Read in: enEnglish (Engels)

La Mancha

in het spoor van Don Quichot

La Mancha

Terwijl onze oudste zoon op zijn stalen ros Rocinante over de hoogvlakte van La Mancha racet, volgen wij het spoor van de legendarische Don Quichot, een romanfiguur uit de Spaanse literatuur uit het begin van de 17e eeuw.

De tocht der tochten van onze zoon, in zijn queeste naar onafhankelijkheid, is al een paar dagen geleden begonnen in Zuid-Spanje, in Malaga en zal pas eindigen in Nederland. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Wij, de rest van het gezin, zijn dankbaar voor de gekoelde ijzeren koets waarin we ons voortbewegen, terwijl hij de meseta (de Spaanse hoogvlakte bij Madrid) op brute kracht en doorzettingsvermogen beklimt. 

Rocinate

 

Ciudad Real

Onze speurtocht naar het verhaal achter het verhaal begint in de stad Ciudad Real, in het Museo del Quijote, een museum gewijd aan onze romanheld.

We mogen gratis naar binnen, in het museum zien we o.a. video’s met 3D-effecten, een pratend hologram van Cervantes, interactieve displays en schilderijen van de belangrijkste figuren uit het boek. Er is een verkleedhoek, een bibliotheek en een kelder met een 17e-eeuwse boekdrukkerij.

Maar de plicht roept, we moeten verder, tegen reuzen vechten, die we vinden in Consuegra.

Consuegra

In Consuegra staan de beroemde windmolens, die Don Quichot aanzag voor reuzen met lange armen. Ze hebben tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw gefunctioneerd als graanmolens. Tegenwoordig zijn enkele tegen betaling opengesteld voor het publiek. Andere zijn in winkeltjes getransformeerd. Samen bewaken de reuzen een kasteel dat op de top van de heuvel staat. Ook deze is te bezichtigen. Behalve dan tijdens de siësta. Begrijpelijk, ook kastelen en reuzen hebben rust nodig op het heetst van de  dag.

Vooral hier, vierhonderd jaar na het verschijnen van “De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha”, het boek van Miguel de Cervantes, lijkt het alsof dit deel van de wereld grotendeels is stil blijven staan in de tijd van dolende ridders en geitenhoeders. Alleen aan het asfalt zie je dat we in de 21e eeuw leven.

Consuegra La Mancha

 

El Toboso

Ten oosten van Consuegra ligt El Toboso, het plaatsje waar Dulcinea, de hoofse liefde van Don Quichot, geleefd zou hebben.

Toledo

Vanaf Consuegra is het maar vijfenzestig kilometer naar Toledo, deze plaats staat bekend als de “Stad van de Drie Culturen”. Hier vind je Christelijke gebouwen, zoals de kathedraal, moskeeën (Cristo de la Luz) en synagogen, bijvoorbeeld Tránsito. Het is een van de oudste steden van Spanje en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vanaf het uitkijkpunt Mirador del Valle heb je een fantastisch uitzicht over deze stad.

El Cid

Maar we moeten verder. Madrid laten we letterlijk links liggen. De zoon ploetert voort, door deze graanschuur en olijfgaarden, terwijl zijn zweetdruppels verdampen voordat ze de aarde kunnen bereiken. Hij heeft het zwaar in dit droge land, maar dit is een rite de passage die hij in zijn eentje zal moeten maken. 

Af en toe krijgt hij gezelschap van flamingo’s en ooievaars, die de rivier La Guadiana als uitvalsbasis gebruiken. De vogels kijken toe, terwijl hij zijn zoveelste bloedneus staat uit te snuiten. Ze volgen elkaar in steeds hoger tempo op, de bloedneuzen dus, de wind in combinatie met de droogte blijken te veel voor zijn jonge bloedvaten.

Bij het kasteel van El Cid bij het plaatsje Jadraque is het genoeg geweest voor die dag. Het bloeden lijkt niet meer te stoppen. Hoog tijd voor een pauze die we nemen in het volgende plaatsje.

 

Kasteel Jadraque El Cid

 

Sigüenza

Sigüenza is een charmant middeleeuws stadje op duizend meter hoogte, met een imposant kasteel waarin tegenwoordig een Parador (luxe hotel) huist. De smalle kronkelende straatjes zijn bekleed met kinderkopjes.

De universiteit van dit stadje wordt aangehaald in het boek van Cervantes.

Hier gaat onze wegen zich scheiden. We nemen afscheid van onze held en Miguel, zijn geestelijke vader.

Don Quichot vervolgde zijn reis richting Barcelona . Wij gaan verder om in de voetstappen van Ernest Hemingway te kijken of de zon ook in Pamplona opgaat.

 

Siguënza kasteel

Don Quichot museum Ciudad Real

Verklarende woordenlijst

blank
La Mancha

De historische regio La Mancha is beroemd om zijn windmolens,  deze zijn bekend door het verhaal van Don Quichot, geschreven door Miguel de Cervantes aan het begin van de 17e eeuw. La Mancha omvat het centrale hoogplateau ten zuiden van Madrid (la meseta), tussen de bergen van Toledo, Cuenca, de Sierra Morena en La Alcarria.  Het gebied overlapt grotendeels met wat tegenwoordig de autonome deelstaat Castile – La Mancha is.

 

Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes  (1547 – 1616) is een van de belangrijkste Spaanse schrijvers. Hij schreef verschillende toneelstukken, maar is vooral bekend door zijn boek Don Quichot van La Mancha.

Don Quichot

Don Quichot is de hoofdpersoon, een hidalgo (laagste adellijke rang in Spanje),  in de door Miguel de Cervantes geschreven roman “De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha”. Hij is een idealist en een dwaas die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden belachelijk maakt. Door het lezen van te veel ridderromans is hij  zijn verstand kwijtgeraakt. Denkend dat hij zelf een dolende ridder is, verlaat hij onder de naam Don Quichot van La Mancha (zijn geboortestreek) zijn huis en begint een dwaaltocht over de wegen en het platteland van Spanje. Bron Wikipedia 

 

 

Dulcinea

Dulcinea is een schone maagd en de denkbeeldige geliefde van Don Quichot. In het dagelijkse leven is ze een boerenmeisjes uit het plaatsje El Toboso. Hoewel hij haar nooit persoonlijk heeft ontmoet is hij verliefd op haar. Hij geeft hij haar de naam Doña Dulcinea de El Toboso en beschouwt haar als een jonkvrouw.

Sancho Panza

Sancho Panza is de ongeletterde maar realistische ‘schildknaap’ van Don Quichot. In het gewone leven is hij een boer en woont in hetzelfde dorp als Don Quichot.

Rocinante

Rocinante is de zogenaamde strijdros van Don Quichot, in werkelijkheid is het een oude, uitgemergelde boerenknol. Rocín in het Spaans betekent werkpaard maar ook analfabeet en ruwe man.

El Cid

Rodrigo Díaz de Vivar was een bekende Spaanse ridder uit de elfde eeuw. Hij staat beter bekend onder de naam El Cid,  de Spaanse verbastering van sayyid (Arabisch voor ‘heer’).  Hij is de oudste zoon van kardinaal Mendoza. Het kasteel bij het plaatsje Jadraque, staat bekend als het kasteel van El Cid. Het is een enorme vesting van bijna honderd meter lang.

Tegen windmolens vechten

Don Quichot zag de windmolens in La Mancha aan voor reuzen, waartegen hij een gevecht begon. Een hopeloze strijd dus. Hier komt de uitdrukking dan ook vandaan: tegen windmolens vechten. Proberen te veranderen wat niet te veranderen is of een hopeloze strijd voeren.

Onderweg overnachten

Ciudad Real

Hotel Parque Real ligt op tien minuten lopen van het stadscentrum. Het heeft prima kamers, een terras en ligt in de buurt van een park en het Don Quichot Museum.

Voor prijzen en beschikbaarheid klik hier.

Hotel Parque Real Ciudad Real

Hotel Parque Real

 

 

 

Sigüenza

In Sigüenza verbleven we in Hostel Doña Blanca. Het hostel heeft prima kamers, prima ontbijt en is in het centrum met parkeergelegenheid om de hoek.

 

Doña Blanca B&B Siguënza

Doña Blanca B&B

 

Om prijzen en beschikbaarheid te controleren, klik hier.

Het viersterrenhotel Parador van Sigüenza is een klasse apart. Het is gevestigd in een Arabisch fort. Het heeft een mooi terras en ligt midden in het centrum.

 

Hotel Siguenza Parador

 

Om prijzen en beschikbaarheid te controleren klik hier.

Toledo

Het Parador van Toledo ligt vier kilometer buiten de stad, met een mooi uitzicht over de stad. Het heeft een zwembad.

Parador Toledo

Parador Toledo

 

Om beschikbaarheid en prijzen te bekijken klik hier.

Sigüenza

Consuegra

Consuegra is beroemd om de windmolen

Toledo

Cuenca

Sierra Morena

La Alcarria

Albacete

Ciudad Real

Kasteel El Cid

Sigüenza

El Toboso

La Mancha landschap

Ontdek het andere Roemenië

Roemenië is vooral bekend om de hoofdstad en het Dracula-kasteel, maar het land heeft zoveel meer te bieden qua cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Met name de Dobrogea regio is nog vrijwel onaangetast door toerisme. De multi-etnische cultuur, fantastische natuur en historische monumenten heb je praktisch voor jezelf.

Een prachtige fietstocht door de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug is bosrijk, met zandduinen en heide en is centraal gelegen. Het gebied is heuvelachtig. Een mooie plek om een dagje te gaan fietsen.

La Mancha, in het spoor van Don Quichot

We verkennen de regio La Mancha in het voetspoor van de legendarische Don Quichot, een Spaanse romanheld uit de 16e eeuw.

Ontdek Majorca, 7 tips voor 7 dagen in het laagseizoen

Ontdek het echte Majorca in het laagseizoen. Voor een actieve vakantie ga wandelen, fietsen, snorkelen, maak een boottocht en geniet van de zonsondergang. Het leven is een stuk goedkoper, het is minder druk dan in de zomer en minder heet. Ideaal toch?

24 uur in Le Mans met je gezin

Le Mans in Frankrijk is wereldberoemd om zijn racecircuit, maar het heeft ook een prachtig historisch centrum en gezellige terrasjes.

De Donaudelta in Roemenië, de 7 leukste dingen om te doen

De Donaudelta in Roemenïe is een van de laatste Europese onontdekte wildparadijzen. Het is een van de belangrijkste vogelbroedplaatsen ter wereld. Hier vind je 7 tips voor een actieve vakantie.

Amazing Australië, een roadtrip door de Outback

Praktische tips voor een roadtrip door het noordoosten van Australië: bezienswaardigheden, visa, auto huren, gevaren op de weg.

Stefania woont in Spanje en reist vandaar de wereld rond, zover budget en tijd dit toelaten. Ze is psycholoog en econoom (drs), frequent traveller en serial expat.

 

Stefania van Lieshout

Auteur, Kijk op de wereld

Volg dit blog

Reist u mee?

Maximaal 1 x per week stel ik 648 abonnees op de hoogte van mijn laatste reisnieuws.

Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This