Donau Delta Roemenië

Biosfeerreservaat

De Donaudelta in Roemenië is een van de laatste onontdekte paradijsjes in Europa. Dat hoef je niet op mijn woord te geloven, dat van de Verenigde Naties legt waarschijnlijk meer gewicht in de schaal. Unesco heeft in 1990 de regio het predicaat biosfeerreservaat toegekend en in 1991 de status van werelderfgoed (Wikipedia).

De delta heeft een omvang van 5800 km², dat is een gebied groter dan Groningen en Friesland bij elkaar opgeteld. Samen met na Doñana in het zuiden van Spanje, de Botnische golf in Finland en onze Nederlandse Peel is het een van de belangrijkste broedplaatsen voor watervogels in Europa.

UNESCO Werelderfgoed

In de delta leven ongeveer 300 vogelsoorten: inclusief aalscholvers, pelikanen, zeearenden en ibissen. Het beste seizoen om vogels te spotten is van het vroege voorjaar tot de late zomer. Dit doolhof van kanalen en bossen is een niet alleen een lustoord voor vogels, maar ook voor zoogdieren: vossen, wolven, zwijnen, paarden, otters en herten kom je hier in grote getale in het wild tegen.

De Donaudelta kan bovendien, net als de rest van Roemenië bogen op een eeuwenoude, of beter gezegd, duizenden jaren oude geschiedenis. Tradities zijn belangrijk, net als in het naburige Moldavië. Zowel de Grieken, als de Romeinen, de Ottomanen en de Russen hebben hier hun sporen achtergelaten.

Rondreis Donaudelta

De laatste week van juli 2018 vindt er een rondreis plaats in dit gebied, georganiseerd door Eventur. Op het programma staat behalve veel natuur (strand, bos, rivieren) een bezoek aan historische plaatsen: Constanta, Istria en Tulcea, boottrips, een bezoek aan eeuwenoude kloosters, moskeeën en Romeinse ruïnes. De route staat uitgebreid beschreven op deze pagina.

De rondreis start in Boekarest, vanaf de hoofdstad ga je met de auto naar de Donaudelta.

Boekarest

Constanța

Istria

Enisala

Celic-Dere Klooster

Măcin

Sarichioi

Jurilovca

Doloșman

Gura Portiței

Tulcea

Chilia Veche

Letea bos

Sulina

Crișan

Caraorman

Sacalin

Zatonu

Winactie

Op 22-29 juli vind er een rondreis naar de Donaudelta plaats met bloggers uit o.a. de USA, Filipijnen, Hongarije, Spanje, Italië, Polen en Roemenië.

De organisatie verloot één plek onder de lezers. Als je wint, krijg je een retourticket met Blue Air (voor de Nederlanders vanuit Brussel), alle transfers, eenpersoonskamer, excursies en maaltijden. In Boekarest verblijf je twee nachten in het viersterren hotel Intercontinental en in de Donaudelta in een eenvoudiger pension.

Let wel dit is geen gewone georganiseerde rondreis. Dit is een werkreis voor bloggers, dat voor een groot deel bestaat uit fotograferen. Dat wil zeggen dat elk gebouw, beestje en grasspriet op de foto gezet wordt, eten moet vooral instagrammable zijn en ervaringen gaan voor feiten.

De meeste bloggers gaan met het programma door tot ’s avonds laat, vervolgens duiken ze de kroeg in, knallen er nog een blog uit voor het slapen gaan en zitten een half uur later weer fris aan het ontbijt.

Je hoeft zelf geen blogger te zijn, maar het helpt wel als je actief bent op social media. Het programma is intensief, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

De deadline om mee te dingen is 25 maart.

Als je een kans wilt maken om mee te gaan op deze trip, kun je je aanmelden via deze link.

Boekarest

De trip begint en eindigt in Boekarest, dus mocht je winnen, dan is mijn advies om er nog een paar dagen aan te plakken. De stad is bijzonder de moeite waard om te ontdekken.

Of combineer deze reis met een tripje naar Transsylvanië, om daar Dracula’s kasteel te bezichtigen.

Donau Delta Roemenië

Een fotogeniek gebied

De foto credits op dit blog gaan naar Călin Stan, kijk vooral even rond op zijn website, want zijn foto’s van o.a. Roemenië zijn schitterend. Hij fotografeert o.a. voor National Geographic.

Volg dit blog

Reist u mee?

Maximaal 1 x per week stel ik 633 abonnees op de hoogte van mijn laatste reisnieuws.

Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This