Glasmuseum Malaga – Museo Vidrio y Crystal

Musea

Een bijzondere collectie glas

De eigenaar van het Glasmuseum is Madrileño van geboorte, tot Egyptoloog opgeleid in Cambridge, begin vijftig, succesvol zakenman en oprichter van het Museo del Vidrio y Cristal.

Het museum is gevestigd in een gerestaureerd 18e-eeuws herenhuis in het historische centrum van Málaga. Hier huist Gonzalo’s privécollectie antiek, tapijten, schilderijen en meer dan drieduizend stukken glas en kristal. Een combinatie van oud en nieuw geld maakte het hem mogelijk deze verzameling aan te leggen. Het glas is gefabriceerd in verschillende periodes vanaf het oude Egypte tot het glas-in-lood Prieto familiewapen gemaakt in het hedendaagse Malaga.

Een liefdesverhaal; een manier om zijn geweten te sussen; iets om terug te doen voor de samenleving; de wereld veranderen. Kortom allerlei door zichzelf bedachte maar ontoereikend geachte beschrijvingen voor een geldverslindende hobby.

Museo vidrio y cristal Malaga

 

Het glasmuseum Malaga

De Versace’s en Chanel’s van zijn glasverzameling staan tentoongesteld in exclusieve antieke kasten, omringd door ornamenten uit hetzelfde tijdperk en land van herkomst als het glas. Elk stuk uit de verzameling is gecertificeerd op echtheid door de veilinghuizen Christie’s, Sotheby’s en Bonhams.

Niets is aan het toeval overgelaten. Slechts de helft van zijn collectie kan gehuisvest worden in het drie verdiepingen tellende paleisje aan de Calle Gaona. De rest staat nog te wachten in zijn huizen in London en Parijs op de geplande uitbreiding van het museum door aankoop van omliggende panden.

De tentoonstelling begint met pre-Rafaëlitische gebrandschilderd glas. Dan volgt het Fenicische, Griekse, Romeinse, middeleeuwse, byzantijnse en islamitische kristal. Het meest indrukwekkende is het 19e-eeuwse camee geproduceerd in Engeland.

Het maken van een dergelijk gegraveerd glas kostte een vakman meer dan een jaar. Tenminste voor de stukken die lukten, negentig procent brak tijdens de productie. Het dopje van een parfumflesje uit deze verzameling is ingelegd met goud en edelstenen. Het glazen flesje schijnt duurder te zijn dan het kunstige dopje.

Een ander pronkstuk uit Gonzalo’s verzameling is de La Grangja collectie uit de 18e eeuw. Gemaakt in Segovia, in de buurt van Madrid . Exclusief want de toenmalige ezelspaden lieten transport over lange afstanden van het fragiele servies niet toe.

De productielocatie maakte daarmee export naar Amerika, de afzetmarkt voor andere Europese glasfabrikanten vanuit de havenstad Cádiz in het zuiden van Spanje onmogelijk. Daarmee werd het bezit van dit servies zowel financieel als logistiek alleen bereikbaar voor de Spaanse adel en de Koninklijke familie.

Glasmuseum Malaga

 

Bezoek aan het museum Museo del Vidrio y Cristal

Treurig maar mooi is het symbolische sterfhuis van de glasproducenten. In een vitrine staan voorbeelden van de tientallen fabrieken die de laatste jaren hun deuren hebben moeten sluiten.

Het arbeidsintensieve glasbewerkingsproces is niet meer betaalbaar voor de huidige consument. Tegenwoordig is het massaproductie wat de klok slaat en daarmee het bestaansrecht van de beroemdste fabrikanten van weleer weggenomen. Er staan stukken uit onder meer Engeland, Ierland, België en Malta, zoals Wedgwood, Royal Brierley, Mdina en Thomas Webb.

Gelukkig heeft Málaga Gonzalo om het mooiste glas met de wereld te delen. Hij zit ontspannen aan de ingang om bezoekers aan zijn museum te verwelkomen, gekleed in roze linnen bloes, spijkerbroek en rode loafers.

Dinsdag tot en met zondag van elf uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds staat hij gasten voor drie euro per persoon te woord. Vertelt enthousiast over zijn verzameling, doceert en paait toeristen uit ons kikkerlandje met de prachtige Nederlandse stukken uit de gouden eeuw. Dat deze later van Vlaamse herkomst blijken te zijn mag de visuele pret niet drukken.

Het museum is alleen te bezoeken onder leiding van een gids. De rondleiding wordt gegeven in het Spaans, Frans, Italiaans of Engels.

Adres

Plazuela Santísimo Cristo de la Sangre, 2 (Frente a la puerta principal de la Iglesia de San Felipe Neri)

29012 Málaga

 Tlf: (+34) 95 222 02 71

e-mail: museovidriomalaga@gmail.co

Openingstijden

  • Dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 19:00 uur. (24 en 31 december van 11:00 tot 15:00 uur)
  • Gesloten op maandagen, 25 december, 1 & 6 januari en de hele maand augustus.

Volg dit blog

Reist u mee?

Maximaal 1 x per week stel ik 649 abonnees op de hoogte van mijn laatste reisnieuws.

Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


glasmuseum Malaga

Ontdek het andere Roemenië

Roemenië is vooral bekend om de hoofdstad en het Dracula-kasteel, maar het land heeft zoveel meer te bieden qua cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Met name de Dobrogea regio is nog vrijwel onaangetast door toerisme. De multi-etnische cultuur, fantastische natuur en historische monumenten heb je praktisch voor jezelf.

Een prachtige fietstocht door de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug is bosrijk, met zandduinen en heide en is centraal gelegen. Het gebied is heuvelachtig. Een mooie plek om een dagje te gaan fietsen.

La Mancha, in het spoor van Don Quichot

We verkennen de regio La Mancha in het voetspoor van de legendarische Don Quichot, een Spaanse romanheld uit de 16e eeuw.

Ontdek Majorca, 7 tips voor 7 dagen in het laagseizoen

Ontdek het echte Majorca in het laagseizoen. Voor een actieve vakantie ga wandelen, fietsen, snorkelen, maak een boottocht en geniet van de zonsondergang. Het leven is een stuk goedkoper, het is minder druk dan in de zomer en minder heet. Ideaal toch?

24 uur in Le Mans met je gezin

Le Mans in Frankrijk is wereldberoemd om zijn racecircuit, maar het heeft ook een prachtig historisch centrum en gezellige terrasjes.

De Donaudelta in Roemenië, de 7 leukste dingen om te doen

De Donaudelta in Roemenïe is een van de laatste Europese onontdekte wildparadijzen. Het is een van de belangrijkste vogelbroedplaatsen ter wereld. Hier vind je 7 tips voor een actieve vakantie.

Amazing Australië, een roadtrip door de Outback

Praktische tips voor een roadtrip door het noordoosten van Australië: bezienswaardigheden, visa, auto huren, gevaren op de weg.

error:

Pin It on Pinterest

Share This