen van de klant. Je kunt het zo gek (duur) maken als je het zelf wilt. Maar onze Crisis collectie is juist onze goedkoopste collectie, inspelend op de crisis.

Met vriendelijke groet,

Merel

Met dank aan Marisa, die me liet kennis maken met deze bijzondere wijk.

Dit blog is voor het eerst gepubliceerd in september 2013 en vervolgens in februari 2019 bijgewerkt.

error:

Pin It on Pinterest

Share This